Lunds universitet, avd för medicinsk strålningsfysik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för medicinsk strålningsfysik är engagerad i forskning och utbildning inom joniserande och icke-joniserande strålning, och dess användning framför allt i medicinska applikationer. Våra huvudområden är strålterapifysik, magnetresonansavbildning, röntgenfysik och nuklearmedicinsk fysik. Avdelningens webbsida är www.msf.lu.se.

Det tilltänkta doktorandarbetet kommer att ingå i avdelningens forskargrupp inom experimentell röntgen, och vara en del av en interdisciplinär forskningsmiljö med samarbeten mellan forskare inom fysik och medicin. Som doktorand kommer du även att arbeta tillsammans med kollegor från Skånes Universitetssjukhus SUS, särskilt för PCCT-experiment.

Ämnesbeskrivning
Metoder för röntgenmikroskopi och mikrotomografi har utvecklats snabbt genom de senaste decennierna, och nya detektorer möjliggör energiupplöst spektral tomografi. Genom att utnyttja röntgenljusets fysikaliska egenskaper och dess växelverkan med materia, arbetar vi med nya mikroskopimetoder inom biomedicinsk avbildning.

Vanliga histologiska metoder inom klinisk forskning involverar snittning av vävnaden i tunna skivor för avbildning med synligt ljus; en bra metod som tyvärr är begränsad till 2-dimensinella snitt. För komplett beskrivning av vävnaden, som tex beskrivning av mikrovaskulärt nätverk och avbildning av morfologiska strukturer med bla fokus på storleksförhållandet mellan luftväg och tillhörande kärl för att kartlägga bilddiagnostiska landmärken på submillimeternivå är det nödvändigt med volumetriska avbildningsmetoder. Med s.k. ”Photon Counting” detektorer kan vi göra energiupplöst mikro-tomografi i labbet och ”Photon Counting -CT” (PCCT) i kliniken.

Huvudfokus för gruppen för experimental röntgen är att utveckla metoder och tillämpningar för röntgenmikroskopi och mikrotomografi av biologisk vävnad. I gruppen råder vi över två laboratorier utrustat för metodutveckling inom mikro- och nano-fokus röntgentomografi. Dessutom reser vi ofta till synkrotronljusanläggningar utomlands för röntgenexperiment.

Nu söker vi en ny motiverad och duktig doktorand till gruppen.

Uppgifter
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I uppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.
Den huvudsakliga uppgiften blir att använda s.k. ”Photon Counting” detektorer för energiupplöst mikro-tomografiskanning (µCT) i labbet på medicinsk strålningsfysik i Lund, och ”Photon Counting-CT” (PCCT) i kliniken på Skånes Universitetssjukhus. Både µCT och PCCT kommer utföras på vävnadsprov av klinisk relevans, för att identifiera och kartlägga förhållandet av vad bilddiagnostiken faktiskt visualiserar med PCCT på submillimeternivå i förhållande till underliggande anatomi och eventuell patologi i µCT. En av målsättningarna är att säkerställa bilddiagnostiska landmärken.

Som doktorand i gruppen för experimental röntgen kommer du spela en aktiv roll i utvecklingen av ny och bättre röntgen-mikrotomografi av mjukvävnad. Med särskild fokus på röntgendetektorer med energiupplösning kommer ditt arbete att flytta gränserna för spektral mikro-CT.

Inom ramarna för doktorandutbildningen kommer du även få möjlighet att bistå i handledning av master-studenter i gruppen.

Arbetsplatsen är i Lund vid avdelningen för medicinsk strålningsfysik. Dessutom kommer det bli resor till internationella synkrotronanläggningar, och längre uppehåll i annan forskargrupp uppmuntras.


Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Medicinsk strålningsfysik uppfyller den som har:

  • avlagt sjukhusfysikerexamen, alternativt motsvarande utländsk examen eller
  • fullgjort annan högskoleutbildning för grundläggande behörighet (240 högskolepoäng) och inom denna utbildning har genomgått kurser som till minst 60 högskolepoäng har direkt relevans för doktorandens utbildning på̊ forskarnivå̊ och genomfört ett examensarbete om minst 30 högskolepoäng, företrädesvis inom experimentell fysik eller liknande.

Övriga krav:

  • Goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Grundläggande utbildning inom experimentell fysik eller motsvarande.
  • Goda kunskaper i programmering (Python) 

Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för forskarutbildning inom forskningsområdet såsom en bred och grundlig bas i grundläggarende fysik. Detta kan dokumenteras genom bifogade dokument.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation på engelska.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, såsom undervisningserfarenhet och kommunikation med samhället.
  5. Sökande ska vara intresserad av att arbeta i en internationell miljö, eftersom en hel del av doktorandarbetet kommer att vara i samarbete med internationella forskargrupper.

Övriga bedömningsgrunder:

  • Erfarenhet av arbete inom röntgenavbildningsområdet, eller med andra avbildningsmetoder, till exempel, genom att ha ett genomfört ett examensarbete i ämnet, är meriterande.
  • Tidigare arbete med PCCT och/eller spektral µCT är meriterande.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen. God samarbetsförmåga, engagemang och självständig arbetsförmåga anses som positiva personliga egenskaper.

Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.
Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 240201 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/3618
Kontakt
  • Martin Bech, universitetslektor, martin.bech@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-11-23
Sista ansökningsdag 2023-12-14

Tillbaka till lediga jobb