Lunds universitet, LTH, Kemiska institutionen (LTH)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Tjänsten kommer att vara placerad vid centrum för analys och syntes vid kemiska institutionen, men cirka hälften av arbetsuppgifterna kommer att innefatta samarbeten med andra forskargrupper inom NanoLund. Centrum för analys och syntes är värd för Lunds universitets högupplösande elektronmikroskopi-infrastruktur där ett flertal fristående forskargrupper undersöker keramiska material i extrema miljöer och syntes av oorganiska nanomaterial. Infrastrukturen är kopplad till det nationella nätverket ARTEMI, genom vilket det finns goda möjligheter att besöka anläggningar vid alla Sveriges större universitet. NanoLund blandar kemi, fysik och maskinvetenskaper med ett gemensamt intresse i att designa och karakterisera material på nanometernivå.

Arbetsuppgifter

I projektet kommer du att arbeta med karakterisering av nitrid-baserade material med vitt skilda tillämpningsområden, exempelvis högfrekevenselektronik och ytbeläggningar för att öka slitstyrka hos skärverktyg. Dina främsta verktyg kommer att vara fokuserad jonstråle (FIB) för provberedning samt transmissionselektronmikroskop (TEM) för själva karakteriseringen. Du kommer ha särskilt ansvar för FIB där du förväntas kunna arbeta självständigt med provberedning för att bistå forskningen inom gruppen. Forskningen inom tjänsten relaterar till att karakterisera struktur och sammansättning i nitrid-baserade material och länka dessa till prestanda. Vid det unika in situ elektronmikroskopet på Kemiska Institutionen får du möjlighet att utforska hur materialen förändras vid höga temperaturer och reaktiva miljöer som de kan tänkas utsättas för i sina respektive tillämpningsområden. Som FIB-expert kommer du att hjälpa andra forskare och doktorander med provpreparering och utbilda dem i handhavande av utrustningen.

Arbetsuppgifterna innefattar:

  • att medverka i forskning inom karakterisering och in situ studier av nitrid-baserade material
  • att bistå forskargrupper inom NanoLund med FIB
  • resor till närliggande centra för nyttjande av forskningsinfrastruktur relaterat till FIB/TEM (exempelvis Chalmers, Linköpings universitet och Danmarks Tekniska Universitet)
  • stödja doktorander i handhavande kring FIB.
  • att bistå med att söka extern forskningsfinansiering.
  • samverkan med näringsliv och samhälle.
  • administration kopplat till arbetsuppgifterna ovan ingår.

Kvalifikationer

Behörig att anställas som forskare är den som har avlagt doktorsexamen.

Krav för anställningen är:

  • avlagd doktorsexamen i materialvetenskap eller motsvarande ämne
  • mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift
  • god erfarenhet och kunskaper av handhavande av FIB instrument
  • erfarenhet och kunskap av handhavande av TEM instrument

Meriterande för anställningen är:

  • tidigare forskning kring nitrid-baserade material
  • erfarenhet av in situ metodik
  • god samarbetsförmåga och självständighet i arbetet är meriterande

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss. 

Övrigt

Anställningen är en visstidsanställning under ett år och avser omfattning 100%. Anställningen är inte en läraranställning och omfattas av Flextidsavtalet för T/A-personal. En forskare som önskar bli universitetslärare kan söka en anställning som biträdande universitetslektor eller universitetslektor i öppen konkurrens. För mer information om anställningsformen forskare se även: Akademiska befattningar vid Lunds universitet.

Så här söker du

Ansökan ska innehålla CV och personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska innehålla ett intyg på doktorsexamen och bör även innehålla övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3284
Kontakt
  • Carl Martin Ek Rosén, +46462228117, carl_martin.ek_rosen@chem.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2024-10-29
Sista ansökningsdag 2024-11-12
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb