Lunds universitet, 009999 LUNDS UNIVERSITET, 260000 EHL

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är en internationellt framstående handelshögskola som har s k trippel kvalitetsackreditering. Vi arbetar i en internationell miljö och har eftertraktade utbildningar på grund-, masters- och forskarnivå. Ekonomihögskolan har ett nära samarbete med företag och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar kontinuerligt med att utvecklas som en attraktiv arbetsgivare.

Företagsekonomiska institutionen söker en postdoktor inom företagsekonomi, med särskild inriktning mot strategi och livsmedel. Tjänsten finansieras av det nystartade forskningsprogrammet FORCE som är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum inom Lunds universitet som bl.a. beforskar livsmedelsindustrin och dess omställning. FORCE finansieras av Formas via dess program inom livsmedel. I detta forskningsprogram studeras mer specifikt branschens innovationsarbete inom alternativa proteinkällor och dess betydelse för tillväxt och konkurrenskraft.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, två år
Omfattning: 100 %
Placering: Företagsekonomiska institutionen, Lund
Tillträde: efter överenskommelse

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Företagsekonomiska institutionen söker en postdoktor i företagsekonomi med inriktning mot strategi och livsmedel. Tjänsten ger en möjlighet för en forskare i början av karriären att under två år utveckla sin individuella forskningsagenda och driva sina egna forskningsinitiativ inom en tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Ämnesområdet är strategi och inkluderar i detta program särskilt studier av livsmedelsindustrins innovationsarbete kopplat till alternativa proteinkällor.

Företagsekonomiska institutionen samlar forskare från en rad olika forskningsområden inom företagsekonomi, inklusive ekonomistyrning, entreprenörskap och innovationsstudier, finansiering, management, marknadsföring, organisation, redovisning och strategisk ledning, och studerar organisationer i ett brett samhällsperspektiv. Institutionen återspeglar företagsekonomins tvärvetenskaplighet och den mångfald av forskningstraditioner som kännetecknar ämnet. Du kan läsa mer om institutionen och vår forskning på vår hemsida.

En tjänst som postdoktor ger dig först och främst möjlighet att vidareutveckla dina forskningsfärdigheter, utöka din expertis och få ytterligare erfarenhet inom ditt forskningsområde. Den ger också möjlighet till pedagogisk meritering genom undervisning, upp till 20 % av arbetstiden, och högskolepedagogisk utbildning.

Postdoktoranställningen är en tillsvidareanställning på heltid med forskningsskyldighet, baserad i Lund, Sverige. För att uppfylla kraven för tjänsten förväntas den sökande vara fysiskt närvarande på regelbunden basis och aktivt delta i institutionens forskningsaktiviteter, liksom i forskningsprogrammet FORCEs aktiviteter. Postdoktorn kommer även att samverka med kollegor inom Sparbanken Skånes Centrum för Hållbart Näringsliv (SSCEN), vilka också studerar livsmedelsindustrins innovationsarbete och omställning.

Kvalifikationer

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Bevis om att behörighetskravet är uppfyllt ska ha inkommit senast vid tidpunkten då anställningsbeslut fattas. Främst den kommer i fråga som har avlagt examen för högst tre år sedan, beräknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan examen ha avlagts tidigare. Särskilda skäl är sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och tjänstgöring inom totalförsvaret.

Krav för anställningen är:

  • Doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i företagsekonomi eller närliggande område av relevans för det ämnesområde som tjänsten avser.
  • Ämneskunskaper inom strategi, innovation, branschdynamik och/eller livsmedelsindustrin.
  • Hög grad av vetenskaplig skicklighet.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • God undervisningsförmåga.

Meriterande för anställningen är:

  • Bakgrund inom eller ämneskunskaper i strategi, innovation, branschdynamik och/eller livsmedelsindustrin.
  • Internationell erfarenhet, inkluderande studier och arbete vid ett icke-svenskt universitet eller högskola.
  • Andra prestationer och utmärkelser som visar på den sökandes vetenskapliga skicklighet.
  • Förmåga att interagera med det omgivande samhället.
  • Arbetslivserfarenhet inom forskningsområdet.

Bedömningsgrunder

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga.

Bedömningen beaktar främst dina vetenskapliga meriter och förmåga inom ämnesområdet. Vi beaktar även forskningsplanens relevans och genomförbarhet, liksom din erfarenhet, kunskap och personliga kvalifikationer. Vi tar också hänsyn till hur din erfarenhet och kompetens stärker och kompletterar den existerande forskningen och undervisningen vid Företagsekonomiska institutionen.

Om anställningen

Anställningen är tidsbegränsad till två år enligt kollektivavtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor (Arbetsgivarverket). En anställning som postdoktor är tänkt som ett inledande steg i karriären och som en möjlighet att ytterligare fördjupa och bredda forskningskompetens.

Ansökningsförfarande

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska vara skriven på engelska och innehålla följande:

  • Personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter
  • CV
  • Forskningsplan (se mall)
  • Publikationslista
  • Examensbevis
  • Kontaktpersoner till två referenser

Vidimerade kopior av intyg krävs.

Villkor

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Om oss

Som lärare och forskare vid Företagsekonomiska institutionen är du med och skapar en ledande akademisk miljö för forskning och utbildning om företag och förvaltningars ekonomi. Institutionen har utvecklats under mer än femtio år och är idag en av landets största. Våra forskare, lärare och studenter utvecklar dagligen kunskap inom entreprenörskap, finansiering, forskningspolitik, marknadsföring, organisation, redovisning och strategi.

Arbetsplatsen är förlagd till våra kontor på Holger Crafoords Ekonomicentrum i Lund. Hit finns goda förbindelser med tåg från Malmö, Helsingborg och Köpenhamn och med buss från Malmö och Lund C. Du promenerar från Lund C på 25 minuter.

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Friskvårdsersättning och betald friskvårdstimme är självklarheter.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss: Jobba hos oss

Kontakt

Professor Thomas Kalling (thomas.kalling@fek.lu.se), professor i strategi, ansvarig för Work Package 3.3 inom FORCE samt forskningsledare vid SSCEN.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2025/1214
Kontakt
  • Charlina Lunvald, +46462224173, charlina.lunvald@fek.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2025-05-05
Sista ansökningsdag 2025-05-25
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb