Lunds universitet, institutionen för astronomi och teoretisk fysik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Gruppen för teoretisk partikelfysik ledigkungör en tvåårig anställning som forskare i partikelfysikfenomenologi, med början under hösten 2021 eller efter överenskommelse.

Lundagruppen för teoretisk partikelfysik består av elva seniora forskare, fem postdoktorer och nio doktorander. Christian Bierlich, Rikkert Frederix, Leif Lönnblad, Stefan Prestel, Malin Sjödahl, Torbjörn Sjöstrand, Korinna Zapp och Gösta Gustafson (emeritus) arbetar med olika aspekter av QCD och fenomenologi vid kolliderare, med  tonvikt på utveckling och tillämpningar av händelsegeneratorer. Johan Bijnens arbetar huvudsakligen med hadron- och flavourfysik, främst med hjälp av kiral störningsteori. Johan Rathsman och Roman Pasechnik arbetar i första hand med fenomenologi för fysik bortom standardmodellen, särskilt Higgsfysik och unifierade gaugeteorier. Vidare information om gruppen är tillgänglig på webbsidan http://particle.thep.lu.se/

Gruppen har goda relationer med den experimentella partikelfysikgruppen i Lund, som är medlem i ATLAS och ALICE, och som också studerar möjligheterna till experiment i fundamental fysik vid den European Spallation Source som nu konstrueras i Lund och i letandet efter mörk materia (LDMX).

Arbetsuppgifter
Forskaren skall arbeta med ämnen relaterade till pågående forskningsprojekt inom gruppen, specifikt till precisionsfysik vid höga energier, svarande mot aktiviteter som bedrives av Rikkert Frederix, Stefan Prestel och Malin Sjödahl, eller till bortom Standardmodellens fysik, svarande mot aktiviteter som bedrives av Johan Rathsman och Roman Pasechnik. Notera att en anställning som forskare inom tungjonsfysik annonseras separat.

Kvalifikationer
Du som söker ska ha en doktorsexamen i teoretisk partikelfysik eller närliggande ämne. Du ska också ha utomordentliga forskningsmeriter och en demonstrerad styrka av oberoende forskning. I första hand söker vi forskare med gedigen erfarenhet i de delområden som beskrivits ovan.

Ansökningsförfarande
Ansökan sker elektroniskt med användande av Lunds universitets rekryteringssystem, https://www.lu.se/vacancies eller
https://www.naturvetenskap.lu.se/om-fakulteten/jobba-hos-oss. På utlysningens länkade sida skall du klicka på knappen "Logga in och sök jobbet" och därefter följa instruktioner. Ansökningar som i stället skickas direkt till någon av gruppmedlemmarna kan ej beaktas.
 
Ansökan skall innehålla ett CV, en kopia på doktorsdiplom, en kort beskrivning av din forskningsplan, samt publikationslista.
 
Tre referenspersoner ska anges och dessa ska instrueras att skicka rekommendationsbrev direkt till Roman.Pasechnik@thep.lu.se senast sista ansökningsdatum.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Hösten 2021 eller efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/3324
Kontakt
  • Johan Bijnens, professor, +46-46-222 0447, johan.bijnens@thep.lu.se
  • Magdalena Brossing, personalsamordnare, +46 46 222 95 62
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, +46-46-222 9362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, +46-46-222 9364
Publicerat 2020-10-26
Sista ansökningsdag 2020-12-01

Tillbaka till lediga jobb