Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Arbetsuppgifter
Exponering för höga eller låga temperaturer under den pre-och perinatala utvecklingen har avgörande betydelse för hur jämnvarma djur hanterar värme och kyla som unga. Vi vet dock mycket lite om huruvida sådana fenotypiska anpassningar är efemära eller permanenta. Det är angelägen kunskap eftersom alla tillgängliga klimatmodeller pekar på en ökande frekvens och intensitet av olika extremväder, vilket i förlängningen ökar sannolikheten att ett djur kommer utvecklas under väderförhållanden som det inte möter igen i vuxen ålder. Vi önskar nu rekrytera en doktorand till ett projekt finansierat av Vetenskapsrådet och Crafoordska stiftelsen  med syfte att studera hur morfologiska och fysiologiska konsekvenser av att växa upp under ett extremväder manifesterar under en livstid och mellan generationer.
Arbetet utförs med en kombination av vilda fåglar (talgoxe, blåmes) och olika burfågelmodeller (japansk vaktel, zebrafink). Hypotestestning  sker på organismnivå och subcellulärt genom att i ett ekologiskt ramverk kombinera avancerade metoder inom termofysiologi (t.ex. mätningar av kroppstemperatur, energiförbrukning och evaporation) och bioenergetik (särskilt mitokondriefunktion).
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för forskarutbildning inom biologi uppfyller den som har:

  • Avklarat ett självständigt arbete (t.ex. examensarbete) i relevant ämne omfattande minst 30 högskolepoäng, samt har goda kunskaper i det engelska språket, såväl skriftligt som muntligt. Den särskilda behörigheten kan också ha erhållits genom annan motsvarande utbildning, vilket prövas i varje enskilt fall. För att möjliggöra tvärvetenskapliga initiativ samt väsentliga fördjupningar inom vissa områden kan andra kvalifikationer än sökandens ämnesspecifika kompetens inom biologi tas under beaktande.

Övriga Krav

  • En masterexamen i biologi med inriktning mot något av följande ämnen: zoologisk ekologi, zoofysiologi, bevarandebiologi eller motsvarande
  • Praktisk erfarenhet av relevanta termofysiologiska och/eller bioenergetiska metoder.
  • Giltigt körkort för personbil behörighet B.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

Det anses som synnerligen meriterande om kandidaten kan uppvisa:

  • Tidigare forskningsarbete eller examensarbete med direkt relevans för projektet.
  • Praktisk erfarenhet av arbete med för projektet relevanta fågelmodeller på djuranläggning,
  • Praktisk erfarenhet av arbete med vilda fåglar inklusive ringmärkning och blodprovstagning.
  • Förståelse för instrumentering för intraperitoneal kroppstemperaturmätning i fåglar, inklusive metoder för topikal anestesi.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.


Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan
Ansökan bör skrivas på engelska. Ansökan skall sammanställas som en pdf och innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande, en kopia på ditt examensarbete samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2021-01-17 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/3613
Kontakt
  • Andreas Nord, forskare, +46462221781 andreas.nord@biol.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-11-12
Sista ansökningsdag 2021-12-05

Tillbaka till lediga jobb