Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Kravprofil

LDMX-gruppen vid Lunds universitet söker en skicklig och motiverad postdoktor för att stärka vår forskningsgrupp i vårt arbete att få LDMX online och fullt ut utnyttja dess data.

Introduktion

Light Dark Matter eXperimentet är ett strålmålsexperiment som ska byggas på SLAC i Kalifornien. Huvudsyftet är att söka efter mörk materia-partiklar med en massa under 1 GeV, som produceras när en elektronståle med energin 8 GeV träffar ett tunt mål. Lunds LDMX-grupp (LunDMX) bidrar till fysikanalys, detektorutveckling och prestandastudier samt utveckling av mjukvara och beräkningsinfrastruktur. Dessutom jobbar vi med hållbarhetsfrågor i samband med utveckling av nya partikelfysikexperiment.

Projektbeskrivning

Det övergripande temat för detta projekt är att göra LDMX redo att börja ta data, och forskningen kommer att bedrivas i nära samarbete med övriga kollegor i LDMX-samarbetet, där Lunds universitet för närvarande är den enda icke-amerikanska partnern. En spännande milstolpe för LDMX är stråltester som planeras vid SLAC under 2025, där vi med en mindre prototyp för första gången kommer att samla in data vid strålröret som byggts för LDMX. Under anställningens första år kommer projektet att fokusera på insamling och i synnerhet analys av dessa stråltestdata, främst från prototypen för den hadroniska kalorimetern.

En annan prioritet i detta projekt är att mer i detalj studera LDMXs förmåga att hantera pile-up (flera elektroner som träffar målet samtidigt). Studierna kommer huvudsakligen att baseras på simuleringar av såväl potentiella bakgrunder som mörk materia-modeller, samt detektorprestanda. Ett konkret exempel är att använda  olika program för simulering av särskilt besvärliga bakgrundsprocesser, att jämföra deras förutsägelser och att utveckla metoder för hur man mäter förekomsten av dessa processer i data. Projektet syftar också till att undersöka i vilken utsträckning maskininlärningsmetoder kan hantera dessa utmaningar, t.ex. när det gäller objektrekonstruktion och att särskilja signal- och bakgrundshändelser. Detta kommer att bli mer centralt senare i projektet.

Det finns en viss flexibilitet i forskningsprogrammet för denna tjänst, och vissa detaljer kan skräddarsys enligt dina specifika intressen och expertis. Det kommer att finnas möjlighet att arbeta med klimathållbarhet inom LDMX/HEP, om det är något du är intresserad av.

Beskrivning av arbetsplatsen

Denna postdoktor-tjänst kommer att vara en del av LDMX-gruppen i Lund (LunDMX,  The Light Dark Matter eXperiment, LDMX), som ingår i avdelningen för partikel- och kärnfysik vid fysiska institutionen, Division of Particle and Nuclear Physics

. Avdelningen, som har cirka 60 anställda, härbärgerar aktiv forskning inom både teoretisk och experimentell partikel- och tungjonsfysik samt experimentell kärnfysik. Den experimentella partikelfysikverksamheten omfattar forskning vid de väletablerade LHC-experimenten ATLAS och ALICE samt omfattande designstudier för att förverkliga nya, kreativa experiment som HIBEAM/NNBAR vid ESS och – mest relevant för detta projekt – LDMX vid SLAC (https://confluence.slac.stanford.edu/display/MME/Light+Dark+Matter+Experiment). På avdelningen utnyttjar vi synergier mellan dessa projekt, och våra aktiviteter omfattar detektorutveckling, trigger och datainsamling, fysik- och prestandaanalys samt programvaruutveckling och beräkningsinfrastruktur/e-science.  LunDMX-gruppen består för närvarande av en senior forskare, tre lärare och två doktorander. Denna postdoktortjänst är ett viktigt tillskott till vår grupp, då den kommer att ge ytterligare fart åt vårt arbete samt stärka vår roll i det internationella LDMX-projektet. Denna tjänst ska också fungera som en språngbräda för postdoktorn, med goda möjligheter till karriärutveckling, för vilken vi kommer att ge allt stöd vi kan.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ska det ges möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning.

Som postdoktor i LunDMX-gruppen kommer du att ta en framträdande roll i stråltesterna under 2025 och den efterföljande dataanalysen. Utöver det kommer du att utföra simuleringsbaserade studier av olika aspekter som bidrar till LDMXs vetenskapliga potential. Detta kommer att kräva användning (och vidareutveckling) av olika simuleringsverktyg, främst det GEANT4-baserade ramverket ldmx-sw (https://github.com/LDMX-Software/ldmx-sw ), skrivet i C++, huserat på GitHub och konfigurerat via Python. Du kommer att arbeta med .root-filer och testa olika händelsegeneratorer samt verktyg och metoder för maskininlärning.

Eftersom LDMX är ett internationellt projekt kommer du att behöva arbeta tillsammans med andra i en internationell forskningsmiljö.
Din huvudsakliga arbetsplats kommer att vara på Fysiska institutionen i Lund, men resor till SLAC/våra samarbetspartners kommer också att vara nödvändiga.
Tjänsten kräver tydlig och genomtänkt kommunikation, både med kollegor och allmänheten.

Eftersom LDMX är ett internationellt projekt kommer du att behöva arbeta tillsammans med andra i en internationell forskningsmiljö. Din huvudsakliga arbetsplats kommer att vara på Fysiska institutionen i Lund, men resor till SLAC/våra samarbetspartners kommer också att vara nödvändiga. Tjänsten kräver tydlig och genomtänkt kommunikation, både med kollegor och allmänheten.

Du kommer att bidra till utveckling och underhåll av den gemensamma LDMX-programvaran.
Du kommer att ansvara för dokumentation och rapportering av dina forskningsaktiviteter, upprätthålla detaljerade anteckningar över ditt arbete, förbereda dokumentation för framtida användare och följa LDMX-kraven för att bidra till dokumentation.
Du förväntas delta i mentorskap och utbildning av yngre forskare och främja en miljö för samarbete och kunskapsdelning.
Du kommer att ges möjlighet att söka extern forskningsfinansiering för resor eller mindre projekt, samt att bidra till hållbarhetsstudier, om du så önskar.
I dina arbetsuppgifter ingår också att ta hand om administration i samband med de uppgifter som beskrivs ovan. 

Kvalifikationer

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde och som avlagts högst tre år före datum för anställningsbeslut. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Tidigare erfarenhet av simuleringar och dataanalys inom partikelfysik eller liknande
  • Goda programmeringskunskaper i C++ och Python
  • Tidigare erfarenhet av utveckling och underhåll av gemensam programvara
  • Samarbetsförmåga för att kunna arbeta i ett internationellt experimentsamarbete
  • Mycket goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska
  • Vetenskaplig skicklighet, t.ex. demonstrerad genom publicerade artiklar och/eller kvaliteten på din doktorsavhandling.
  • Beredskap för internationella resor
  • Du bör vara självgående, kunna arbeta självständigt och visa initiativförmåga

Mycket meriterande kvalifikationer:

  •  Tidigare erfarenhet av stråltester av prototyper och/eller hårdvarutester
  • Goda kunskaper om Geant4
  • Tidigare erfarenhet av MCNP och/eller FLUKA och/eller PHITS
  • Kännedom om interaktioner i energigränslandet mellan kärn- och partikelfysik
  • Erfarenhet av att utveckla algoritmer såsom partikelidentifiering, objektrekonstruktion, urval av händelser med specifika slutprodukter
  • Erfarenhet av analys och optimering av kodprestanda
  • Erfarenhet av verktyg för maskininlärning
  • Intresse och tidigare erfarenhet av handledning av studenter (kandidat, master, doktorand) 

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga.

Övriga meriter:

  • Relevans och genomförbarhet för tidigare och framtida forskningsintressen.
  • Erfarenhet av dataanalys och simuleringar inom partikelfysik
    • Erfarenhet av att utveckla algoritmer såsom partikelidentifiering, objektrekonstruktion, urval av händelser med specifika slutprodukter
    • Tidigare erfarenhet av verktyg för maskininlärning
  • Erfarenhet av tester av partikelfysikdetektorer och prestandastudier
  • Kunskaper i programmeringsspråk som C++ och Python och att arbeta inom stora programvaruramverk.
    • Erfarenhet av Geant4, FLUKA, MCNP eller PHITS
    • Erfarenhet av analys och optimering av kodprestanda
  • Erfarenhet av att arbeta i ett internationellt samarbete.
  • Intresse och erfarenhet av att vägleda andra, särskilt studenter, i deras projekt.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till max två år med möjlighet till förlängning med ett år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2022-02-01 (Arbetsgivarverket, OFR:s, och Saco-S).

Instruktioner för ansökan

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska skrivas på engelska och ska innehålla (som pdf):

  • Ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter
  • En redogörelse för dina nuvarande och framtida forskningsintressen (upp till tre sidor)
  • CV med kopior av examens- och doktorsintyg. Du kan bifoga ett skriftligt utlåtande med förväntat disputationsdatum.
  • En lista på upp till 10 relevanta publikationer, med kommentarer som förtydligar dina bidrag
  • En lista med kontaktuppgifter till tre referenspersoner
    • Rekommendationsbrev begärs inte vid detta steg
    • Referenser kommer att kontaktas om en kandidat kallas till intervju och med kandidatens kännedom
  • Eventuella andra dokument som den sökande önskar åberopa

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3215
Kontakt
  • Ruth Pöttgen, +46462227669, ruth.pottgen@fysik.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-12-17
Sista ansökningsdag 2025-01-10
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb