Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, kemiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Arbetsuppgifter

Postdoktorn kommer att arbeta inom ett projekt (Neutronreflektometri med hög tidsupplösning för att kunna studera ytkemiska och biokemiska processer och dra full nytta av ESS-källan) som finansieras av ett Vetenskapsrådet. Projektet kommer att genomföras i nära samarbete med de svenska partnern FREIA-laboratoriet vid Uppsala universitet,  ESS och den brittiska partnern, ISIS-pulserad neutron och muonkälla vid STFC i Oxfordshire.
Totalt har projektet  har två delar, en del som innefattar teknisk utveckling och den andra som är den vetenskaplig studien som styr och återkopplar den tekniska utvecklingen.  Den tekniska utvecklingen (som ska utföras av Uppsala universitet & ISIS) som gör det möjligt att göra reflektometrimätningar på ESS (för närvarande under konstruktion) inom ett större q-område och vid hastigheter som är åtminstone en storleksordning större än vad som för närvarande är möjligt. Den vetenskapliga delen syftar till  belysa växelverkan mellan lipolytiska enzymer lipidytor och här fokusera på kinetiken hos de strukturomvandlingar som sker tack vare dessa processer. Kunskapen som genereras är inte bara av fundamentalt vetenskapligt och praktiskt intresse utan hjälper oss definera de parametrar och specifikationer som krävs för teknikutvecklingen. Inom tidsramen för projektet (2,5 år) kommer forskningen att utnyttja befintliga reflektometrar och en liknande utveckling på ZOOM-strålröret på ISIS.
Lipolytiska enzymer bryter ner lipider och oljor och används därför både i rengörings- och livsmedelprocesser . De används också som katalysatorer i biokemisk syntes i industriell skala. Framför allt har utvecklingen av ett brett spektrum av enzymer möjliggjort den imponerande tvättytan i lågtemperaturfosfatfria tvättmedel som används i stor utsträckning idag. Eftersom dessa lipolytiska enzymer verkar på lipidsubstrat med låg vattenhaltig löslighet är det viktigt att förstå hur deras aktivitet beror på gränssnittsegenskaperna och strukturen hos lipidmonteringen / formuleringen. Traditionella enzymanalyser tar inte hänsyn till komplexiteten hos lipidsubstraten och det är inte känt vilka lipider som helst fördelas av ett visst enzym och under vilka betingelser eller hur detta påverkar strukturen och de bildade fettsyrorna. Projektet kommer att använda en centrifugeringsteknik för att bilda stabila, likformiga oljefilmer på hydrofobmodifierade kiselsubstrat och därigenom tillåta framställning av oljevattengränssnitt som kan studeras med neutronreflektometri. Denna teknik kommer att användas för att bestämma läget och aktiviteten hos ett lipolytiskt enzym vid olje-vattengränsytan och mäta de strukturella förändringar som orsakas av lipolys som en funktion av tiden. SANS kommer också att användas för att undersöka motsvarande dispersioner för att ge komplementär information om strukturen och strukturomvandlingar.

Kvalifikationer

Du behöver ha en doktorsexamen i fysisk / biofysisk kemi, fysik eller motsvarande. Goda kunskaper i en eller flera av experimentella metoder: avancerad mikroskopi, ytteknik och spridningstekniker (neutronreflektometri & SANS i synnerhet) är nödvändiga, och erfarenhet av tidsupplösta neutronspridningsmätningar är en fördel. Erfarenhet av laboratoriearbete och då speciellt hantering av lipidformuleringar och biomakromolekyler är också en fördel. Du bör vara mycket motiverad och ha visat förmågan att arbeta självständigt för att ta itu med utmanande forskningsuppgifter. Dokumenterade mycket goda språkkunskaper i engelska (förståelse, skrift och tal) är avgörande. Utmärkt kommunikations- och presentationsförmåga är också mycket viktigt. Kandidaten ska ha förmåga att arbeta i ett team och samarbeta med personer från kompletterande discipliner.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-09-01 i två år
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/2223
Kontakt
  • Tommy Nylander, professor, +46 46 222 81 58
  • Magdalena Brossing, personalsamordnare, +46 46 222 95 62
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2019-06-24
Sista ansökningsdag 2019-07-31

Tillbaka till lediga jobb