Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Geologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Nya studier har avslöjat spår av enorma solstormar som ägt rum både under de senaste årtusendena och i historisk tid. Kunskapen om dessa händelser är fortfarande begränsad trots deras potentiella förödande effekter på det moderna samhället. I detta projekt strävar vi efter att tänja gränserna för detektering av solstormar med hjälp av indirekta proxydata genom att mäta nya högupplösta radionukliddata från isborrkärnor. Dessa data kommer att utgöra grunden för rekonstruktioner av solaktivitet och solstormar under Holocen-perioden. Målet är att rekonstruera solens 11-åriga cykel och solstormar med de nyförvärvade mätdata, men också genom att integrera alla tillgängliga radionukliddata och ytterligare information i analysen (t.ex. med hjälp av Bayesianska metoder). Dessa studier kommer också att göra det möjligt för oss att erhålla mycket noggranna och precisa tidsskalor som är avgörande för tillförlitliga paleoklimatstudier. En möjlig ytterligare aspekt av projektet är utveckling och implementering av nya innovativa metoder för att rekonstruera solaktivitet och undersöka kopplingar till klimatförändringar. Detta projekt, inom Geobiosfärvetenskap vid Geologiska institutionen, Lunds universitet (LU), kommer att ingå i ERC-projektet "Past Solar Storms: The links between solar storms and solar activity".

Arbetsuppgifter

Doktorandprojektet kommer i första hand att fokusera på radionuklidanalyser (inklusive labbförberedelser, datautvärdering/-tolkning och modellering) från EGRIP-iskärnan. De nya data kommer att vara viktiga för den detaljerade högupplösta rekonstruktionen av solaktivitet och möjliga enorma solstormar i det förflutna. Doktoranden kommer att ingå i ett större forskarlag här i Lund, inklusive experter på Bayesiansk statistik, klimat/aerosolmodellering, kosmisk strålning och solpartikelexperter. Projektet kommer också att involvera nära interaktion med associerade forskarlag (bl.a. stora forskningsgrupper kopplade till isborrkärnor). Doktorandernas huvudsakliga arbetsuppgifter är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.


Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Övriga behörigheter:

  • Vid anställningens början förväntas doktoranden ha en universitetsexamen (masterexamen eller motsvarande) i Geovetenskap, Fysik, Matematik, Kemi, Meteorologi eller ett nära angränsande ämne.
  • Dokumenterade mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Vi söker en kreativ person som trivs och kan känna sig hemma i en dynamisk forskningsmiljö. Forskningsprojektet kräver nära samarbete med internationella forskare och doktoranden ska kunna jobba självständigt. Doktoranden ska kunna utföra experiment, självständigt såväl som i grupp i samarbetsprojekt.

Följande kvalifikationer är meriterande:

  • Dokumenterad erfarenhet av klimatforskning, statistik, programmering eller geokemi
  • Erfarenhet av vetenskaplig publicering på engelska är meriterande

Bedömningsgrund

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Denna anställning är idag placerad vid Geologiska institutionen. I samband med en planerad samorganisation kommer du från den 1 januari 2026, arbeta på den nybildade Miljö-och geovetenskapliga institutionen. Detta ger en unik möjlighet att vara del av en dynamisk förändringsprocess och bidra till utvecklingen av en ny, tvärvetenskaplig institution. 

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§. Önskat startdatum 2025-05-01.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska och ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis (om det finns vid ansökningstillfället) eller motsvarande, kopior av betyg från både kandidat- och masterexamen, kopia av masterexamensarbetet (eller motsvarande, eller en sammanfattning om arbetet inte är färdigt vid ansökningstillfället) samt övrigt som du önskar åberopa. Var snäll och inkludera också kontaktinformation till en till tre referenser, rekommendationsbrev behövs inte i det här steget. Kandidater till tjänsten kommer att kallas till intervju före tillsättandet.

Vi uppskattar ditt intresse för vår tjänst och ser fram emot att få ta del av din fullständiga ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2025-05-01 eller enl ÖK
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2025/272
Kontakt
  • Raimund Muscheler, +46462220454, raimund.muscheler@geol.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2025-01-30
Sista ansökningsdag 2025-03-09
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb