Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för Soid State Physics vid institutionen för fysik driver den världsledande anläggningen för nanofabrikation av halvledare Lund Nano Lab (LNL). LNL är en del av Myfab – den nationella infrastrukturen för mikro- och nanofabrikation. Det är en viktig infrastruktur för Nanolund, centret för nanovetenskap vid Lunds universitet, som är världsledande inom materialvetenskap och tillämpningar av nanostrukturerade halvledare. LNL omsätter ca. 45 MSEK årligen och består av cirka 1200 m2 laboratorieområde, varav 600 m2 är avsett halvledarrenrum. Laboratoriet har cirka 80 verktyg, bland annat för deponering, tillväxt, etsning och mönstring av halvledarmaterial. Det finns också ett antal specialiserade instrument för karakterisering och metrologi. Labbet har över 150 aktiva användare från den akademiska världen och industrin. LNL-teamet består av 14 högt kvalificerade forskare, ingenjörer och tekniker, inklusive ett antal doktorander, som fokusera på att hålla anläggningen igång, utrustningen tillgänglig och tillhandahålla en service till alla användare så att de kan bedriva sin forskning.

Lund Nano Lab söker en erfaren processingenjör med inriktning på plasmaprocesser (ICP-RIE, PECVD). I denna roll kommer den framgångsrika kandidaten att genomföra projekt för förbättring av processer, utrustning och materials till stöd för användarbasen och i samarbete med utrustningstillverkare. Detta innebär exceptionellt lagarbete och samarbete med andra ingenjörer i LNL-teamet och med utrustningstillverkare för att uppnå utmanande, långsiktiga forskningsmål. Du kommer att ha kontakt med studenter, forskare och ingenjörer för att ge utbildning och stöd för utvalda processer och utrustning, rapportering till Operations Manager för LNL. Vi planerar att bygga ett nytt renrum på Science Village i Lund för att fördubbla den nuvarande kapaciteten, så det här är en exceptionellt spännande tid att ansluta sig till teamet.

För mer information: https://www.nano.lu.se/facilities/lund-nano-lab

Arbetsuppgifter

Ansvaret kommer att omfatta:

  • Se till att processverktygen är i gott skick och redo att användas
  • Utbilda och utfärda licenser till nya användare
  • Utarbeta och dokumentera processpecifikationer och förmågor
  • Upprätta eller utveckla dokumentation för kalibreringsrutiner, baslinjeprocesser, verktygsövervakning och förfaranden för återställning av verktyg (i samarbete med utrustningstillverkare, kollegor och användarna)
  • Ge konsultation och användarstöd för ny processer. Säkerställa att nya processer är kompatibla med befintliga processer
  • Felsökning av processer och utrustning. Samarbeta med leverantörer för teknisk hjälp och support när problem uppstår med verktygen
  • Förbättra och utöka processprestanda för alla användare
  • Bistå eller leda anskaffning av ny utrustning för Lund NanoLab och samordna arbetet med utrustningsingenjörer och anläggningsansvarig under installation/start och acceptanstestning

Krav

Följande dokumenterade erfarenheter och kvalifikationer krävs:

  • En universitetsexamen inom ett relevant område, t.ex. kemiteknik, fysik, kemi, materialvetenskap eller liknande utbildning
  • Minst 5 års processutveckling inom ett relevant område
  • Kunskap om grundläggande principer för bearbetning av halvledare
  • Dokumenterad förmåga att felsöka befintliga processer
  • En grundlig förståelse för det ömsesidiga beroendet mellan process och hårdvara
  • Behärskar i engelska, inklusive förmågan att skriva teknisk dokumentation
  • Serviceinriktad inställning, med utmärkt kommunikationsförmåga och teamorienterat inställning/samarbete

Övriga meriter

Vidare skulle dessa ytterligare kvalifikationer och erfarenhet vara fördelaktiga:

  • Erfarenhet av utrustning för bearbetning av halvledare, i synnerhet av Plasma Enhanced Chemical Vapour Deposition (PECVD)
  • Praktisk erfarenhet av utveckling av halvledarprocesser
  • Förmåga att utföra grundläggande felsökning av processer
  • Förmåga att använda komplicerad processutrustning
  • Erfarenhet av grundläggande dataanalys, t ex I-MR, för att stödja processövervakning och stabilitet
  • Utmärkt förståelse för säkerhetsrisker som är förknippade med användning av olika renrumsutrustning

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Hänsyn ska också att tas till god samarbetsförmåga, drivkraft och självständighet samt hur den sökandes erfarenhet och kompetens kompletterar och förstärker det administrativa arbetet inom enheten/avdelningen och bidrar till dess framtida utveckling.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en stor och mångsidig arbetsplats. Vi är en statlig myndighet, vilket innebär att du får bra förmåner, generös semester och en bra tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och privatliv. Läs mer om att vara anställd hos oss här: https://www.staff.lu.se/employment/salary-and-benefits

Villkor

Tillsvidareanställning, omfattning 100%. Provanställning kan komma att tillämpas.

Instruktioner för ansökan

Tjänsten söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av tjänsten och på vilket sätt tjänsten motivera dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande och annat som du vill åberopa (kopior av betyg, information till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-04-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/82
Kontakt
  • Luke Hankin, laboratoriechef, +462223647, luke.hankin@ftf.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2022-01-21
Sista ansökningsdag 2022-03-17

Tillbaka till lediga jobb