Lunds universitet, avd för medicinsk strålningsfysik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Medicinsk strålningsfysik är ett ämnesområde där fysik och olika strålningstillämpningar möter biologi och medicin. Avdelningen för medicinsk strålningsfysik vid LU är placerad på universitetssjukhusområdet i Lund, och avdelningen ansvarar för sjukhusfysikerutbildningen samt bedriver forskning och forskarutbildning. Sjukhusfysiker anställda vid Skånes universitetssjukhus är i många fall knutna till Avdelningen för medicinsk strålningsfysik.

Vi söker nu en doktorand i medicinsk strålningsfysik med inriktning mot AI

Beskrivning
Artificiell intelligens kan komma att bli till stöd vid diagnostik av sjukdomar. Det pågår mycket forskning om metoderna machine learning (ML) och deep learning (DL) inom olika delar av medicinsk bildtagning. Inom MRI finns olika funktionella metoder som perfusion, CEST och diffusion. En annan bildmetod är nuklearmedicin där funktionell information kan erhållas. Att implementera och använda ML/DL för både funktionella och strukturella medicinska bilder kan ge bättre diagnos av neurodegenerativa sjukdomar samt cancer.

Arbetsuppgifter
Den huvudsakliga projektuppgiften är att implementera AI-metoder som machine learning och deep learning i nuklear medicin, perfusion- och CEST MRI data.

Inriktningen för projektet ligger inom delområdet Magnetresonansfysik och Nuklearmedicin.

Verksamheten är förlagd vid Avdelningen för medicinsk strålningsfysik i Lund.

Behörighet
Sökanden skall ha grundläggande och särskild behörighet för doktorandstudier i medicinsk strålningsfysik. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Särskild behörighet för att antas till forskarutbildning i medicinsk strålningsfysik har den som avlagt sjukhusfysikerexamen (eller motsvarande utländsk examen), alternativt fullgjort annan högskoleutbildning för grundläggande behörighet (240 högskolepoäng) och inom denna utbildning har genomgått kurser som till minst 60 högskolepoäng har direkt relevans för doktorandens utbildning på forskarnivå och genomfört ett examensarbete om minst 30 högskolepoäng.

Meriterande är att ha

 • goda kunskaper i MR-fysik
 • goda kunskaper i NM-fysik
 • genomfört examensarbete i medicinsk strålningsfysik/medicinsk fysik
 • dokumenterad forskning i Gd-perfusion MRI
 • dokumenterad forskning inriktat mot CEST-MRI bildtagning
 • dokumenterad god kunskap om och erfarenhet av programmering i Python
 • dokumenterade goda kunskaper om AI
 • goda kunskaper i engelska

Stor vikt läggs vid god samarbetsförmåga och förmåga att tillgodogöra sig utbildningen.

Bedömningsgrund
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor
Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Ansökan
Ansökan görs online. Ansökan ska innehålla CV, kopia av examensarbete på magisternivå (eller motsvarande) samt kopior av intyg och handlingar som den sökande önskar åberopa. Ofullständig ansökan behandlas inte.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Snarast, enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/2739
Kontakt
 • Linda Knutsson, professor, +46 76-785 44 24
 • Magdalena Brossing, personalsamordnare, +46 46 222 95 62
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2020-08-28
Sista ansökningsdag 2020-09-17

Tillbaka till lediga jobb