Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för synkrotronljusfysik (www.sljus.lu.se) har under de senaste åren varit den snabbast växande delen av fysiska institutionen, med för närvarande mer än 40 anställda. Tyngdpunkten i forskningen är experimentella studier av elektroniska, strukturella och kemiska egenskaper hos material, särskilt på ytor och gränssnitt eller fria molekyler och kluster. Vid avdelningen använder och utvecklar vi ett brett spektrum av synkrotronbaserade tekniker, såsom röntgenfotoelektronspektroskopi/avbildning och röntgendiffraktion/avbildning. Mycket av detta arbete utförs vid nationella MAX IV-laboratoriet (www.maxiv.lu.se/) i Lund som tillhandahåller den världsledande synkrotronljuskällan MAX IV med forskningsinstrument för forskare från Sverige och övriga världen.  Vi har också Sveriges största anläggning för svepprobmikroskopi.

Arbetsuppgifter
Avdelningen för synkrotronljusfysik vid fysiska institutionen är i ett dynamiskt skede. Det bearbetas ett antal nya projekt inom katalys, nanostrukturer, nanomaterial och magnetism, avbildning på den atomära skalan och tidsupplöst avbildning. I denna forskning kommer inte minst de nya stora forskningsanläggningarna MAX IV-laboratoriet och Europeiska spallationskällan ESS att utnyttjas.

Projektet som avses här syftar till att utveckla en grundläggande förståelse för de kemiska processerna som ligger till grund för atomlagerdepositionsmetoden. Vår forskning inom området fokuserar framförallt på att utnyttja möjligheterna som ges av de nya experimentella metoderna inom ytfysikområdet som möjliggör mätningar vid realistiska tryck. Huvudmetoden är högtrycksfotoelektronspektroskopi (ambient pressure x-ray photoelectron spectroscopy, APXPS), men vi använder oss även av andra ytfysikaliska mät- och karakteriseringsmetoder.  

Arbetsuppgifterna som ingår i tjänsten är:

  • Analysen av mätdata från tidigare experiment mha Igor Pro-mjukvaran. Häri ingår programmering för att kunna hantera stora datamängder och samarbete med teoretiker för att underbygga analysen med en detaljerad förståelse.
  • Summering av analysen i vetenskapliga artiklar för publicering i vetenskapliga tidskrifter.
  • Förberedning och genomförande av ett antal stråltider vid strålrör på MAX IV och den franska synkrotonljusanläggningen SOLEIL.
  • Programmerings- och analysstöd till forskargruppens andra medarbetare.

Kvalifikationer
Den sökande måste ha avlagt doktorsexamen i fysik. Vidare måste den sökande ha dokumenterad erfarenhet av följande:

  • omfattande och gedigen erfarenhet av arbete med ultrahögvakuumsinstrumentering och experiment i ultrahögvakuum,
  • omfattande och gedigen erfarenhet av synkrotronbaserad högtrycksfotoelektronspektroskopi (APXPS) och fotoelektronspektroskopi i ultrahögvakuum (XPS),
  • omfattande och gedigen erfarenhet av föreberedning och genomförande av stråltider vid synkrotronljusanläggningar,
  • erfarenhet av andra yt- och materialkarakteriseringsmetoder (AFM, TEM, SEM),
  • omfattande och gedigen erfarenhet av arbete med atomlagerdeposition (ALD),
  • omfattande och gedigen erfarenhet av analys av stora datamängder i Igor Pro-mjukvaran,
  • omfattande och gedigen erfarenhet av programmering i Igor Pro,
  • erfarenhet av samarbete med teoretiker inom täthetsfunktionalteoriområdet (DFT).

Den sökande måste behärska engelska flytande i tal och skrift.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-03-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/4287
Kontakt
  • Joachim Schnadt, professor, +46 46 222 392 5
  • Magdalena Brossing, personalsamordnare, +46 46 222 95 62
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2020-01-13
Sista ansökningsdag 2020-01-26

Tillbaka till lediga jobb