Lunds universitet, LTH, Vattenhallen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Vattenhallen Science Center tillhör Lunds Tekniska Högskola och drivs i samverkan med Naturvetenskapliga fakulteten. Vattenhallen är en lustfylld interaktiv mötesplats för allmänheten, skolan, universitetet, och näringslivet där aktiviteter av alla de slag erbjuds i lokalerna med utställningar om aktuell teknikutveckling och vetenskaplig forskning. 

För att visa våra unga besökare att de kan utbilda sig inom vetenskap bygger verksamheten på personaltäta aktiviteter där det är studentguider som möter besökarna. Vattenhallen har blivit en stor framgång och har idag över 50 000 besökare per år som kommer från hela regionen. Ungefär 120 skolelever (3-18 år) besöker Vattenhallen varje dag, 4 elever gör praktik varje vecka, lärare kommer på fortbildning, företag och organisationer kommer på möten, kick-off, 5-kamp och fest och på helger och skollov fylls lokalerna av experimentlystna familjer. Vi har en minibuss, ExperimentExpressen som åker ut till skolor, bibliotek och festivaler och vi bygger upp en science center-verksamhet vid universitetets campus i Helsingborg.

Vattenhallen består idag av 15 anställda, men har även ca 50 studentguider som handleder besökarna.

Arbetsuppgifter

Vattenhallens pedagogiska verksamhet leds och planeras av lärare. Som studentguide (amanuens) är du den som närmast möter våra besökare. Dina arbetsuppgifter blir att delta i planeringsgenomgångar, handleda elever eller allmänheten i olika vetenskapliga aktiviteter, ta fram och plocka undan material, lära dig nya experiment och aktiviteter samt delge dina kunskaper till nya studentguider. 

Vattenhallens utställningar och aktiviteter vilar på en stark vetenskaplig grund och utvecklas i samverkan med forskare och lärare vid olika delar av Lunds universitet. Arbetet är tvärvetenskapligt och möjliggör dialoger mellan forskare och studenter från universitetets alla hörn. Bland Vattenhallens befintliga aktiviteter finns sådan tvärvetenskaplig samverkan till exempel inom: 

 • jorden och klimatet genom tiderna (geologi, miljövetenskap, energiteknik),
 • ESS och MAX IV (materialvetenskap, accelerator fysik),
 • artificiell intelligens (etik, kognition, medicin, robotik),
 • samverkan med Uppåkra (arkeologi, miljövetenskap),
 • mediehistoria (historia och radioelektronik),
 • demokrati (samhällsvetenskap, genusvetenskap, strategisk kommunikation),
 • programmering (socialpsykologi, datateknik, elektroteknik, matematik, naturgeografi)

Vattenhallen har huvudsakligen aktiviteter i sina lokaler i Lund men söker också amanuenser för vår verksamhet på Campus Helsingborg. Experimentexpressen är vår externa verksamhet där vi reser runt i hela Skåne. Utgångspunkten brukar dock vara från Lund då vi har vår minibuss samt allt material där. När du skickar in din ansökan kan du önska vilken verksamhet du är mest intresserad av och vilken omfattning du vill arbeta. Det går bra att söka flera olika verksamheter. Du kan välja mellan: 

 1. Vattenhallen Lund, skolverksamhet (15, 30 eller 45%)
 2. Vattenhallen Lund, helgverksamhet (15 eller 30%)
 3. Planetariet, Lund, vardag/helg (15, 30 eller 45%)
 4. Experimentexpressen, skolverksamhet och annan verksamhet (15, 30 eller 45%)
 5. Campus Helsingborg, skolverksamhet (15, 30 eller 45 %)

15 % motsvarar cirka 6 timmar/veckan, 30 % motsvarar cirka 15 timmar/veckan, 45 % motsvarar ca 18 timmar/veckan). 

Då Vattenhallen har öppettider även helger och ofta har events kvällstid kan anställningen innefatta visst helg- och kvällsarbete. 

Kvalifikationer

Behörig att anställas som amanuens är den som är antagen till utbildning på grund- eller avancerad nivå vid Lunds universitet. Examen får inte vara uttagen.

Krav för anställningen är:

 • tidigare erfarenhet av arbete som studentguide/amanuens vid Vattenhallen
 • har goda kunskaper i matematik och naturvetenskap
 • goda kunskaper i svenska, i tal och skrift
 • goda kunskaper i engelska, i tal och skrift
 • god samarbetsförmåga och stark servicekänsla
 • är ansvarstagande och självgående
 • är utåtriktad, har lätt för att ta kontakt med andra och god pedagogisk förmåga

Meriterande för anställningen är:

 • har deltagit i Vattenhallens studentguides-utbildning
 • har manuellt B-körkort
 • har kunskap och erfarenhet av programmering
 • har erfarenhet av att leda barn och ungdomar

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka den pedagogiska verksamheten på Vattenhallen.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet som erbjuder goda anställningsvillkor.
Med en anställning som amanuens får du som student en möjlighet att förena studier med arbete för att komplettera dina teoretiska kunskaper med praktisk arbetslivserfarenhet inom akademin. 
Att arbeta som amanuens vid Vattenhallen kommer att ge dig ett bredare nätverk både inom akademin och näringsliv, tvärvetenskapliga kunskaper och mycket goda möjligheter att träna på att kommunicera vetenskap inom tvärvetenskapliga teman för många olika målgrupper. 
Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss

Övrigt

Vi söker 10-15 amanuenser. Anställningen är tidsbegränsad under perioden 2024-08-15 – 2024-12-15 eller enligt överenskommelse. Omfattningen kan variera mellan 15-50 % av heltid enligt överenskommelse.

Anställningen får inte påverka amanuensens studier negativt och får inte kombineras med andra anställningar vid Lunds universitet. Bestämmelser gällande utbildningsanställning som amanuens finns i Högskoleförordningen (SFS 2017:284), 5 kap 8-12 §§. Anställningen omfattas av Lokalt kollektivavtal om oregelbunden arbetstid (STYR 2022/638).

Inför anställning vid Vattenhallen där barn inom förskola och skola är besökare behöver du kunna uppvisa ett godtagbart utdrag ur belastningsregistret. Information om hur du begär utdrag ur belastningsregister från Polismyndigheten finns på deras webbplats.

Så här söker du

Ansökan ska innehålla CV och personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Vi ber dig bifoga utdrag från LADOK som intygar din behörighet. Ansökan kan även innehålla övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.). Vid din ansökan ombeds du att svara på urvalsfrågor.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Hösten 2024
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 15
Sysselsättningsgrad 15-50%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1037
Kontakt
 • Sara Ekberg, sara.ekberg@vattenhallen.lu.se
 • Monica Almqvist, monica.almqvist@bme.lth.se
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-04-11
Sista ansökningsdag 2024-05-06

Tillbaka till lediga jobb