Lunds universitet, Humaniora och teologi, Folklivsarkivet

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Beskrivning av arbetsplatsen

Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar är ett traditions arkiv som sedan 1913 har varit knutet till humanistiska fakulteten vid Lunds universitet. Vårt uppdrag är att vara en infrastruktur för forskning och utbildning. Vi bedriver dokumentation och insamling i egen regi och i samverkan med forskare och studenter och tillgängliggör vårt material för breda grupper av användare.

Samlingarna består i huvudsak av kulturhistoriska och etnologiska dokument i form av berättelser, ljudinspelningar och fotografier och andra bilder, som är kunskapskällor om vardagen i både förfluten tid och nutid. En mycket stor mängd av samlingarna är digitaliserade och sökbara via vår hemsida. Vi tillgängliggör samlingarna i olika kanaler, som hemsida och sociala medier, men också genom publikationer och olika former av publik verksamhet. Parallellt med arbete med de befintliga samlingarna satsar vi också på av publik verksamhet och insamling av nytt material och dokumentationer både genom samarbete med forskare och studenter och i egen regi.

Vi är vi fem heltidsanställda och tack vare extern finansiering har vi nu möjlighet att erbjuda en projektanställning under sju månader, som kommer att vara inriktad på de fotografiska samlingarna.

Folklivsarkivet finns i moderna lokaler på Arkivcentrum Syd i södra Lund, där flera andra arkivinstitutioner som Riksarkivet, Regionarkivet, Lunds stadsarkiv med flera också bedriver sin verksamhet.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Du kommer att arbeta med Folklivsarkivets fotografiska samlingar, som domineras av äldre kulturhistoriska bilder, med syfte att öka tillgängligheten till materialet genom en publicering i plattformen Alvin.

Större delen av fotosamlingarna är överförd till digitalt format, och du kommer att kontrollera samstämmigheten mellan analoga bilder och digitala filer, vid behov också digitalisera fotografier.

Du kommer också att få arbeta med omstrukturering av ett äldre, befintligt registreringssystem så att det uppfyller dagens krav och normer.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

 • Erfarenhet av arbete med fotosamlingar
 • Erfarenhet av registreringsarbete
 • Utbildning i kulturhistoriska ämnen av relevans för anställningen
 • God förmåga att arbeta strukturerat
 • Förmåga att arbeta såväl självständigt som i samarbete med andra

Meriterande för anställningen är:

 • Utbildning i arkivvetenskap
 • Utbildning inom konservering
 • Kunskap / utbildning om äldre fotografiska tekniker
 • Erfarenhet av samarbete med forskare

Övrigt

Anställningen är en visstidsanställning under sju månader, med startdatum den 12/8 eller efter överenskommelse.

Så här söker du:

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-08-12 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1816
Kontakt
 • Karin Gustavsson, chef, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-05-24
Sista ansökningsdag 2024-06-09

Tillbaka till lediga jobb