Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Om forskargruppen

Forskargruppen för klinisk minnesforskning bedriver forskning inom demenssjukdomar. Fokus för vår forskning är att definiera och förstå de biologiska processerna vid Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar. Vi arbetar både med kohorter av patienter och kognitivt friska personer, som genomgår omfattande tester med hjärnavbildning, biokemiska markörer och neuropsykologisk testning, samt djur- och cellbiologiska experiment. Postdoktorn kommer att bli en del av en växande multidisciplinär grupp av neuroforskare och kliniska forskare, som arbetar intensivt för att öka kunskapen om Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar. Det långsiktiga målet för vår forskning är att bidra till utvecklingen av nya behandlingsmetoder för neurodegenerativa sjukdomar. Mer information finns här. Forskargruppen leds av professor Oskar Hansson. Anställningen är placerad på BMC i Lund.

Vi värnar om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare.

Vi söker nu en postdoktor inom neuroimaging analyser om Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar. Arbetet kommer att ske under ledning av Oskar Hansson and Rik Ossenkoppele i forskargruppen för klinisk minnesforskning, medicinska fakulteten, Lunds universitet, som en del av ett större projekt finansierat av European Research Council (ERC). Anställningen är på heltid under två år enligt centralt avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor. Preliminärt tillträdesdatum är 1 april 2022 eller enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter

Den postdoktorala forskaren kommer att fokusera på analys av fMRI data med målet att öka vår förståelse för vilka funktionella mekanismer som ligger bakom resistens (eng. resilience) mot Alzheimer-patologi, och vilka funktioner som underlättar spridningen av sjukdomsframkallande proteiner vid Alzheimers sjukdom. Den postdoktorala forskaren kommer att arbeta med data som förvärvats som en del av den svenska BioFINDER 2-studien (www.biofinder.se). I denna studie genomgår 1 500 personer, som inbegriper hela det kliniska spektrumet av Alzheimers sjukdom (dvs från kognitivt normal till demens), 3T och 7T MR med både strukturella och funktionella sekvenser, liksom amyloid- och tau-PET. Även andra arbetsuppgifter inom forskargruppen kan förekomma.

Kvalifikationer

Med postdoktor avses en arbetstagare som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, och som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Vid anställning som postdoktor gäller följande bedömningsgrund:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet samt pedagogisk förmåga.

Vid anställning som postdoktor ska främst vetenskaplig förmåga beaktas. I övrigt görs bedömningen med utgångspunkt i följande krav för anställningen:

  • Doktorsexamen inom neurovetenskap, psykologi, bioinformatik eller en relaterad disciplin
  • Förmåga att självständigt utföra storskaliga neuroimaging analyser av både tvärsnitts och longitudinell fMRI data
  • Kompetens inom statistisk modellering, skript / programmering programvara
  • Mycket goda kunskaper i engelska, såväl muntlig som skriftlig

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. Vi söker dig som är engagerad och starkt intresserad av forskningsområdet, och som har god förmåga att såväl arbeta självständigt som i samarbete med andra.

Meriterande för anställningen är:

  • Utmärkta färdigheter inom fMRI analyser
  • Erfarenhet av forskning inom Alzheimers sjukdom, men forskare från andra forskningsområden beaktas om de kan visa utmärkta vetenskapliga och fMRI-analytiska färdigheter

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till max 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2008-09-04 (Arbetsgivarverket, OFR:s, Saco-S och SEKO).

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV, examensbevis och kontaktuppgifter till tre referenser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 april 2022 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/4108
Kontakt
  • Oskar Hansson, forskargruppschef, professor, +46 72 226 77 45 oskar.hansson@med.lu.se
  • Rik Ossenkoppele, biträdande universitetslektor, rik.ossenkoppele@med.lu.se
  • Linnea Gard, personalsamordnare, +4640391071, linnea.gard@med.lu.se
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
Publicerat 2021-12-17
Sista ansökningsdag 2022-02-20

Tillbaka till lediga jobb