Lunds universitet, Ekonomihögskolan, Ekonomisk-historiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är som trippelackrediterad en av världens främsta handelshögskolor. Vi erbjuder högkvalitativ utbildning och ger bland annat fyra utbildningsprogram på grundnivå och 13 magister- och masterprogram. Ekonomihögskolan samverkar med företag och myndigheter i regionen och på fakultetens sex institutioner och fem forskningscentra bedrivs forskning i världsklass. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar ständigt med att utveckla vår ställning som en attraktiv arbetsgivare.

Lunds universitet ledigkungör en eller flera anställningar som biträdande universitetslektor i ekonomisk historia. Anställningen är på heltid vid Lunds universitet, med placering vid Ekonomisk-historiska institutionen, Ekonomihögskolan. Anställning som biträdande lektor är tidsbegränsad till fyra år med möjlighet till befordran till tillsvidareanställd lektor.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna omfattar både forskning (cirka 60%) och undervisning inom ämnet ekonomisk historia. Administrativa uppgifter kan också ingå. Undervisning kan ske på alla nivåer. 

Inom ramen för anställningen ska möjlighet även ges till högskolepedagogisk utbildning motsvarande minst fem veckor.

Behörighet

Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som avlagt doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen inom ekonomisk historia eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Den kan komma i fråga som avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång.

Kvalifikationer och bedömningsgrunder

För anställning krävs erfarenhet och kompetens inom ämnet ekonomisk historia.

Det är önskvärt att sökanden som inte har svenska som modersmål uppnår rimlig nivå vad gäller svenskkunskaper under anställningstiden.

Vid anställning av biträdande universitetslektor tillämpas följande bedömningsgrunder:

  • god förmåga att utveckla och genomföra forskning av hög kvalitet samt pedagogisk förmåga.

Ekonomisk-historiska institutionen eftersträvar en balans mellan forskning och utbildning. Vid bedömningen av de sökande kommer därför lika vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Även administrativ förmåga vägs in vid bedömningen.

I den samlade bedömningen av vetenskapliga kvalifikationer kommer särskild vikt att fästas vid publikationer i tidskrifter med internationellt peer-review-system samt till förmåga att erhålla externa forskningsbidrag. Vidare beaktas graden av förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning.

I den samlade bedömningen av pedagogiska kvalifikationer ingår högskolepedagogisk utbildning, pedagogisk erfarenhet samt pedagogisk skicklighet.

Befordran till lektor

En biträdande universitetslektor ska efter ansökan befordras till en anställning tillsvidare som universitetslektor om han eller hon har behörighet för sådan anställning och dessutom bedöms lämplig vid en prövning enligt de behörighetskrav och bedömningsgrunder som fakulteten ställt upp för befordran till universitetslektor och som framgår av anställningsordningen och kravprofilen.

En biträdande universitetslektor kan endast ansöka om befordran vid ett tillfälle. Ansökan skall inges till Ekonomihögskolan senast sex månader innan anställningen upphör.

Den övergripande bedömningsgrunden är att den sökande ska visa en stark progression i förmågan att bedriva undervisning och forskning. Bedömningsgrunderna för en befordran är i förevarande fall att den sökande visat:

  1. Väl vitsordad vetenskaplig kompetens som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. Detta innefattar 4 publiceringar under anställningstiden som biträdande universitetslektor i publikationer som finns med på norska listan varav minst 3 i internationella akademiska journaler av god kvalitet.
  2. Väl vitsordad pedagogisk skicklighet. Särskild vikt kommer att läggas vid dokumenterad förmåga att kunna bedriva undervisning och handledning på olika nivåer och att undervisningskompetensen utvecklats över tiden. Kursvärderingar förväntas ingå i dokumentationen kring pedagogisk skicklighet.
  3. Väl vitsordad pedagogisk utbildning genom att ha deltagit i kurser i högskolepedagogisk utbildning omfattande minst 5 veckor (7,5 hp).
  4. Progression i det akademiska ledarskapet genom ökad förmåga att utveckla, leda och genomföra utbildning och forskning och/eller visat engagemang/ledarskap för institutionsgemensamma uppgifter.
  5. Dokumenterad förmåga att under anställningstiden som biträdande universitetslektor framgångsrikt formulera forskningsansökningar för externa medel.
  6. God förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning.
  7. Sådan personlig förmåga i övrigt som är av betydelse för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Ansökan

Anställningen söks online. Klicka på knappen "Sök jobbet" i annonsen. För mer information, gå gärna in på våra hemsidor https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss samt https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/att-soka-en-anstallning.

Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

  1. Följebrev
  2. Meritförteckning
  3. Forskningsplan, maximalt tre sidor
  4. Publikationslista samt en utvald publikation, som länk eller PDF
  5. Examensbevis (doktorsexamen) och övrig dokumentation.

Sökande uppmuntras att ge namn och kontaktuppgifter på maximalt två personer som kan ge referenser, men rekommendationsbrev kommer inte att beaktas i ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-01-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/1913
Kontakt
  • Mats Olsson, prefekt, 046-222 31 18, mats.olsson@ekh.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-06-14
Sista ansökningsdag 2021-08-23

Tillbaka till lediga jobb