Lunds universitet, Institutionen för psykologi

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Institutionen för psykologi utlyser en doktorandtjänst inom forskningsprojektet ”Evidens kontra politik: Utveckling av anknytningstrygghet och socioemotionell anpassning hos små barn som växer upp i växelvis boende”. Med växelvis boende avses gemensam fysisk vårdnad och växelvis boende mellan föräldrarnas hem efter föräldrarnas separation. Projektet behandlar frågor om familjeutveckling och anknytningsutveckling inom olika samtida familjestrukturer, med särskild tonvikt på den specifika inverkan som ett barns anknytning till var och en av sina primära vårdgivare (omsorgsfigurer) har på deras anknytningsutveckling och känslomässiga trygghet. Projektet använder sig av både en storskalig, kvantitativ longitudinell studie och kvalitativa studier.

Doktorandprojektet
Den övergripande forskningsfrågan för doktorandprojektet avser effekter av växelvis boende på barns anknytningstrygghet, baserat på både storskaliga, longitudinella självskattningsdata och studier som kombinerar beteendeobservationsinstrument.

Doktorandprojektets specifika fokus kan kretsa kring egenskaper hos föräldrarna, liksom hos den miljö där barnet växer upp, som kan vara avgörande för barnets socioemotionella anpassning och/eller utveckling av anknytningstrygghet, i växelvis boende och andra familjekonstellationer.

Anknytningsteori med aktuella utvecklingar som bland annat beaktar multipla omvårdnadsfigurer, föräldrars perinatala mentala hälsa och välbefinnande, samt föräldrars förväntningar, tankar och känslor är av stor relevans för projektet. Projektet bygger på en kombination av metoder från epidemiologisk, klinisk och utvecklingspsykologisk forskning, och beaktar det familjesystemiska och ekologiska perspektivet. Såväl datainsamling, datahantering och analys, samt spridning av kunskaper direkt till intressenter i omgivande samhället kommer att ingå i doktorandens arbete. Arbetet genomförs i samarbete med andra medlemmar i forskargruppen.

Arbetsuppgifter
Forskarutbildningen i psykologi omfattar 240 högskolepoäng, vilket motsvarar fyra års heltidsstudier.

Utbildningen avslutas med att doktoranden försvarar sin doktorsavhandling vid en offentlig disputation. Den som anställs som doktorand skall ägna sig åt sin forskarutbildning. Bestämmelser om anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen 5 kap 1-7 §§. Doktoranden förväntas att aktivt delta i forsknings- och undervisningsmiljön vid institutionen samt bör räkna med tjänstgöring med främst undervisning på högst 20 procent. Information om forskarutbildningen i psykologi finns att hämta på http://www.psy.lu.se/studera/forskarutbildning.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. 

Särskild behörighet för att antas till utbildning på forskarnivå i psykologi är fullgjorda kursfordringar om minst 30 högskolepoäng inom huvudområdet psykologi på avancerad nivå, varav minst 15 högskolepoäng utgörs av examensarbete på avancerad nivå, eller motsvarande kunskaper förvärvade inom eller utom landet.

Kvalifikationer
Utöver kunskaper, tidigare erfarenheter och kompetens inom de ämnesområden som beskrivs för doktorandprojektet ovan ska den sökande ha erfarenhet av att arbeta inom och/eller samverka med socialtjänst, skola, kommun och hälso- och sjukvård. Goda kunskaper i svenska i både tal och skrift är ett krav, då datainsamlingsarbetet och interaktionen med föräldrar och andra intressenter kommer att kräva mycket kommunikation. Förkunskaper och kompetens inom kvantitativa metoder och datahantering är ett krav. Den sökande ska dessutom visa förmåga att kunna tillgodogöra sig nya analytiska metoder och färdigheter i vetenskapligt skrivande.

Bedömningsgrund
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev där du beskriver dig själv, hur du kan och vill bidra till projektet, vilken dokumenterad teoretisk och metodologisk kunskap och erfarenhet du har som du anser relevant för projektet, samt vilka av dina personliga egenskaper som gör dig särskilt lämplig för forskarstudier.
  • CV
  • Intyg som visar att du uppfyller kraven för antagning till forskarstudier (examensintyg etc)
  • Vetenskaplig skrift (t.ex examensuppsats)
  • Kontaktuppgifter till 2 referenspersoner

Anställningsvillkor
Tidsbegränsad anställning, fyra år, enligt Högskoleförordningen, kapitel 5 avsnitt 7.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2023-02-01 eller enligt övernskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/3788
Kontakt
  • Hannah Stén, HR-partner, hannah.sten@sam.lu.se
  • Docent Elia Psouni, Projektledare, elia.psouni@psy.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-12-11
Sista ansökningsdag 2024-01-08

Tillbaka till lediga jobb