Lunds universitet, Institutionen för translationell medicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskargruppen
Forskargruppen för thoraxkirurgi-bioinformatik driver flera större nationella och internationella projekt med fokus på att öka förståelsen för utvecklingen av kronisk avstötning efter hjärttransplantation och vilka immunologiska och icke-immunologiska faktorer som har en avgörande betydelse. Gruppen använder artificiell intelligens (AI) för analys och modellering. Gruppen arbetar också med att validera och vidareutveckla teknologier för omhänderta hjärtat under transporten samt utvärdering av donatorhjärtans funktionsduglighet efter transporten.

Vi planerar nu att stärka vårt team med en postdoktor som har erfarenhet av hjärtevalueringsteknologi, och inbjuder därför ansökningar från ingenjörer med specialisering inom medicinsk teknik.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
En viktig del av arbetet är validering och förfining av vår teknik för bedömning av donatorhjärtans skick. Den aktuella tjänsten fokuseras på ”working heart models” och organperfusionsteknik, där expertis inom fysiologisk modellering, särskilt hemodynamik, och inbyggda system (embedded control systems) är central. En uttalad målsättning inom projektet är att validera den nya tekniken i en klinisk studie. Du kommer att arbeta med experimentell design, samt avancerad dataanalys- och visualisering inom prekliniska men även kliniska studier. Därutöver ingår aktivt deltagande i forskargruppens dagliga arbete, inklusive datainsamling, handledning av doktorander och studenter, samt vetenskaplig publicering.

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst den kommer i fråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Bedömningsgrunder
Vid Lunds universitet ska en anställning som postdoktor ge möjlighet till vetenskaplig och pedagogisk meritering. I första hand ges utrymme för meritering inom forskning, men även till viss högskolepedagogisk utbildning. Undervisning kan även ingå i arbetsuppgifterna. Vid anställning som postdoktor kommer främst beaktas vetenskaplig förmåga.

Kvalifikationer
Vid anställning som postdoktor beaktas främst den vetenskapliga förmågan och som sökande ska du ha en dokumenterad bakgrund inom åtminstone ett av följande områden:

  • Medicinsk teknik, med erfarenhet av att utveckla och experimentellt utvärdera medicinteknisk forskningsutrustning, med fördel inom transplantationsteknologi
  • Fysiologisk modellering, med särskild inriktning på kardiovaskulär dynamik, förståelse för hemodynamik och erfarenhet av simulering eller beräkningsmetoder tillämpade på fysiologiska processer
  • Experimentell kardiovaskulär forskning, med praktisk erfarenhet i prekliniska eller kliniska forskningsmiljöer, särskilt de som involverar hjärtmodeller, tekniker för organperfusion eller evalueringsstudier

I övrigt görs bedömningen med utgångspunkt i följande krav för anställningen:

  • Doktorsexamen inom relevant ingenjörsämne, såsom medicinteknik, reglerteknik, eller systemteknik
  • Erfarenhet inom medicinsk teknik och dynamisk modellering inom fysiologi
  • Erfarenhet av experimentell design, datainsamling, analys och visualisering inom prekliniska eller kliniska miljöer
  • Erfarenhet av arbete i prekliniska eller kliniska forskningsmiljöer
  • Flytande i engelska i både tal och skrift, med bevisade färdigheter inom vetenskaplig kommunikation
  • Flytande svenska i tal och skrift underlättar samarbete inom teamet samt med extern klinisk expertis

Meriterande för anställningen är:

  • Hands-on erfarenhet av prekliniska/kliniska studier, särskilt i samarbete med thoraxkirurger
  • Kunskap i ex situ hjärtevalueringsmetoder, inklusive ”working heart models”, samt hemodynamiska differentialekvationsmodeller
  • Erfarenhet av organperfusionsteknik, stordjursexperiment och inbyggda system
  • Programmeringsfärdigheter i vetenskapliga språk (Python, R, MATLAB) och lågnivåspråk (t ex C, C++)
  • Erfarenhet av att handleda/undervisa studenter Vana vid internationellt samarbete

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Utöver god samarbetsförmåga, eget driv, social kompetens och kommunikationsförmåga är det viktigt att du känner entusiasm för att arbeta med att ge tekniskt stöd till pågående projekt samt är intresserad av att vara delaktig i ett dynamiskt och kreativt team.

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad till tre år och avser heltid. Preliminärt startdatum är 2024-03-18 eller enligt överenskommelse. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter (Arbetsgivarverket, OFR:s, Saco-S och SEKO) daterat 2022-02-01.

Instruktioner för ansökan
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis samt uppgifter till referenser.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-03-18 el enl överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/3970
Kontakt
  • Johan Nilsson, Professor
  • Ditte Mårtensson, HR, +4640391336
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-12-18
Sista ansökningsdag 2024-02-14

Tillbaka till lediga jobb