Lunds universitet, Institutionen för reglerteknik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Reglerteknik är ett spännande och brett ämne, som omfattar både djup matematik och handfast ingenjörskap. Genom historien har den varit central inom många områden, från den första människan på månen till utvecklingen av internet. Nu drivs teknologin mot ännu större system och reglerteknik är mer relevant än någonsin. Den beforskas och används inom många avancerade högteknologiområden, t.ex. hållbara lösningar för nya energikällor, molnberäkningar, robotik, Internet of Things, autonoma system mm.

Institutionen för reglerteknik är en institution i toppklass med projekt inom alla ovanstående områden. Institutionen har en stimulerande och internationell miljö bestående av doktorander, postdoktorer och lärare från många delar av världen. Här sker forskning och undervisning i ett öppet och progressivt klimat med utmaningar och samarbeten både inom akademin och med industripartners, både nationellt och internationellt. En doktorsgrad ger dig en perfekt grund för en spännande karriär, inom universitetsvärlden eller i näringslivet. Lunds universitet och Institutionen för reglerteknik välkomnar sökande med olika bakgrunder och erfarenheter. Vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och tillgång.

Arbetsuppgifter
Reglersystem inom klinisk medicin är ett växande tillämpningsområde där det bedrivs aktiv forskning inom till exempel glykemisk reglering och automatiserad anestesi. I detta projekt studeras reglering av hemodynamiska parametrar (t.ex. blodtryck, kärlresistens, hjärtfrekvens och minutvolym) med användning av datorstyrd administration av intravenösa läkemedel och vätskeinfusion, baserat på realtidsåterkoppling från sensorer. Projektet motiveras av applikationsscenarier inom intensivvård, främst organpreservation och evaluering vid hjärttransplantation. Datadriven träning av estimatorer för parametrar som inte är lätta att mäta, såsom minutvolym och kärlresistens kommer att vara centrala i projektet. Simuleringsmodeller kommer att utvecklas och användas i stor utsträckning. Stordjursmodeller kommer att användas för att erhålla nödvändig modelleringsdata och för att utvärdera estimations- och regler-prestanda.

Vi söker en doktorand med en bakgrund som skapat med förmågan att arbeta i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö, bestående av såväl tekniska och medicinska forskare. Utöver en civilingenjörsexamen i teknisk matematik/fysik med inriktning mot biomedicinsk teknik, eller motsvarande, bör du ha en bakgrund i programmering och dokumenterad erfarenhet av statistik, signalbehandling och maskininlärning. Du har också dokumenterad förmåga att självständigt organisera och genomföra projektorienterat arbete, att producera vetenskaplig skrift av hög kvalitet  (examesarbetets rapport, eventuella artiklar) förmåga till samarbete över disciplingränser. Samarbete med medicinska forskare samt erfarenhet av arbete med stordjursmodeller och/eller klinisk data är meriterande.

Du kommer att arbeta vid institutionen för reglerteknik i en internationell miljö där både svenska och engelska talas. God kunskap i båda språken, liksom tidigare erfarenhet av liknande arbete utomlands (för svenska sökande) eller i Sverige (för internationella sökande) är önskvärt. En doktorandanställning varar fem år och består av tre huvuddelar: - forskningsprojekt, inklusive resor till konferenser, seminarier etc., och - forskarutbildningskurser, både nationella och internationella kurser (90 hp), samt - undervisning (max 20%), inklusive labhandledning, tentamensansvar och utvecklingsarbete. Denna del omfattar också professionell utveckling, t.ex. arbete med mångfald och likabehandling, anordnande av arrangemang på institutionen mm.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Forskarutbildningsämne uppfyller den som har:

  • kunskaper motsvarande ”FRT010 Reglerteknik, allmän kurs” samt fördjupning på magisternivå med fördjupning inom biomedicinsk teknik
  • civilingenjörsexamen inom teknisk fysik/matematik eller motsvarande.

 Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • God matematisk och programmeringsteknik förmåga.

Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå samt dokumenterad erfarenhet av arbete inom tvärvetenskapliga miljöer, företrädelsevis inom biomedicinsk teknik.

 Följande beaktas:

  • Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  • Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  • Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.

Kursbakgrund inom reglerteknik, biomedicinsk teknik, signalbehandling och statistik, inklusive aspekter av maskininlärning. Studieresultat från civilingenjörsutbildning, inklusive möjligt författarskap av relevant akademiskt arbete. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet. God språklig analytisk förmåga. God laborativ/experimentell förmåga.

Övriga bedömningsgrunder:
Vid bedömningen beaktas betyg och referenser, men även exempelvis examensarbete och näringslivserfarenhet, samt de sökandes kompetens inom aktuella forskningsprojekt. Vid bedömningen beaktas även god samarbetsförmåga, driv, kreativitet och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Andra viktiga meriterande egenskaper är:

  • Nyfikenhet på forskning och undervisning.
  • Kreativitet och god förmåga till samarbete och nätverkande.
  • Proaktivitet.
  • Uthållighet och ett metodiskt arbetssätt.

Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och professionell utveckling förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§. Lägsta ingångslön är 30 500 kr per månad i 2018 års löneläge. Vi avser anställa en doktorand.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsområdet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.). Kom ihåg att svara på urvalsfrågorna. De sökande som blir kallade till intervju kommer eventuellt att få genomföra ett arbetsprov.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/475
Kontakt
  • Anders Rantzer, 0462228778
  • Kristian Soltesz, 046-2228777
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-02-14
Sista ansökningsdag 2020-03-06

Tillbaka till lediga jobb