Lunds universitet, Centrum för miljö- och klimatvetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Särskild ämnesbeskrivning
Fysiologiska och spektroskopiska studier av nedbrytning och mobilisering av kväve från jordprotein-ligninkomplex av ektomykorrhizasvampar.

Arbetsuppgifter
Syftet med projektet är att undersöka hur ektomykorrhizala (ECM) svampar bryter ner protein-ligninkomplex och får organiskt kväve från dessa komplex i boreala skogsmarker. Tillgången på kväve begränsar vanligtvis trädtillväxten i boreala skogar. Mest kväve i boreala skogsmarker förekommer i form av proteiner, som bildar stabila komplex med lignin. För att få tillgång till denna form av kväve har boreala träd utvecklat symbiotiska associationer med svampar minst 80 gånger under evolutionens gång. Således har många ECM-svampar utvecklats från olika saprotrofa svampförfäder och förväntas därför ha olika kapacitet att bryta ner protein-ligninkomplex. I detta projekt kommer du att utveckla mikrokosmosexperiment där tallplantor och utvalda ECM-svampar kommer att odlas symbiotiskt. Förmågan hos de olika ECM-svamparna att bryta ner protein-ligninkomplex kommer att studeras med hjälp av nya spektromikroskopiska metoder, medan mobiliseringen av kväve kommer att följas med hjälp av stabila 15N isotopmärkta proteiner.

Du kommer att vara en del av professorerna Per Perssons, Anders Tunlids och dr. Michiel Op De Beecks forskargrupp. Vi är ett tvärvetenskapligt forskarteam av forskare från molekylär geokemi, mikrobiell ekologi och evolution, molekylärbiologi, fysikalisk kemi och beräkningsbiologi. Miljön ger kandidaten stora möjligheter att lära sig nya färdigheter och metoder. För ytterligare information, besök våra webbsidor:

Per Persson, professor

Anders Tunlid, professor

Michiel Op de Beeck, professor

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde och som avlagts högst tre år före datum för anställningsbeslut. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. För denna tjänst krävs att den kvalificerade sökande har en doktorsexamen inom områdena markmikrobiologi, mikrobiell ekologi, geomikrobiologi, svampbiologi eller närliggande discipliner.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrunder
Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare.

Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet
  • Pedagogisk förmåga

Övriga meriter:

  • Starkt driv mot forskningspublikationer
  • Utmärkt kommunikationsförmåga för att möjliggöra presentation för specialister såväl som för forskare utanför forskningsområdet

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad till 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2022-02-01 (Arbetsgivarverket, OFR:s, och Saco-S).

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

  • Meritförteckning/CV inklusive publikationslista
  • En generell beskrivning av tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max tre sidor)
  • Kontaktuppgifter till minst två referenser
  • Kopia av examensbevis för doktorsexamen


Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-03-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/4122
Kontakt
  • Per Persson, +46462221796,per.persson@cec.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-12-15
Sista ansökningsdag 2023-01-26

Tillbaka till lediga jobb