Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen Förbränningsfysik vid Fysiska instiutionen är väletablerad och internationellt erkänd för sin spetskompetens inom mätning och utveckling av förbränningsapplikationer relaterade till mark- och rymdförbränningsmotorer och energiproduktion. Fysiska institutionen bedriver ett brett spektrum av forskning, tillsammans med andra institutioner inom Tekniska fakulteten. Vår forskningsanläggning byggdes 2001 och stödjer för närvarande ett 60-tal forskares arbete. http://www.forbrf.lth.se/english/

Kravprofil

Särskild ämnesbeskrivning
Vid avdelningen för förbränningsfysik rekryteras nu en postdoktor till projektet som stöds av VR (Vetenskapsrådet).
Det primära målet med detta projekt är att undersöka den detaljerade kemin för förbränning av olika hållbara flygbränslen (SAF) som föreslås för att ersätta fossila bränslen med fokus på bildning och minskning av föroreningar som potentiellt skulle kunna bildas. Motiveringen till detta är utvecklingen av en långsiktig lösning för hållbart och miljövänligt flyg. Den centrala forskningsfrågan i detta projekt är effekten av superadiabatiska fenomen på bildandet av olika föroreningar. Den övergripande planeringen är upplagd kring flera kommersiellt godkända SAF och surrogatblandningar som återger deras fysiska egenskaper . Arbetsprogrammet omfattar experimentell forskning, utveckling av detaljerade kinetiska modeller och reducerade modeller lämpliga för CFD-modellering.

Experiment utförs företrädesvis på platta lågor, vilket underlättar jämförelse med modelleringen. Studien av vilket system som helst som ska undersökas börjar med en detaljerad analys av tillgängliga experiment och existerande kinetiska modeller från litteraturen. Problemet formuleras sedan med urval av lämpliga diagnostiska tekniker som finns tillgängliga vid Avdelningen för förbränningsfysik, Lunds universitet. Dedikerade experiment utförs sedan och jämförs med befintliga eller nya modeller. Vid behov inrättas ytterligare experiment för att ta itu med eventuella osäkerheter eller tvivel.

Arbetsuppgifter
De huvudsakliga uppgifterna i en postdoktorandtjänst är att bedriva forskning. Undervisning kan också ingå, dock högst 20 % av arbetstiden. Tjänsten ska innehålla möjlighet till tre veckors utbildning i högskolepedagogik.

Arbetsuppgifterna kommer att omfatta:

  • Forskning inom ämnesområdet.
  • Handledning av examensarbetare och doktorander.
  • Arbeta med att aktivt söka extern forskningsfinasiering.
  • Samverkan med näringsliv och samhälle.
  • Administration kopplat till arbetsuppgifterna ovan.

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde och som avlagts högst tre år före datum för anställningsbeslut. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Övriga krav:

  • Mycket goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska.
  • Lång erfarenhet av laboratorieförsök inom förbränning.
  • Lång erfarenhet av utveckling och validering av detaljerade kinetiska modeller
  • Förmåga att självständigt utforma och genomföra forskningsprojekt relaterade till flamstudier.
  • Forskningen är till stor del tvärvetenskaplig och en bred kompetensprofil och erfarenheter från relevanta områden inom fysik och kemi är av särskilt värde.

Bedömningsgrunder
Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställlningen är tänkt som ett  inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga.

Övriga meriter:

  • Erfarenhet av kemisk kinetisk modellering av förbränning.
  • Erfarenhet av laboratoriestudier av laminära lågor.
  • Kunskaper i programmering och databehandling.
  • Tidskriftspublikationer inom området.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad till max 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2022-02-01 (Arbetsgivarverket, OFR:s, och Saco-S).

Vi erbjuder
Lunds universitet är en myndighet vilket innebär att anställda får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets hemsida om att vara anställd vid Lunds universitet Arbeta vid Lunds universitet .

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

  • Meritförteckning/CV inklusive publikationslista.
  • En generell beskrivning av tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max tre sidor).
  • Kontaktuppgifter till minst två referenser.
  • Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3653
Kontakt
  • Alexander Konnov, +46462229757, alexander.konnov@fysik.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2024-11-22
Sista ansökningsdag 2025-01-12
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb