Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Detta är en unik möjlighet för en postdoktoral forskare att ansluta sig både till forskargruppen för kliniska minnesforskning vid Lunds universitet (Sverige) och Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), Barcelona (Spanien). Vi studerar de biologiska processerna bakom Alzheimers sjukdom (AD) och andra neurodegenerativa sjukdomar. Vi arbetar med kohorter av patienter och kognitivt friska frivilliga, som genomgår omfattande tester med hjärnavbildning, biomarkörsmätningar och neuropsykologisk testning, samt djur- och cellbiologiska experiment. Forskningen i Lund leds av professor Oskar Hansson och forskningen i Barcelona leds av Dr Marc Suárez-Calvet. Du kan läsa mer om forskningen i Lund här och forskningen i Barcelona här. Tjänsten är placerad vid Biomedicinskt centrum (Lunds universitet).

Om projektet

Det övergripande målet med projektet är att öka vår förståelse för AD, samt förbättra kliniskt omhändertagande av patienter och kliniska prövningar. Projektet kommer fokusera på analyser av biomarkörer (i cerebrospinalvätska och blod) i AD, och samband mellan dessa markörer och hjärnavbildning samt kliniska, kognitiva och genetiska data. Arbetet bygger på stora kohorter som hanteras vid Lunds universitet och BBRC. Forskningen kommer att genomföras under ledning av professor Oskar Hansson och universitetslektor Niklas Mattsson-Carlgren vid Lunds universitet, och Dr Marc Suárez-Calvet vid BBRC.

BioFINDER-kohorterna

Forskargruppen för klinisk minnesforskning vid Lunds universitet har skapat flera kohorter. De största av dessa är BioFINDER-1 (N=1600) och BioFINDER-2 (N=2400) kohorterna. Dessa är prospektiva longitudinella kohorter som hanteras vid Minneskliniken på Skånes universitetssjukhus, Region Skåne, Malmö, Sverige. Dessa studier har använts i flera forskningsprojekt för att förbättra metoder för diagnos och prognos, och för in vivo-studier för att undersöka sjukdomsmekanismer, både i AD och andra neurodegenerativa sjukdomar (se t.ex. Hansson et al, Nature Medicine, 2021; 27, 954-963). Båda kohorterna inkluderar subkohorter av kognitivt normala kontroller, patienter med subjektiv kognitiv nedsättning, mild kognitiv störning och demens på grund av AD samt andra demenssjukdomar. Kohorterna inkluderar också patienter med andra neurodegenerativa sjukdomar. Deltagare rekryteras från olika källor, inklusive från populationsbaserade studier och från neurologi- och minneskliniker som deltar i vår forskning. Vid baslinjen genomgår alla deltagare kognitiv testning, tillsammans med provtagning av blod och cerebrospinalvätska (CSF), samt hjärnavbildning. De flesta deltagare genomgår magnetisk resonanstomografi av hjärnan. Flera subkohorter genomgår amyloid- och tau-PET-bildtagning. Longitudinell uppföljning inkluderar upprepad kognitiv testning, vätskeprovtagning för biomarkörsanalyser och neuroimaging. Förutom BioFINDER-1 och BioFINDER-2 organiserar vi också flera andra kohorter, inklusive BioFINDER-Primary care (fokuserar på patienter rekryterade vid primärvårdsenheter), BioFINDER-Preclinical, BioFINDER-Sleep och andra kohorter med specifika fokus (www.biofinder.se).

ALFA-kohorten

BBRC har skapat ALFA-programmet (ALzheimer and FAmilies) för prospektiv uppföljning av en kohort av kognitivt normala individer, varav de flesta är barn till AD-patienter. Vårt program består för närvarande av ALFA-registret, ALFA-föräldrakohorten, ALFA+ studien och tillhörande studier. ALFA-registret innehåller grundläggande demografiska data om personer som är villiga att delta i nuvarande och/eller framtida BBRC-projekt. ALFA-föräldrakohorten består av 2 743 kognitivt normala deltagare. En delmängd av deltagarna i ALFA-föräldrakohorten bjuds in att delta i en longitudinell långtidsstudie, kallad ALFA+ studien, där en mer detaljerad fenotypning utförs. Utöver en liknande karakterisering som i ALFA-föräldrakohorten (neuropsykologisk, klinisk, etc.) innebär det insamling av prover (CSF och blod) och hjärnavbildning (MRI och PET). ALFA+ inkluderar 400 individer, som väljs ut för att delta baserat på deras specifika AD-riskprofil. Dessutom har vi startat b-AARC-studien, som rekryterar 200 deltagare med subjektiva och/eller milda objektiva besvär med minne (SCD eller MCI) eller andra kognitiva förmågor. Deltagarna följs prospektivt på årsbasis med kliniska och kognitiva bedömningar, livsstilsvanor, digitala biomarkörsverktyg, diagnostisk bildtagning och vätskebiomarkörer inklusive CSF samt nya blodbaserade biomarkörer för AD.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare. Vi värnar både om den fysiska säkerheten och psykosociala arbetsmiljön.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Som postdoktor kommer du att:

  • Tillämpa statistiska metoder för analyser av multimodala (biokemiska, kognitiva, kliniska, hjärnavbildning och genetiska) tvärsnittliga och longitudinella data.
  • Harmonisera data från kohorter från både Lunds universitet och BBRC.
  • Assistera med handledning och utbildning av studenter, forskare och andra gruppmedlemmar.
  • Utarbeta och publicera högkvalitativa vetenskapliga artiklar, bidra till den akademiska miljön i forskargrupperna.
  • Delta i ansökningar om konkurrensutsatt forskningsfinansiering.
  • Delta i regelbundna interna möten och interna såväl som externa samarbeten.
  • Andra uppgifter inom forskningsgruppen kan också förekomma.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas, och bevis om att behörighetskravet är uppfyllt ska ha inkommit senast vid denna tidpunkt. Främst den kommer i fråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Bedömningsgrunder

Vid Lunds universitet ska en anställning som postdoktor ge möjlighet till vetenskaplig och pedagogisk meritering. I första hand ges utrymme för meritering inom forskning, men även till viss högskolepedagogisk utbildning. Undervisning kan även ingå i arbetsuppgifterna.

Vid anställning som postdoktor kommer främst beaktas vetenskaplig förmåga.

Övriga kvalifikationer

 Andra krav för anställningen är:

  • Doktorsexamen eller kommer att ha det inom de närmaste månaderna) inom bioinformatik, biostatistik, beräkningsbiologi, datavetenskap, medicin, neuropsykologi, neurovetenskap eller ett relaterat område.
  • Publikationer med förstaförfattarskap i vetenskapliga artiklar publicerade i internationella peer-review-granskade tidskrifter.
  • Starkt intresse för Alzheimers sjukdom, demens och neurodegeneration.
  • Starka kunskaper inom statistik och dataanalys.
  • God kunskap om statistisk programmering i R och/eller andra statistiska programvaror.
  • Utmärkta kommunikations- och skrivfärdigheter på engelska.
  • Förmåga att arbeta både självständigt och i samarbete med andra.
  • En hög nivå av motivation, drivkraft, initiativförmåga och entusiasm.

Meriterande för anställningen är:

  • Tidigare forskningserfarenhet inom neurologi eller neurologiska sjukdomar

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till två år och avser heltid, med möjlighet till förlängning med upp till ett år. Preliminärt startdatum är 2024-12-01 eller enligt överenskommelse. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter (Arbetsgivarverket, OFR:s, Saco-S och SEKO) daterat 2021-11-19.

Instruktioner för ansökan

Ansökan till tjänsten sker genom universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller de eftersökta kvalifikationerna och varför du är intresserad av tjänsten. Ansökan behöver även innehålla ett CV, kontaktuppgifter till två referenser, examensbevis (inklusive betygsavskrift) och andra dokument som du vill ska beaktas (t.ex. rekommendationsbrev).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2026-11-30
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 december 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/2589
Kontakt
  • Oskar Hansson, professor, research group manager, oskar.hansson@med.lu.se
  • Niklas Mattsson-Carlgren, senior lecturer, niklas.mattsson-carlgren@med.lu.se
  • Linnea Gard, HR-partner, +4640391071linnea.gard@med.lu.se
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
Publicerat 2024-09-16
Sista ansökningsdag 2024-11-17
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb