Lunds universitet, HT, Centrum för teologi och religionsvetenskap (CTR)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Beskrivning av arbetsplatsen

Vid CTR bedrivs undervisning och forskning inom i princip alla religionsvetenskapliga och teologiska discipliner. Som en del i en större helhet omfattas CTR av Lunds universitets vision att vara en förebild för hur framtidens kunskap skapas och förmedlas. Likt universitetet som helhet är även CTR:s uppdrag att genom utbildning, forskning och samverkan förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Detta innebär att CTR genom utbildning och forskning vill utveckla och förmedla sådan kunskap och analysförmåga om religiösa företeelser i historia och nutid som är användbar i strävan mot ett gott och välfungerande samhälle.


Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Tjänsteinnehavaren förväntas arbeta inom ramen för forskningsprojektet ”Vid världens slut. En transdisciplinär utforskning av apokalyptiska föreställningar i dåtid och nutid” (EOTW), finansierad av Riksbankens Jubileumsfond. Projektet studerar apokalyptik som ett transhistoriskt komplex av bilder och symboler som även i avkristnad form präglar vår kultursfär. Bland annat undersöks hur apokalyptiska troper formar historieskrivning, juridisk-politiskt tänkande och populistisk retorik, likaså hur de påverkar rapportering kring AI, klimathot och migration.

Kandidater förväntas ansöka till anställningen med ett förslag på ett delprojekt som tydligt relaterar till programmets centrala tematik och forskningsfrågor (detaljerad beskrivning av programmet erhålls vid förfrågan av programmets sekreterare Aaron Goldman (aaron.goldman@ctr.lu.se).

Delprojektet ska fokusera på apokalyptikens äldre historia (från antiken till slutet av medeltiden) och samtidigt kunna relatera till den apokalyptiska föreställningsvärlden som ett transhistoriskt komplex av bilder, texter och symboler. I enlighet med programmets avgränsningar ska det tilltänkta delprojektet röra sig inom det bibliska apokalyptiska arvet, vilket inkluderar både judiska och kristna traditioner genom historien.   

För tjänsten är kännedom om den judiska receptionen av det bibliska apokalyptiska arvet särskilt välkommen, likaså kunskap om förhållandet mellan de två traditionerna, exempelvis hur kristen apokalyptik representerat judar och judendom och vice versa. Även om programmet är avgränsat till det bibliska arvet, välkomnas även komparativa utblickar mot islamisk apokalyptik (inklusive frågor om hur man inom kristen och judisk apokalyptik representerat muslimer och islam).  

Forskargruppens sammansättning behöver kompletteras med en junior forskare för att möta kraven från forskningsfinansiär. Främst kommer den komma ifråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst 5 år innan tiden för ansökan av anställningen som forskare har gått ut.

De huvudsakliga arbetsuppgifterna för dig som innehavare av denna anställning är att:

  • Arbeta med forskning i egna föreslagna projektet.
  • Delta aktivt i forskningsprojektets aktiviteter
  • Arbeta med forskningsadministration och forskningskommunikation.

Tjänsteinnehavaren förväntas bidra till forskningsmiljön genom aktivt deltagande i forskningsrelaterade aktiviteter vid Centrum för teologi och religionsvetenskap (CTR). Arbetsuppgifterna kräver regelbunden närvaro på arbetsplatsen.  

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

  • Doktorsexamen eller motsvarande kvalifikationer i något av ämnena Gamla testamentets exegetik, judaistik, kyrkohistoria, konsthistoria, idé- och lärdomshistoria eller allmän historia med särskilt fokus på perioden från antiken till slutet av medeltiden.
  • Dokumenterad kompetens i apokalyptikens äldre historia (från antiken till slutet av medeltiden)
  • Dokumenterad god förmåga att utveckla och genomföra forskning av hög kvalitet.
  • Mycket god förmåga att skriva och tala engelska och tillräckliga kunskaper i språk av relevans för det egna föreslagna forskningsprojektet.

Meriterande för anställningen är:

  • dokumenterade forskningsresultat med relevans för EOTW
  • dokumenterad förmåga att arbeta i en forskargrupp
  • dokumenterad förmåga att delta i tvärvetenskapliga och internationella forskningssamarbeten
  • dokumenterad erfarenhet av att arbeta med den s.k. tredje uppgiften
  • dokumenterad erfarenhet av forskningskommunikation via sociala medier, webbsidor samt populärvetenskaplig forskningskommunikation    
  • dokumenterad erfarenhet av att organisera akademiska konferenser och kollokvier

Vi fäster stor vikt vid personlig lämplighet.

Övrigt

Anställningen är på 30% med start 2025-01-01.

Så här söker du

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Som del av din ansökan ska du bifoga en forskningsplan. Din forskningsplan ska anknyta till ovan beskrivna ämne och forskningsprojekt. Ansökan ska även innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter, samt CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag kommer inte att beaktas.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2025-01-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 30
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3223
Kontakt
  • Hege Irene Markussen, prefekt, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
  • Jayne Svenungsson, professor, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-11-06
Sista ansökningsdag 2024-11-26

Tillbaka till lediga jobb