Lunds universitet, Humaniora och teologi, Institutionen f kulturvetenskaper

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Beskrivning av arbetsplatsen

Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet är en ämnesmässigt mångfacetterad miljö för forskning och högre utbildning, med ett nittiotal anställda och ca 1700 studenter årligen. Vid institutionen finns ett flertal forskningsområden och utbildningar på grund-, avancerad och forskarutbildningsnivå, fördelade på nio avdelningar och två centrumbildningar. 

Anställningen är placerad vid Avdelningen för modevetenskap som är en del av Institutionen för kulturvetenskaper. Ämnet modevetenskap drivs av ett lärar- och forskarlag med olika ämnesmässiga kunskaper och kompetenser med fokus på såväl historia som samtid.  

Vid avdelningen ges utbildning på grundnivå genom kandidatprogrammet i modevetenskap (180 hp) samt en fristående grundkurs (30 hp). Avdelningen bedriver forskning inom olika områden med förankring i både samtid och olika historiska perioder, exempelvis med inriktning mot konsumtion, modeförmedling, hållbarhet, textilhistoria, kulturella och kreativa näringar samt mode som materiellt och visuellt uttryck. 

Avdelningens medarbetare samarbetar med flera andra ämnen inom och utom institutionen, i både nationella och internationella nätverk. Avdelningen lägger också mycket fokus på lokal och nationell samverkan. 

https://www.kultur.lu.se/utbildning/kandidatprogram/kandidatprogram-i-modevetenskap/ 

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

 
Arbetsuppgifter och ansvarsområden

I arbetsuppgifterna ingår undervisning på grundnivå, på kurserna Modevetenskap grundkurs: MODF01 (delkurs 1, 2 och 4), Modevetenskaplig teori och metod 1: MODA26, Modets historiska och kulturella sammanhang 2: MODA31, Modets historiska och kulturella sammanhang 3: MODA42, Verktygskurs 3 – projektledning och entreprenörskap: MODA41, Modevetenskaplig teori och metod 3: MODA62 och Examensarbete för kandidatexamen: MODK63.

I undervisningen ingår kursansvar, examination, föreläsningar och seminarier, handledning och studiebesök. Även andra uppgifter som viss kursutveckling, utarbetande av digitalt undervisningsmaterial och examinationsuppgifter kan förekomma. Kursansvaret inkluderar gängse administrativa arbetsuppgifter i samband med planering, genomförande och avslutande av kurs, samt tillhörande studentkontakt. Examinationen innefattar så väl utarbetande av examinationsuppgifter som bedömning och återkoppling. Relaterade administrativa uppgifter ingår i arbetsuppgifterna. Du kommer i huvudsak arbeta på plats på Campus Helsingborg, men arbete på Lux i Lund och på distans kan förekomma. 

Du förväntas kunna arbeta mycket självständigt, men ska också kunna samverka väl med kollegorna i kursernas lärarlag, på avdelningen och institutionen samt ha ett gott studentbemötande. Du deltar aktivt i institutionens och avdelningens arbete med verksamhetsutveckling, pedagogisk utveckling, forskning och samverkan. 

Kvalifikationer

 • Doktorsexamen eller motsvarande i modevetenskap eller annat relevant humanistiskt ämne med forskningsinriktning med hög relevans för modevetenskap.
 • Mycket goda ämneskunskaper i modevetenskap med inriktning mot konsthistoria, i synnerhet gällande mode-, dräkt- och textilhistoria, grundläggande teoretiska perspektiv och visuell kultur.
 • Hög grad av självständighet, aktuella kunskaper om pedagogik i höge utbildning, mycket god samarbetsförmåga och gott studentbemötande.
 • Tidigare erfarenhet av undervisning, handledning och examination gärna i modevetenskap.
 • Kunna undervisa och examinera på svenska, i tal såväl som skrift vid anställningens första dag.

 Meriterande för anställningen är:

 • Tidigare praktisk erfarenhet av ledarskap och arbete med projektledning.
 • Tidigare praktisk erfarenhet av arbete inom museer eller kulturinstitutioner med särskilt fokus på mode och konst. 
 • Tidigare erfarenhet av undervisning på både grundnivå och avancerad nivå med förmåga att bemöta studentgrupper med olika förkunskapsnivå.

Övrigt

Anställningen är en visstidsanställning på 100 procent med startdatum den 15 augusti 2024 till och med 30 juni 2024.

Så här söker du

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. 

I ansökan till tjänsten ska följande ingå: 

 • Personligt brev med kort presentation (max 2 sidor) av dig med fokus på de egenskaper som anges som meriterande 
 • Meritförteckning 
 • Examensbevis eller motsvarande samt övrigt du önskar åberopa 
 • Referenser som vittnar om god samarbetsförmåga och ämneskunskap 


Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-08-15
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Helsingborg
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1613
Kontakt
 • Gabriella Nilsson, https://www.kultur.lu.se/kontakt/personal/
 • Emma Severinsson, https://www.kultur.lu.se/kontakt/personal/
Facklig företrädare
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
Publicerat 2024-05-14
Sista ansökningsdag 2024-05-29

Tillbaka till lediga jobb