Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Arbetsplatsen är avdelningen för Matematisk fysik, Fysiska Institutionen. Information  om avdelningen hittar du på hemsidan, https://www.matfys.lu.se/

Sommarjobbet finansieras av Kungliga Fysiografiska Sällskapet i Lund.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna kommer att vara att utföra forskning inom området kondenserade materiens teori, med fokus på altermagnetism.

Altermagnetism är en nyligen upptäckt magnetisk fas med speciella symmetriegenskaper, som har potentiella tillämpningar inom spintronik. Det är en öppen fråga hur dessa symmetriegenskaper visar sig i experimentellt mätbara storheter, vad skulle vara det bästa sättet att avgöra om ett material är altermagnetiskt och hur man kvantifierar de altermagnetiska effekterna.

Syftet med detta projekt är att studera altermagneter på tvåpartikelnivå. I synnerhet är målet att bestämma den dynamiska (spin)susceptibilitet hos altermagnetiska metaller. Detta kan involvera både gitter- och kontinuummodeller av altermagneter, inklusive elektroniska korrelationseffekter. Ett framgångsrikt resultat skulle visa hur man identifierar altermagneter i neutronspridningsexperiment.

Krav

  • Pågående svensk universitetsutbildning i fysik eller annat för projektet relevant ämne, på kandidat-, master- eller motsvarande nivå.
  • Mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skrift är ett krav.

Övriga meriter:

  • Kunskap om det specifika ämnet för det sökta projektet är meriterande
  • Hänsyn tas till god samarbetsförmåga, drivkraft och självständighet.

Villkor

Tidsbegränsad anställning på 2,5-3 månader med omfattning 50-100 % under sommaren 2024. Startdatum och omfattning bestäms i samråd med kontaktpersonen för projektet.

Instruktioner för ansökan

Ansökan bör innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid/Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1610
Kontakt
  • Erik van Loon, erik.van_loon@teorfys.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-05-22

Tillbaka till lediga jobb