Lunds Universitet, LTH, Matematikcentrum

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Tjänsten kommer att placeras på enheten Matematik LTH och Numerisk analys vid Matematikcentrum. Enheten har idag ca 60 medarbetare verksamma inom ett brett spektrum av tillämpad och ren matematik. Forskning inom numerisk analys fokuserar främst på utveckling och analys av approximationsmetoder för partiella differentialekvationer (PDEer).

Pågående forskningsprojekt inkluderar t.ex. splittingmetoder för ickelinjära paraboliska ekvationer, domänuppdelande metoder för vätskestrukturinteraktion, PDE-baserade metoder för maskininlärning och integralmetoder för elliptiska ekvationer. Forskningen är knuten till en rad internationella samarbeten och den framgångsrika kandidaten kommer att vara del av en stimulerande och givande arbetsmiljö inom ett högaktuellt forskningsområde.

Projektbeskrivning
Det övergripande syftet med projektet är att utveckla och analysera nästa generations partitioneringsmetoder för tidsberoende PDEer. Sådana problem återfinns vanligen i tillämpningar och utgör en utmaning för numeriska metoder. Till exempel saknas ofta glatta lösningar och många ekvationer kräver implicita tidsstegningsmetoder. Det senare kravet genererar typiskt storskaliga beräkningar som endast kan genomföras på parallell hårdvara.

Partitioneringsstrategier, såsom splittingmetoder och domänuppdelande metoder, föreslås ofta som effektiva metodval när parallell hårdvara ska användas. Dock nyttjas sällan strategins fulla potential för tidsberoende PDEer. Det finns därför en stor efterfrågan inom såväl akademin som industrin att utveckla metoder som är skräddarsydda för tidsberoende system.

Vi kommer att utveckla ett genuint nytt angreppsätt för partitioneringsmetoder genom att kombinera numerisk analys för splittingmetoder och domänuppdelande metoder med ramverket för halvgruppsteori. De nyutvecklade metoderna kommer att användas inom våra tvärvetenskapliga samarbeten, t.ex. inom maskininlärning och modellering av spänningskorrosion.

Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning, vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå  medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för forskarutbildningen i numerisk analys uppfyller den som har:

  • minst 90 högskolepoäng med relevans för ämnesområdet, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå samt ett fördjupningsarbete om minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå inom ämnesområdet, eller
  • examen på avancerad nivå inom relevant ämnesområde.

I praktiken betyder det att den studerande skall ha uppnått en kunskapsnivå inom matematik som åtminstone svarar mot den för civilingenjörsutbildningarna i teknisk matematik eller teknisk fysik alternativt en masterexamen i matematik eller tillämpad matematik.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Ett projektrelevant examensarbete.
  • God förmåga att programmera i Matlab eller Python.

Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • Erfarenhet av halvgruppsteori och numerisk analys för tidsberoende PDEer.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan
Ansökan bör skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.). Du ombeds även att svara på urvalsfrågorna. 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2020-03-15
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/117
Kontakt
  • Eskil Hansen, Professor, +46 46 222 96 28
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-01-23
Sista ansökningsdag 2020-02-12

Tillbaka till lediga jobb