Lunds universitet, Ekonomihögskolan, Ekonomisk-historiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är en internationellt framstående handelshögskola som har s k trippel kvalitetsackreditering. Vi arbetar i en internationell miljö och har eftertraktade utbildningar på både grund- och mastersnivå. Ekonomihögskolan har ett nära samarbete med företag och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar kontinuerligt med att utvecklas som en attraktiv arbetsgivare.

Postdoktor i ekonomisk historia

Ämnesområde

Ekonomisk historia

Ekonomisk-historiska institutionen utlyser en tjänst som postdoktor inom Wallenberg Scholar projektet Ojämlika liv: Socioekonomisk stratifiering, livsförlopp och demografi från det förindustriella samhället till välfärdsstaten. Projektet finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (2025-2029) och leds av professor Martin Dribe. Syftet är att undersöka den långsiktiga utvecklingen av demografiska ojämlikheter och vilka faktorer som har bidragit till de ojämlika liv som människor lever, inte bara ekonomiskt utan även när det gäller familj, barn, hälsa och livslängd. Vi kommer att studera olika demografiska utfall och hur de skiljer sig med avseende på individernas socioekonomiska status samt hur dessa samband verkar över hela livscykeln och mellan olika generationer. Vi analyserar långsiktiga förändringar i den demografiska ojämlikheten och kopplar dessa förändringar till den omfattande samhällsomvandling som skett sedan början av 1800-talet. De empiriska studierna i programmet baseras på en nyligen utvecklad nationell forskningsinfrastruktur – SwedPop – som består av ett antal historiska befolkningsdatabaser omfattande hela den svenska befolkningen. En viktig del av forskningsprogrammet är att länka dessa historiska data, som täcker perioden från cirka 1800 till 1960-talet, till nationella registerdata för perioden 1968 fram till idag.

Arbetsuppgifter

Postdoktor är en anställning som ska ge möjlighet till vetenskaplig och pedagogisk meritering.
I första hand ska anställningen ge utrymme för meritering inom forskning.

Postdoktorn kommer att arbeta tätt tillsammans med övriga medarbetare i forskargruppen vid Centrum för ekonomisk demografi. Forskningen baseras på data från historiska folkräkningar länkade till register över döda och migranter i Sverige. Forskningsfrågorna handlar om mortalitet, migration och social rörlighet och postdoktorn förväntas publicera sina resultat i internationella tidskrifter.

Postdoktorn måste vara villig att aktivt delta i gemensamma aktiviteter vid Centrum för ekonomisk demografi och Ekonomisk-historiska institutionen. Anställningen innebär en begränsad mängd undervisning och/eller handledning av kandidat- och magisteruppsatser. Undervisningen kan uppgå till högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ska möjlighet även ges till högskolepedagogisk utbildning motsvarande minst tre veckor.

Behörighet

För att vara kvalificerad för anställning som postdoktor måste den sökande ha doktorsexamen i ekonomisk historia eller annan relevant disciplin (till exempel nationalekonomi, sociologi, ekonomisk geografi, statistik, historia).

Främst den kommer i fråga som avlagt doktorsexamen för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter.

Ansökningar kommer även att accepteras från personer som ännu inte har avslutat sin doktorsexamen, men detta villkor måste vara uppfyllt senast tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Grunderna för bedömning

Vetenskaplig förmåga är det främsta kravet på anställning, men även pedagogisk förmåga bedöms. Kandidaten måste ha visat en hög grad av forskningsexpertis, vilket framgår av kvaliteten på doktorsavhandling och/eller publikationer. Därtill måste kandidaten uppvisa dokumenterad erfarenhet av att arbeta med historiska folkräkningar och automatiserad länkning av data mellan olika källor samt datahantering och statistisk analys med hjälp av STATA. 

Utvärderingen kommer att ta hänsyn till personliga kvaliteter, såsom akademiskt oberoende, samarbetsvilja och kommunikationsförmåga.

Villkor

Tidsbegränsad anställning på heltid, två år. Anställningen som postdoktor regleras i ett centraltkollektivavtal.

Ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska och måste innehålla:

  1. Följebrev
  2. Curriculum Vitae
  3. Publikationslista
  4. Intyg, referenser mm

Om oss

Ekonomisk-historiska institutionen är forskningsintensiv och sysselsätter ca 100 personer: forskare, lärare, teknisk/administrativ personal och doktorander. Institutionen har en omfattande forskarutbildning och samordnar tre internationella masterprogram. Institutionen har ett väl etablerat renommé för sin breda forskning med tonvikt på långsiktiga processer, och med ekonomisk teori och kvantitativa metoder som viktiga forskningsverktyg. Starka forskningsområden är ekonomisk tillväxt och strukturförändring, innovation, energi och hållbarhet, utvecklingsekonomi, ekonomisk demografi, finanshistoria samt utbildning och arbetsmarknad. Mer information finns på institutionens hemsida www.ekh.lu.se

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3052
Kontakt
  • Martin Dribe, +46462224677
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-10-10
Sista ansökningsdag 2024-10-31
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb