Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Inst för laboratoriemedicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen
Forskarnätverket PREPARE, som är placerat vid institutionen för laboratoriemedicin inom den medicinska fakulteten, bedriver forskning om förbättrad beredskap inför framtidens pandemier och andra hälsokriser. Vår forskargrupp är tvärvetenskaplig och spänner över flera fakulteteter vid Lunds universitet och har expertis inom bland annat epidemiologi, infektionsmedicin, biomedicin, beräkningsvetenskap, folkhälsovetenskap och offentlig rätt. Inom dessa områden har vi nära samarbeten med andra lärosäten i Sverige såsom Umeå och Stockholms universitet samt Halmstad högskola. Vi ingår även i ett nationellt nätverk kring epidemiologisk modellering och samarbetar med andra forskare såväl i Norden som internationellt. Vår forskning relaterar till flera av FN:s mål för hållbar utveckling, inklusive God hälsa och välbefinnande, där kampen mot infektionssjukdomar särskilt nämns, Hållbara städer och samhällen, Minskad ojämlikhet och Fred, rättvisa och starka institutioner. Du kan läsa mer om vår forskning i forskningsportalen för Lunds universitet.

Forskningen i vår grupp bedrivs med hjälp av anslag ifrån Vetenskapsrådet (VR) och Vinnova samt med interna anslag ifrån Lunds universitet. Den aktuella tjänsten är möjlig att utlysa tack vare ett generöst stöd ifrån LMK-stiftelsen (grundare Lars Mikael Karlsson) som stöttar innovativ och gränsöverskridande vetenskaplig forskning med potential att göra verklig skillnad.

Forskarnätverket PREPARE omfattar drygt 15 medarbetare (inklusive 3 professorer, 5 docenter, 1 universitetslektor, 4 postdoktorer och 2 doktorander) vid Lunds universitet. Som arbetsplats och som grupp med ett flertal olika nationaliteter representerade värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra. Forskarnätverket leds av Jonas Björk, professor i epidemiologi vid institutionen för laboratoriemedicin, samt Malin Inghammar, docent i infektionsmedicin vid institutionen för kliniska vetenskaper i Lund. Under perioden 2021 - 2023 har vi tillsammans producerat mer än 20 artiklar som publicerats i vetenskapliga tidskrifter. Vi behöver nu förstärka vår grupp med en postdoktor i epidemiologisk modellering.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd vid Lunds universitet, Jobba hos oss.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
Den huvudsakliga forskningsuppgiften består i att utveckla och förfina epidemiologiska modeller och övervakningsmetoder för att kunna upptäcka kluster av ovanliga hälsorådgivningskontakter, definierade av till exempel ålder, kön, ursprungsland, sjukdomshistoria, socioekonomisk situation eller geografisk plats, som kan signalera uppkomsten av nya hälsokriser lokalt eller mer brett i samhället. I projektet kommer du att kombinera avancerade epidemiologiska metoder och modeller med mer explorativa metoder inom tillämpad AI och maskininlärning, samt utnyttja unika möjligheter att länka data samman data på individnivå ifrån hälsorådgivningstjänsten 1177 med omfattande data om socioekonomi och hälsa ifrån befolknings- och sjukvårdsregister.

Du kommer att arbeta självständigt men under handledning och även i nära samarbete med andra forskare, lokalt, nationellt och internationellt. Din roll kommer också att vara att länka samman den tekniska metodutvecklingen med de praktiska tillämpningarna i projektet. En annan viktig frågeställning i vårt överordnade forskningsprogram är att belysa såväl nytta som risker med detaljerad övervakning av befolkningens hälsa och risk för svår sjukdom i samband med hälsokriser i samhället. I denna del kommer du att kunna medverka i forskning som leds av forskare i rättsvetenskap inom vårt nätverk.

Som en viktig del av ditt arbete kommer du även att författa och publicera artiklar i vetenskapliga tidskrifter, bidra till konferenser samt bistå i övriga forskningsuppgifter inom vårt forskarnätverk. Det finns också möjlighet att medverka i undervisningen inom ditt expertområde.

Behörighet
För att vara behörig att anställas som postdoktor måste den sökande avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom ett ämnesområde relevant för anställningen (företrädesvis beräkningsbiologi, biomatematik eller epidemiologi). Examen ska ha avlagts högst tre år före datum för anställningsbeslut. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Kvalifikationer för tjänsten
Krav för tjänsten är:

  • Doktorsexamen inom medicinsk vetenskap eller naturvetenskap med specialisering inom beräkningsbiologi, biomatematik, epidemiologi eller annat närliggande ämnesområde
  • Erfarenhet av forskning inom biologisk, medicinsk eller epidemiologisk modellering
  • Förmåga att bedriva oberoende forskning på avancerad nivå
  • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift
  • God analytisk förmåga
  • Egna drivkrafter samt god förmåga att samarbeta

Meriterande för tjänsten är:

  • Erfarenhet av att arbeta med befolkningsdata länkade med registeruppgifter
  • Erfarenhet av att analysera stora datamängder ifrån olika källor
  • Mycket goda programmeringskunskaper
  • Kunskaper i epidemiologi, infektionsmedicin eller folkhälsovetenskap
  • Erfarenhet av att arbeta med tillämpad AI och maskininlärningsmetoder
  • Goda kunskaper i svenska i tal och skrift
  • Tidigare erfarenhet av att forska i liknande projekt

Vetenskaplig skicklighet är det främsta anställningskriteriet. Vid utvärderingen kommer forskningsprofil, erfarenhet och kunskap att beaktas.

Övrigt
Anställningen är tidsbegränsad till 2 år på heltid, med eventuell möjlighet till förlängning ytterligare 1 år. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor-2022-02-01". Startdatum är 2024-01-01 eller enligt överenskommelse.

Så här söker du
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller kvalifikationskraven samt varför du är intresserad av anställningen. Ansökan ska även innehålla CV, inklusive publikationslista, en generell beskrivning av tidigare forskningsarbete, kopia av doktorsexamen samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av examensbevis, betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2025-12-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-01-01, eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/3378
Kontakt
  • Jonas Björk, rekryterande chef, 046-2220000
  • Emelie Falck, HR-partner, 046-2220000
Publicerat 2023-10-31
Sista ansökningsdag 2023-11-20

Tillbaka till lediga jobb