Medicinska fakulteten, Institutionen för kliniska vetenskaper Lund

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskargruppen
The Medial Temporal Lab leds av biträdande lektor Laura Wisse och fokuserar på neuroavbildning i neurodegenerativa sjukdomar (https://www.multipark.lu.se/medial-temporal-lab).
Labbet har ett nära samarbete med enheten för klinisk minnesforskning och The Swedish BioFINDER Study Group som båda leds av professor Oskar Hansson, med världsklassig expertis inom neurodegenerativa sjukdomar (www.biofinder.se).

Vi söker nu en doktorand till vårt doktorandprojekt “En ny kik på amygdalas roll i neurodegenerativa sjukdomar”. Doktoranden kommer att bedriva forskning under ledning av Laura Wisse, Oskar Hansson, Nicola Spotorno och Paul Yushkevich.

Vi värnar om en god arbetsmiljö baserad på respekt och omtanke i vår relation till varandra och vi strävar efter att skapa en miljö som främjar utveckling och är stimulerande för alla anställda.  

Projektbeskrivning
Demens är en stor orsak till handikapp och beroendeskap i en växande äldre population, där inte bara kognitiva symptom utan även neuropsykiatriska symptom i stor skala påverkar dagliga livet för patienter och deras vårdgivare. Hjärnområdet amygdala spelar en viktig roll i kognitiv försämring men särskilt i neuropsykiatriska symptom. 
Detta doktorandsprojekt fokuserar på att skapa bättre förståelse för ackumuleringen av patologi och neurodegeneration i amygdala samt de kognitiva och neuropsykiatriska symptom som därav följer bland äldre vuxna med eller utan kognitiva nedsättningar. Projektet kommer ta användning av detaljrika ex vivo dataset för att bättre kunna förstå den underliggande patologin, såväl som stora omfattande in vivo dataset för att karaktärisera rollen av markörer vid avbildning av amygdala i förändringar inom neuropsykiatriska och kognitiva symptom.

Tillsammans kommer dessa föreslagna projekt öka vår förståelse av mekanismerna för sjukdom men även hjälpa oss förbättra användandet av biomarkörer för att spåra ändringar i demens inom kliniska tester och prognoser.

Arbetsuppgifter
Huvudsakliga arbetsuppgifter inkluderar att genomföra automatiserade pipelines för segmentering av hjärnområden, kvalitetsbedömande av automatiska segmenteringar av mediala temporalloben, statistiska analyser, skrivande av vetenskapliga rapporter, samt presentation av resultaten på nationella och internationella konferenser.

Din huvuduppgift som doktorand är att ägna dig åt forskningsstudier, vilket inkluderar deltagande i forskningsprojekt samt obligatoriska kurser. Även undervisning och andra uppgifter inom institutionen eller forskargruppen kan bli aktuella. 

Kvalifikationer 
För anställningen krävs:
- Svensk eller utländsk masterexamen inom medicin, biomedicinsk vetenskap, psykologi, neurovetenskap eller annat likvärdigt område.
- Goda kunskaper i muntlig och skriftlig kommunikation på engelska.
- Mycket goda kommunikations-, presentations- och skrivfärdigheter.
- Intresse för demens och neuropsykiatriska symptom.

Meriterande för anställningen är:
- Erfarenhet av MRI
- Erfarenhet av programmering
- Erfarenhet av avancerade statistiska analyser

Övrigt
Anställningen är tidsbegränsad till fyra år enligt HF 5 kap 7§ och är på 100 %.
Önskat startdatum är den 1 maj 2023, eller enligt överenskommelse.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor
Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV, kontaktuppgifter till två referenser, ett examensbevis (inklusive betygsutskrift) och andra dokument som du vill ska övervägas (t.ex. rekommendationsbrev). Skriv personligt brev, CV och andra dokument på engelska. Sökanden som kallas till intervju kan bli ombedda att utföra ett test för att visa grundläggande kompetens.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2023-05-01 (eller enligt överenskommelse)
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/138
Kontakt
  • Pia Sundgren, rekryterande chef, pia.sundgren@med.lu.se
  • Sara Skogar, personalsamordnare, 046-2224961
  • Laura Wisse, Universitetslektor, laura.wisse@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-01-16
Sista ansökningsdag 2023-02-20

Tillbaka till lediga jobb