Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen
Det finns nu en ledig tjänst för en forskare inom Alzheimers sjukdom, och andra neurodegenerativa sjukdomar, vid Oskar Hanssons forskargrupp vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Fokus för vår forskning är att definiera och förstå de biologiska processerna vid Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar. Vi arbetar både med kohorter av patienter och kognitivt friska personer, som genomgår omfattande tester med hjärnavbildning, biokemiska markörer och neuropsykologisk testning, samt djur- och cellbiologiska experiment. Den biträdande forskaren kommer att bli en del av en växande multidisciplinär grupp av neuroforskare och kliniska forskare, som arbetar intensivt för att öka kunskapen om Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar. Det långsiktiga målet för vår forskning är att bidra till utvecklingen av nya behandlingsmetoder för neurodegenerativa sjukdomar. Du kan läsa mer om forskningen här.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet. Vi värnar både om den fysiska säkerheten och den psykosociala arbetsmiljön.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd vid Lunds universitet: Jobba hos oss.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
Tjänsten som forskare vid klinisk minneforskningsenhet kommer att fokusera på att använda MR för att utveckla diagnostiska och prognostiska verktyg och förbättra vår förståelse av Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa tillstånd patofysiologi. Du kommer att ansvara för MR-avbildning inom de svenska BioFINDER-studierna (www.biofinder.se). Du kommer att fokusera på att testa den kliniska relevansen av avancerad neuroavbildningsteknik med hjälp av ett multimodalt tillvägagångssätt som integrerar data från olika MR-sekvenser, PET-avbildning, vätskebiomarkörer och neuropsykologiska bedömningar. Din roll kommer att kräva nära samarbete med både kliniker och MR-fysiker för att överbrygga klyftan mellan tekniska framsteg och deras kliniska tillämpningar inom forskning om neurodegenerativa sjukdomar.

Andra uppdrag inom forskargruppen kan också förekomma.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

  • Doktorsexamen i neurovetenskap, psykologi, medicin, bioinformatik eller en närliggande disciplin
  • Docentkompetens eller motsvarande
  • Omfattande postdoktoral erfarenhet (> 4 år)
  • Förmåga att självständigt utföra storskaliga MRI-dataanalyser
  • Bevisad erfarenhet av analys av avancerade MR-data såsom diffusions-MRI, kvantitativ susceptibilitetskartläggning och andra kvantitativa mätvärden
  • Erfarenhet av att handleda yngre forskare, inklusive master- och doktorander
  • Erfarenhet av att optimera MRI-protokoll i samarbete med MR-fysiker
  • Bevisad självständighet (t.ex. publicering utan doktorandhandledare)
  • Erfarenhet av ett brett spektrum av neurodegenerativa tillstånd, inklusive Alzheimers sjukdom, Lewykroppssjukdomar och frontotemporal demens
  • Som person behöver du vara engagerad och passionerad för forskningen och förväntas arbeta både självständigt och i grupp

Meriterande för anställningen är:

  • Tidigare erfarenhet av att leda internationella samarbeten
  • Erfarenhet av att arbeta i en internationell och multidisciplinär miljö
  • Erfarenhet av att utforma och leda uppgiftsbaserade fMRI-studier
  • Expertis inom statistisk modellering, skriptning/programmering och ett brett utbud av programvara för neuroimaging

Villkor
Anställningen är en tillsvidareanställning med omfattning 100 %. Önskat startdatum är den 1 januari 2025, eller enligt överenskommelse. Provanställning kan förekomma. 

Instruktioner för ansökan
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-01-01 eller överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3563
Kontakt
  • Oskar Hansson, professor, research group manager, oskar.hansson@med.lu.se
  • Niklas Mattsson-Carlgren, senior lecturer, niklas.mattsson-carlgren@med.lu.se
  • Linnea Gard, HR-partner, +4640391071, linnea.gard@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2024-11-19
Sista ansökningsdag 2024-12-04

Tillbaka till lediga jobb