Lunds universitet, Lunds Tekniska Högskola, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för fasta tillståndets fysik har cirka 20 lärare och sammanlagt 100 anställda samt en forskningsinriktning mot materialvetenskap, fysik och tillämpningar av halvledarnanostrukturer inom elektronik, fotonik och biologi/medicin. Avdelningen har en central plats inom Lunds universitets centrum för nanovetenskap, NanoLund, som är världsledande inom området nanouppbyggda halvledare. Nanolund tog sin början 1988 och har i dag 250 forskare från LTH samt naturvetenskapliga och medicinska fakulteten.

I Lund finns även två centrala anläggningar för materialforskning: MAX IV, världens starkaste synkrotronljuskälla, och ESS, världens starkaste neutronkälla. Tillsammans bildar Lunds universitet, MAX IV, ESS och det omgivande ekosystemet en världsunik miljö för forskning, teknik och kommersialisering med avseende på nanomaterial.

Avdelningen för fasta tillståndets fysik driver Lund Nano Lab (LNL), som är ett laboratorium i världsklass för karakterisering och nanotillverkning av halvledare och är en del av Myfab – den nationella infrastrukturen för tillverkning på mikro- och nanonivå. LNL har en årlig omsättning på ca 30 miljoner kronor och består av 600 kvm renrum med en mängd avancerad forskningsutrustning, bl a epitaxitillväxt, avancerad elektronstrålelitografi samt olika typer av karaktäriseringsutrustning, och har mer än 150 användare från högskolan och industrin. För närvarande planeras en fördubbling av LNL:s kapacitet med ett nytt renrum i Science Village Scandinavia. På LNL finns 11 högkvalificerade forskare, ingenjörer och tekniker. Se www.ftf.lth.se, www.nano.lu.se, myfab.se för mer information.

Arbetsuppgifter

Avdelningen för fasta tillståndets fysik och LNL söker en utrustningstekniker/-ingenjör som kommer att ha ansvaret för drift, reparation samt förebyggande underhåll av olika typer av forskningsutrustning, t ex utrustning för kemisk förångningsdeposition (CVD). En annan viktig uppgift är medverkan vid installation, underhåll och felsökning av gasfördelningssystem. I arbetet ingår grundläggande utbildning och stöd kring utrustning och gashantering för studenter, forskare och ingenjörer, samt avrapportering till den verksamhetsansvarige vid LNL.

I uppgifterna ingår:

  • Rutinmässigt service, förebyggande underhåll samt kalibrering av utrustning i enlighet med tekniska specifikationer
  • Teknisk felsökning samt reparation av all utrustning vid LNL. Användning av test- och diagnosutrustning för att utföra kontroll och kalibrering
  • Installation, underhåll och felsökning av gasfördelningssystem
  • Självständigt eller i nära samarbete med utrustningsingenjören [LN1]modifiera utrustning för att förbättra processprestandan och tillgången till utrustningen
  • Arbeta med leverantörer för teknisk assistans och stöd
  • Lagerhållning och service av reservdelar
  • Bistå vid installation av ny utrustning samt vid provstart och tester av utrustning
  • Fastställa grundläggande underhållsstrategier i samarbete med övrig personal

Kvalifikationer och urvalskriterier

Tjänsten som utrustningstekniker/-ingenjör fordrar en högskoleexamen inom ett relevant område som t ex maskin- eller elteknik eller motsvarande utbildning. Följande dokumenterade meriter är ett krav:

  • Minst 5 års arbetslivserfarenhet av service och underhåll av teknisk utrustning – erfarenhet av underhåll av utrustning för halvledarprocesser är mycket meriterande
  • Kunskap om grundläggande principer för vakuum och vakuumkomponenter, t ex pumpar, olika typer av mätare och ventiler
  • Förmåga att använda engelska, vari ingår förmågan att skriva teknisk dokumentation
  • Utmärkt kommunikationsförmåga

Nedanstående meriter och erfarenheter är önskvärda:

  • Praktisk erfarenhet av felsökning, installation och underhåll av vakuumsystem (hög/ultrahög/plasma)
  • Erfarenhet av utrustning för kemisk förångningsdeposition (CVD)
  • Förmåga att genomföra elementär felsökning av elektriska/elektroniska system, t ex strömkällor/styrloopar/kommunikationssystem
  • Förmåga att sköta grundläggande elektrisk/elektronisk testutrustning
  • Praktisk erfarenhet av installation och underhåll av gasfördelningssystem
  • Visad förmåga att felsöka gas- och kylningsystem på komponentnivå
  • Erfarenhet av de komprimerade gaser som används i halvledarproduktion samt kunskap om installation och underhåll av dessa
  • Bred kunskap om gas- och kylutrustning – delar/ventiler/reglage/enheter för gasflödeskontroll (MFC) etc.
  • God förståelse av säkerhetsriskerna vid byte/installation/förvaring/användning av komprimerade gaser

Villkor Tillsvidareanställning, 100 %, med start så snart som möjligt. Provanställning kan komma att tillämpas. I anställningsbeslutet kommer tjänstetiteln att vara ingenjör eller forskningsingenjör.

Den vi söker ska vara beredd att ta egna initiativ och vara serviceinriktad samt ha förmåga att hantera och göra prioriteringar. Stor vikt kommer att läggas vid den sökandes sociala kompetens och förmåga att arbeta i grupp.

Med denna tillsättning hoppas vi kunna förnya vår miljö och välkomnar sökande från inhemska och internationella företag, forskningsinstitut och universitetslaboratorier.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2018/514
Kontakt
  • Maria Huffman, Operations Manager, Tel. +46 (0) 46 222 0691, Cell: +46 (0) 722 276950
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2018-02-22
Sista ansökningsdag 2018-04-22

Tillbaka till lediga jobb