Lunds universitet, kemiska institutionen (Nfak)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Arbetsuppgifter
I detta projekt fokuserar vi på rumslig variation av mikroskopisk struktur i växtfrön genom att använda kombinationer av skanningsröntgenspridning med skanningsröntgenfluorescens, röntgentomografi och optisk- och elektronmikroskopi.

Specifika uppgifter kommer att vara förberedelser och genomförande av experimentella kampanjer vid synkrotronanläggningar som MAX IV (Lund) eller ESRF (Grenoble, Frankrike), upprättandet av ett lämpligt ramverk för dataanalys (pytonbaserat) riktat mot de uppmätta stora datamängderna, och efterföljande vetenskaplig analys och tolkning, som också involverar maskininlärningsmetoder.

För att utveckla och benchmarka analysen kommer vi å ena sidan att sträva efter att använda tillgängliga ramverk och pythonmoduler så mycket som rimligt, och å andra sidan använda redan uppmätta datamängder om biologiska material som ärtfrön, ben, tänder eller hud. Forskaren får därmed möjlighet att uppleva den breda tillämpbarheten av metodiken praktiskt.

Forskargruppen har en djup expertis och en stark meritlista med storskalig anläggningsforskning vid synkrotron- och neutronanläggningar, såsom MAX IV och ESS i Lund. Forskaren kommer att få möjlighet att uppleva dessa unika och världsledande vetenskapliga miljöer under experimentella kampanjer, och stärka generella mjuka färdigheter genom att samleda dessa teambaserade experimentella kampanjer och skriva konkurrenskraftiga förslag på mättid. Forskningsprojektet kommer att utveckla expertis inom dataanalys och vetenskaplig beräkning som en nyckelfärdighet i eran av stora datamängder.

Arbetet kommer att utföras i ett team av doktorander och projektstudenter, postdoktorala forskare och handledare, med fokus på optimering av proteinextraktion för efterföljande avstämbar bildning av proteingeler. Vi strävar efter ett interaktivt och teambaserat forskningsprogram, där varje medlem uppmuntras att aktivt bidra med idéer och kompetens till ett gemensamt vetenskapligt framsteg. Forskaren kommer att få möjlighet att delta i nationella och internationella workshops och konferenser – inte bara för att presentera och sprida forskningen, utan också för att stärka det personliga nätverket med andra forskare och samarbetspartners.

Vi siktar på att forskaren ska växa som en aktiv och oberoende forskare i den tvärvetenskapliga gränsen mellan biologisk och mjuk materialer och synkrotronvetenskap.

I arbetsuppgifterna som forskare ingår främst att bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ska det ges möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning.

 Krav för anställningen

 • Avlagd doktorsexamen i ett relevant ämne (t.ex. fysik, kemi).
 • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Meriterande för anställningen

 • Praktisk och teoretisk kunskap om en eller flera av följande experimentella metoder är en stark merit: dataanalys av större datamängder; vetenskapligt skript (t.ex. python, matlab); röntgenspridning och fluorescens (t.ex. SAXS, WAXS, XRD, XRF); röntgentomografi.
 • Motivation och dokumenterad förmåga att aktivt bidra till en tvärvetenskaplig och internationell forskningsmiljö och kooperationer med olika partner.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad till 6 månader och avser heltid med startdatum 01/09/2024. För mer information, kontakta Felix Roosen-Runge.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

 • Meritförteckning/CV inklusive publikationslista.
 • En generell beskrivning av tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max tre sidor).
 • Kontaktuppgifter till minst två referenser.
 • Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa.
Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1936
Kontakt
 • Felix Roosen-Runge, felix.roosen-runge@fkem1.lu.se, +46462228234
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-06-03
Sista ansökningsdag 2024-06-17

Tillbaka till lediga jobb