Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning

Många fågelarter som häckar i arktiska och tempererade regioner genomför årligen långa flyttningsresor mellan häcknings- och övervintringsområden. För att klara detta använder fåglar olika flyttningsstrategier, vilket involverar hur resan delas upp i etapper och mellanliggande rastningsepisoder, när är det bäst att flya i relation till externa faktorer (t ex månfas och väder), och valet av optimal flyghöjd. Optimalitetsmodeller används inom migrationsekologin till att prediktera optimala flyttningsstrategier givet alternativa kriterier, som t ex minsta energikostnad, maximal flytningshastighet eller minsta mortalitetsrisk under flyttningen. De senaste åren har bevittnat en snabb teknikutveckling, inte minst när det gäller användningen av mikrodataloggar med flera sensorer, vilket möjliggjort undersökningar av flyttningsbeteenden och energiomsättning med en detaljupplösning som saknar motstycke. I det här projektet kommer den framgångsrika kandidaten bli en del i ett team som strävar efter att utforska fysiologiska, morfologiska och beteendemässiga anpassningar hos flyttfåglar. Det övergripande målet är att uppnå en integrerad förståelse av flyttfåglar flyttningsstrategier och energiomvandling. Forskningen kommer att inbegripa teknikutveckling och att tillämpa ny teknik på flyttande fåglar i det vilda, men kan även inbegripa experimentella studier i laboratorium (t ex lågturbulensvindtunnel).

Arbetsuppgifter

Forskaren förväntas ta ansvar för och koordinera och leda fältarbetsinsatser, inkluderande fångst av vilda fåglar och att förse dessa med mikrodataloggar, återfångst av fåglar, att organisera insamlade data, och att leda analysarbete och förbereda manuskript för publicering av forskningsresultat. Forskaren förväntas delta i forskargrupperna ’Animal Flight Lab’ och ’Animal Navigation Lab’ vid Biologiska institutionen, Lunds Universitet. Handledning av projektarbeten på masternivån kommer vara en möjlighet. Det kommer även vara aktuellt att arbeta med ansökningar för att erhålla ytterligare externa anslag.

Krav för anställningen

 • Vi söker en motiverad och hängiven kandidat med doktorsexamen i migrationsekologi, zooekologi eller liknande, med erfarenhet av forskning och analyser av följningsdata.
 • Tidigare erfarenhet som postdoktor är ett krav.
 • Erfarenhet av att utveckla och använda spatiala och/eller individbaserade modeller, GIS och att extrahera och organisera data från meteorologiska databaser.
 • Huvudsakliga bedömningskriterier utgöres av sökandens vetenskapliga skicklighet, förmåga att lösa problem och potential att bidra till de övergripande målen med forskningsprojektet.
 • B-körkort är ett krav.
 • Dokumenterad förmåga att skriva och kommunicera på engelska på en hög vetenskaplig nivå är krav.

Meriterande för anställningen

 • Tidigare erfarenhet av R och MATLAB är meriterande.
 • Sökanden förväntas vara välorganiserad, högmotiverad och besitta förmågan att kontakta och kommunicera med myndigheter, företagsrepresentanter, markägare, media och studenter.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Hänsyn kommer att tas till ex. god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka det administrativa arbetet inom avdelningen/institutionen (samt bidra till dess framtida utveckling).

Villkor

 • Tillsvidareanställning med önskat startdatum 29 juli 2024 eller enl överenskommelse 
 • Anställningens omfattning är heltid
 • Kontaktperson är Anders Hedenström, anders.hedenstrom@biol.lu.se

Instruktioner för ansökan

Ansökan bör innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 29 juli 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1937
Kontakt
 • Anders Hedenström, rekryterande chef, anders.hedenstrom@biol.lu.se
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-06-10
Sista ansökningsdag 2024-06-24

Tillbaka till lediga jobb