Lunds universitet, Lunds universitet, LTH

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap (PLE) vid Lunds universitet är belägen på Kemicentrum, en av Nordens största centra för utbildning och forskning inom kemiområdet. PLE har cirka 150 anställda, varav cirka 65 är doktorander. Institutionen erbjuder en bred kompetens inom områden som kemiteknik, livsmedelsteknik, bioteknik och teknisk mikrobiologi. Forskningen och utbildningen vid PLE spänner över hela kemiämnet och inkluderar både grundutbildning och forskarutbildning.
Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap (PLE) vid Lunds universitet arbetar aktivt för att säkerställa en god arbetsmiljö genom flera initiativ och rutiner. PLE uppmuntrar till öppen kommunikation och samverkan mellan anställda, studenter och ledning för att kontinuerligt förbättra arbetsmiljön. Detta inkluderar regelbundna möten och dialoger för att diskutera arbetsmiljöfrågor och hitta gemensamma lösningar.

Beskrivning av arbetsplatsen

Utvecklingen av katalysatorer för att uppgradera förnybara råvaror är avgörande för en hållbar framtid. Alternativa råvaror skiljer sig vanligtvis i kemisk sammansättning jämfört med fossilbaserade råvaror och för att vidareutveckla katalytiska material som möjliggör effektiva och miljövänliga kemiska processer är det nödvändigt att förstå dessa materials funktionella mekanismer i detalj.

Den höga syrehalten i biomassa, såväl som vattenbildning i den katalytiska vätebehandlingsprocessen, är två utmaningar för att producera högkvalitativt bränsle. Detta projekt syftar till att uppnå en grundläggande förståelse för hur katalysatorn som används i dessa processer kan utvecklas vidare genom att utnyttja de nya egenskaper som uppstår när material växelverkar. I gruppen arbetar vi framförallt med att at följa förloppen och förändringar som sker i katalysatorn i realtid under katalytiska reaktioner. 

Ämnesbeskrivning

Forskningen vid institutionen för Processteknik och tillämpad biovetenskap och avdelningen för Kemiteknik är främst inriktad på resurseffektiva tekniska lösningar för en hållbar utveckling, och bedrivs i samarbete med andra nationella och internationella forskargrupper och företag. Forskare vid avdelningen för Kemiteknik har lång erfarenhet av förbehandlingsmetoder, såväl som biotekniska och termokemiska reaktioner, separationsprocesser och design av processer för framställning av kemikalier, bränslen och andra material från biomassa.

Forskningsuppgiften i detta projekt kommer att vara att karakterisera Mo-baserade katalysatorer för bearbetning av lignin eller andra råvaror baserade på biomassa. Fokus kommer att ligga på in situ- och operandostudier av katalysatorer för att uppnå en detaljerad förståelse av det aktiva materialet och hur ädelmetaller kan användas för att förbättra materialets egenskaper. För att få grundläggande kunskap om inverkan av den höga syrehalten och vattenbildningen i den katalytiska processen kommer modellkatalysatorer att syntetiseras och studeras. De förenklade modellstudierna kommer att utföras parallellt med traditionella studier av industriellt tillämpade katalysatorer.

Denna rekrytering är knuten till Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE, wise-materials.org). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen på materialvetenskap i Sverige någonsin och kommer att omfatta stora satsningar vid Sveriges främsta universitet under loppet av 10 år. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Arbetet är till största delen experimentellt och kommer till viss del att utföras i samarbete med andra doktorander som arbetar vid institutionen men även utanför Lunds universitet genom internationella samarbeten. Doktoranden kommer att utföra och planera in situ och operando karakteriseringsstudier av Mo-baserade katalysatorer med hjälp av synkrotronljusbaserad XPS, XAS och XRD. Forskningen kommer också att omfatta syntes av katalysatorer och modellsystem. Typiska tekniker som kommer att användas utöver synkrotronljusbaserade tekniker är SEM/TEM, Raman, BET, TPR och laserdiagnostik.

Behörighet

  • Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har
  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Kemiteknik uppfyller den som har:

  • minst 30 högskolepoäng examensarbete inom relevant område

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • God förmåga att kommunicera och samarbeta med forskare i andra forskningsfält.
  • Dokumenterad erfarenhet av självständigt forskningsrelaterat arbete och problemlösning.
  • Erfarenhet av karaktärisering av material med röntgen-baserade tekniker
  • Kunskap i programmering så som Python eller Matlab och även Labview för kontroll av experimentuppställning är meriterande.
  • Laborativ erfarenhet kommer värdesättas.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Unga forskare som rekryteras till WISE-programmet kommer att ingå i WISE Forskarskola https://wise-materials.org/research-school/ ett ambitiöst rikstäckande program med seminarier, kurser, forskningsbesök och andra aktiviteter för att främja ett starkt multidisciplinärt och mellan doktorander, postdoktorer, forskare och näringsliv.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss. För internationella kandidater kan man läsa mer om hur det är att arbeta och bo i Sverige på hemsidan: https://sweden.se/ 

Övrigt

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Så här söker du

Ansökan bör/ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 20250601 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2025/518
Kontakt
  • Sara Blomberg, Associate senior lecturer, 0703346002, sara.blomberg@ple.lth.se
  • Mia Hedin, HR Admin, mia.hedin@ple.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2025-05-12
Sista ansökningsdag 2025-06-11
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb