Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen, Avdelningen för Atomfysik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för Atomfysik är en del av Fysiska institutionen vid Lunds universitet. Vi är också en del av en stor tvärvetenskaplig forskningsmiljö inom Lunds universitet, Lunds lasercentrum LLC. Hos oss arbetar lärare, forskare, postdoktorer och doktorander i nära samverkan med annan personal inom avdelningen. Tillsammans är vi 45 anställda och vi är en avdelning som värnar om vår goda arbetsmiljö med respekt och omtanke för varandra. Avdelningen driver en högeffektlaseranläggning, med flera avancerade femtosekundslasersystem. Vid högeffektlaseranläggningen, bedrivs forskning om bland annat generering och tillämpningar av extremt korta ljuspulser.

Bakgrund
Vid avdelningen för Atomfysik finns en högeffektlaserfacilitet, med flera avancerade femtosekundlasersystem. Vid högeffektlaserfaciliteten bedrivs forskning om generering och tillämpning av extremt korta ljuspulser. Denna forskning bedrivs vid flera avancerade lasersystem:

  1. Ett 40 TW titansafir laser system som 2022 kommer att ersättas med ett fasstabiliserat optisk parametrisk CPA (OPCPA) lasersystem som levererar pulser med en centralvåglängd på 850 nm och en pulslängd som är mindre än 10 fs. Systemet kommer att producera dels 50 mJ pulser vid 100 Hz och dels 250 mJ vid 10 Hz.
  2. Ett fasstabiliserat titansafir CPA system som levererar 5 mJ, 20 fs pulser med 3 kHz repetitionsfrekvens. Centralvåglängd och spectral bandbredd är möjliga att variera runt 800 nm.
  3. En 40 fs, 10 mJ kHz titansafirlaser som används tillsammans med en femtosekunds elektrondiffraktionsuppställning.
  4. Ett fasstabiliserat 850 nm, 7 fs, 200 kHz, 20 mJ, system baserat på OPCPA teknik som också har möjligheten att generera mid-IR laserpulser vid 1.8 mm.
  5. En ytterbium dopad CPA laser, med avstämbar repetitionsfrekvens (1-200 kHz), som levererar 170 fs långa pulser vid 1030 nm med en pulsenergi upp till 1 mJ (under 5 kHz).

Nu arbetar en forskningsingenjör med underhåll och uppgraderingar av vårt största lasersystem, men övriga system drivs och underhålls huvudsakligen av doktorander och postdoktorer. Vårt mål är att försäkra oss om att driften, underhållet och kontinuerliga förbättringar av våra nuvarande och framtida lasersystem kan fortgå och att vi kan erbjuda tekniskt stöd till de användare som använder vår laserfacilitet. Därför har vi nu lyst ut denna tjänst som forskningsingenjör i ultrasnabb laserteknologi.


Arbetsuppgifter
Som forskningsingenjör kommer du tillsammans med den nuvarande laseringenjören att vara ansvarig för underhåll, säker drift och kontinuerliga förbättringar av lasersystemen vid högeffektslaserfaciliteten i Lund. Du kommer att arbeta med implementering och utveckling av pulsdiagnostik, fasstabiliering, kontroll och automation av optisk utrustning och i allmänhet utveckling av avancerade laseruppställningar.

Som forskningsingenjör kommer du att ha ett nära samarbete med doktorander och postdoktorer som arbetar med optik och lasrar vid högeffektslaserfaciliteten och kommer att vara ett stöd till användare under nationella och internationella experimentkampanjer. Kompetensutveckling såsom deltagande i forskningsprojekt kan utgöra upp till 10 % av anställningen.

Krav

  • Civilingenjörsexamen (eller motsvarande) i fysik med en specialisering mot optik eller fotonik.
  • Flerårig erfarenhet av att arbeta med högeffekt/ femtosekundslasersystem.
  • Erfarenhet av att arbeta med problemlösning i samband med drift och service av högeffekt/ femtosekundslasersystem.
  • Förmåga att arbeta i nära samverkan med andra yrkesgrupper så som forskare.
  • Förmåga att arbeta självständigt
  • Erfarenhet av och förmåga att arbeta i flera projekt samtidigt
  • Goda kunskaper i skriven och talad engelska

Övriga meriter:

  • En doktorsexamen i fysik, optik eller elektroteknik.
  • Erfarenhet att arbeta med ray-tracing, mekansik design, elektronikdesign, vacuum teknik, mjukvara för kontroll och automation av hårdvara.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Hänsyn kommer att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka arbetet inom avdelningen/institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.


Villkor
Tillsvidareanställning, 100 %. Provanställning kan komma att tillämpas.

Instruktioner för ansökan
Ansökan bör innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/3319
Kontakt
  • Jörgen Larsson, +46462223099
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2021-11-29
Sista ansökningsdag 2022-01-20

Tillbaka till lediga jobb