Lunds universitet, Ekonomihögskolan

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är som trippelackrediterad en av världens främsta handelshögskolor. Vi erbjuder högkvalitativ utbildning och ger bland annat fyra utbildningsprogram på grundnivå och 13 magister- och masterprogram. Ekonomihögskolan samverkar med företag och myndigheter i regionen och på fakultetens sex institutioner och fem forskningscentra bedrivs forskning i världsklass. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar ständigt med att utveckla vår ställning som en attraktiv arbetsgivare.

Arbetsuppgifter

Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt egen forskarutbildning som avses resultera i doktorsexamen. Arbetet innefattar såväl medverkan i forskningsprojekt som framgångsrikt deltagande i forskarutbildningskurser. I begränsad omfattning kan anställningen innehålla viss undervisning eller annan institutionstjänstgöring på ekonomisk-historiska institutionen. Omfattningen av denna tjänstgöring kan maximalt uppgå till 20 procent av full arbetstid.

Doktorandtjänsten är kopplad till forskningsprojektet A consumer revolution? Evidence from Sweden, som finansieras av Handelsbankens forskningsstiftelse. Doktoranden ska arbeta i detta projekt tillsammans med övriga projektmedlemmar, professor Mats Olsson och docent Erik Bengtsson.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå, eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

(Högskoleförordningen 7 kap, 39 §)

Särskild behörighet för respektive ämnes utbildning på forskarnivå framgår av de allmänna studieplanerna, se https://www.lusem.lu.se/study/phd.

Övriga krav

På grund av källmaterialets karaktär är god läsförståelse i svenska nödvändigt. Goda kunskaper i engelska, i tal och skrift, är ett krav.

Bedömningsgrund

Vid tillsättning ska avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen, se studieprogram för forskarutbildningen i ekonomisk historia. https://www.lusem.lu.se/study/phd

Bedömningen av förmågan enligt första stycket sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå.

Följande beaktas:

  • Kvalitet och innehåll i den sökandes tidigare arbete, till exempel Masteruppsats
  • Förmåga att aktivt deltaga i institutionens forskningsmiljö.
  • Bedömd förmåga till självständigt vetenskapligt arbete
  • Erfarenhet av arbete med historiska databaser
  • Eftersom forskningen bygger på handskrivet material från 1600-1700-1800-talen är kunskap i paleografi en fördel, men inte ett krav
  • Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation
  • Relevant utbildningsbakgrund
  • Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Vi är intresserade av sökande med ett intresse för tidigmodern historia, konsumtion, materiell levnadsstandard och kultur, ojämlikhet, och ekonomisk utveckling.

Projekt

Syftet med projektet är att studera levnadsstandard, konsumtion och ekonomisk utveckling i Sverige från 1600-talets mitt till 1800-talets mitt. Förbättrades den materiella levnadsstandarden vad gäller ägande av kläder, möbler, hushållsredskap och annat? Hur lik eller olik var utvecklingen i städer den på landsbygden? Hur var levnadsstandarden jämförd med andra europeiska länder som studerats? Hur utvecklades graden av specialisering kontra mångsyssleri i svenska hushålls försörjningsstrategier? Dessa och liknande frågor kommer vi ta upp och besvara i detta projekt. Vårt huvudsakliga källmaterial är ett par tusen bouppteckningar från södra Sverige från åren 1680–1720, 1770–90 och 1840–60, från både landsbygden och från städer. Genom att vi har ett rikt material som är konsekvent över en lång tid kan vi ge en i det närmaste unik insikt i det materiella livets utveckling i Europa. Bouppteckningarna ger möjlighet att undersöka konsumtion och ägande av textilier, kolonialvaror som kaffe och socker, och möbler. Här relaterar projektet till diskussioner om tidigmodern konsumtion och konsumtionen som en drivkraft för den ekonomiska utvecklingen. Vi intresserar oss också för hushållens ägande av redskap och arbetsdelningens betydelse för ekonomisk utveckling. Undersökningen har bäring på diskussionen om den förindustriella ekonomiska utvecklingens drivkrafter och dynamik, såväl som på diskussionen om historisk levnadsstandard och hur den ska mätas och förstås.

Villkor

Tidsbegränsad anställning på fyra år vid heltidsstudier.

Endast den som är antagen till forskarutbildning på forskarnivå får anställas som doktorand.

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100 (Högskoleförordningen 5 kap).

Ansökningsförfarande

Anställningen som doktorand söks online: http://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/att-soka-en-anstallning

Ansökan ska skrivas på engelska.

Till ansökan ska bifogas:

  • Personligt brev där den sökande kort beskriver sig själv och sitt forskningsintresse samt dess relevans för det aktuella projektet.
  • Curriculum Vitae.
  • Betyg och examensbevis.
  • Uppsatser/examensarbeten på grundnivå och avancerad nivå.
  • I förekommande fall dokumenterade språkkunskaper relevanta för utbildningen på forskarnivå.
  • Övriga handlingar som den sökande önskar åberopa.

Sökande uppmuntras att ge namn och kontaktuppgifter på maximalt två lärare och/eller forskare, men rekommendationsbrev kommer inte att beaktas i samband med ansökningen.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2020-08-31
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/1783
Kontakt
  • Docent Erik Bengtsson, erik.bengtsson@ekh.lu.se, 046-2224352
  • Professor Mats Olsson, mats.olsson@ekh.lu.se, 046-2223118
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-05-24
Sista ansökningsdag 2020-06-18

Tillbaka till lediga jobb