Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Geologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Jordens magnetfält fungerar som en sköld mot skadlig kosmisk strålning och är en fundamental komponent för planetens beboelighet. De kosmiska strålar som når jordens atmosfär lämnar spår av kosmogena radionuklider, vilka kan användas för att studera tidigare variationer i jordens magnetfält samt förändringar i solens aktivitet. Dessutom fungerar dessa radiogena isotoper som naturliga spårämnen som kan användas för att undersöka tidigare förändringar i atmosfäriska cirkulationsmönster och kolcykeln.

Arbetsuppgifter

Doktorandprojektet kommer främst att fokusera på att utveckla nya metoder för att hantera (i) klimatprocesser som påverkar den atmosfäriska transporten och depositionen av 10Be och 14C i naturliga arkiv och (ii) problem med kronologiska osäkerheter. Doktoranden kommer att ingå i ett större forskarlag här i Lund, som inkluderar experter på kosmogena radionuklider, jordens magnetfält och beräknings- och statistisk fysik. Projektet kommer också att innefatta omfattande utbyten med ett associerat forskarlag i Kiel, Tyskland.

Den utlysta doktorandtjänsten är en del av ERC-projektet "Core dynamics on millennial timescales (PALEOCORE)". Projektet kommer att använda nya statistiska metoder för att modellera variationer i solaktivitet, jordens magnetfält och klimatrelaterade processer baserat på en kombination av högupplösta kosmogena radionukliddata från iskärnor och trädringar samt paleomagnetiska data. Metoden kommer att tillämpas på olika tidsperioder, inklusive Laschamps-exkursionen för 41 000 år sedan då jordens magnetfält tillfälligt kollapsade. Projektet kommer att ge unik information om solens aktivitet och kolcykeln under istider, men också bidra till att kartlägga grundläggande processer i jordens kärna som ansvarar för kollapsen av magnetfältet.

Arbetsmiljö

Doktoranden kommer att vara inskriven i forskarutbildningsprogrammet i beräkningsvetenskap (https://www.naturvetenskap.lu.se/sites/naturvetenskap.lu.se/files/2024-10/ASP-Beräkningsvetenskap.pdf) och placerad vid Geologiska institutionen vid Lunds universitet. Vid institutionen, som fr.o.m 2026 kommer att ingå i Institutionen för miljö- och geovetenskap, bedriver vi forskning inom ett brett spektrum av discipliner, inklusive framstående forskning inom geovetenskap och beräkningsvetenskap, samt omfattande samarbete med både nationella och internationella institutioner.

På institutionen har vi utomordentlig infrastruktur och professionella anställda i flera stödfunktioner. Lunds universitet är en myndighet och som anställd finns särskilda fördelar, till exempel generös semester och hälsofrämjande förmåner, se mer på https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/formaner-anstallda.


Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Övriga krav:

  • Vid anställningens början förväntas doktoranden ha en universitetsexamen (masterexamen eller motsvarande) i geofysik eller ett nära angränsande naturvetenskapligt ämne.
  • Examen måste innefatta minst 30 högskolepoäng i matematik och minst 7,5 högskolepoäng i programmering.
  • Dokumenterade mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Vi söker en kreativ person som trivs och kan känna sig hemma i en dynamisk forskningsmiljö. Forskningsprojektet kräver nära samarbete med internationella forskare och doktoranden ska kunna jobba självständigt. Doktoranden ska kunna utföra experiment, självständigt såväl som i grupp i samarbetsprojekt.

Följande kvalifikationer är meriterande:

  • Dokumenterad erfarenhet av Bayesianska metoder och matematisk modellering.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska och ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Utöver detta vill vi att det personliga brevet innehåller en sektion (ungefär en halv sida) som beskriver vilken forskningsinriktning du skulle önska fokusera på inom det större området beräkningsgeovetenskap. Den här korta texten vill vi ha för att kunna se hur dina vetenskapliga intressen ser ut och för att bedöma kreativitet. Den faktiska forskningen som projektet kommer att innefatta kan ha en helt annan inriktning.

Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis (om det finns vid ansökningstillfället) eller motsvarande, en kopia av masterexamensarbetet (eller motsvarande, eller en sammanfattning om arbetet inte är färdigt vid ansökningstillfället) samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg etc.). Var snäll och inkludera också kontaktinformation till en till tre referenser, rekommendationsbrev behövs inte i det här steget. Kandidater till tjänsten kommer att kallas till intervju före tillsättandet.

Vi uppskattar ditt intresse för vår tjänst och ser fram emot att få ta del av din fullständiga ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2025-03-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3244
Kontakt
  • Andreas Nilsson, +46462223955
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-10-25
Sista ansökningsdag 2024-12-08

Tillbaka till lediga jobb