Lunds universitet, LTH, Kemiska institutionen (LTH)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Avdelningen för teknisk mikrobiologi är belägen vid Kemicentrum i Lund. Kemicentrum erbjuder en mycket stimulerande forskningsmiljö, har en avancerad instrumentpark och ger utmärkta möjligheter till samarbete med forskare inom olika grenar av kemi. Dessutom ligger Kemicentrum mitt i sträckan från universitetsområdet i centrala Lund via Biomedicinskt centrum, LTH-campus, ut till MaxIV, ESS och Science Village i Brunnshög. Lunds universitet erbjuder fantastiska möjligheter att utveckla dina egna professionella och personliga intressen i en tvärvetenskaplig akademisk miljö som omfattar teknik, naturvetenskap och samhällsvetenskap.

En betydande del av forskningen vid avdelningen för teknisk mikrobiologi fokuserar på mikrobiell metabolism och precisionsfermentering. Här kommer du att utveckla nya metoder och funktionaliteter för hållbar mikrobiell produktion av olika kemiska föreningar med olika tillämpningar. Syntetisk biologi har blivit ett viktigt område för utveckling av nya och förbättrade mikrobiella och enzymatiska produktionssystem inom kemi, livsmedel, jordbruk, material och hälsovetenskap.

Ämnesbeskrivning

Forskningsämnet teknisk mikrobiologi avser grundforskning och tillämpad forskning med tillämpningar inom livsmedels-, läkemedels-, kemi- och miljöteknikindustrin. Forskningen omfattar arbete inom utveckling av mikrobiella stammar, bioanalys, biokemi och fermenteringsteknik. Syntetisk biologi är av särskilt intresse, såsom modifiering av metabolismen av mikroorganismer i industriella processer. Det aktuella projektet fokuserar på utveckling av metabola modeller på jästgenomnivå för upptäckt och produktion av bioaktiva föreningar.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Arbetsuppgifterna kommer att inkludera:

  • fokus på forskningsarbete med jästgenomomfattande metabolisk modellering (GEM) för design och optimering av produktionen av naturprodukter,
  • utveckling av en beräkningsmetod för att förbättra annoteringen av metaboliska funktioner från genomikdata. Du kommer att använda denna metod för att screena för mikrobiella genom som innehåller biosyntetiska vägar till målprodukter.
  • utveckling av en ny jäst GEM baserad på tidigare modeller för att in silico designa och testa effekten av genredigeringar, knockouts, överuttryck eller introduktion av heterologa gener för produktion av en naturförening. Du kommer att använda modellen för att optimera produktionen av föreningen och kalibrera samt validera modellen med hjälp av experimentella data.
  • samarbete med forskare både inom och utanför institutionen vid LU och universitet samt forskningsinstitut.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har:

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för teknisk mikrobiologi uppfyller den som har:

  • minst 30 högskolepoäng inom ämnesområdet (motsvarande biovetenskap), varav minst 15 högskolepoäng på avancerad samt ett fördjupningsarbete på 15 högskolepoäng på avancerad nivå inom ämnesområdet, eller
  • civilingenjörsexamen, magisterexamen eller annan examen på jämförbar avancerad nivå med inslag av tillämpade biovetenskaper.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

Praktisk erfarenhet av att arbeta med R och/eller python och/eller matlab. Praktisk erfarenhet av bioinformatik och/eller matematisk modellering (med erfarenhet av metabolisk modellering på genomnivå är ett plus). Praktisk erfarenhet av metabolisk ingenjörskonst.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.
Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss

Övrigt

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Så här söker du

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2024-11-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/2344
Kontakt
  • Tyra Lundquister, tyra.lundquister@kilu.lu.se
  • Magnus Carlquist, magnus.carlquist@tmb.lth.se,+46462229875
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-07-05
Sista ansökningsdag 2024-08-20

Tillbaka till lediga jobb