Lunds universitet, Institutionen för laboratoriemedicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Vi söker en målveten doktorand som ska arbeta med doktorandprojektet ”Variation i känslighet för nedre luftvägsinfektioner: orsaker, konsekvenser och förebyggande åtgärder” och vara involverad i gruppens övriga forskningsprojekt.

Du som anställs kommer att ingå i forskargruppen EPI@Lund vid Institutionen för laboratoriemedicin vid den medicinska fakulteten. Gruppen leds av prof. Jonas Björk och bedriver forskning om förbättrad beredskap för framtida epidemier och pandemier och andra hälsokriser samt annan registerbaserad epidemiologisk forskning. Vårt nätverk är tvärvetenskapligt och inkluderar flera fakulteter vid Lunds universitet. Vi har nära samarbeten med andra universitet i Sverige, bland annat Umeå, Stockholm och Halmstad. Vi ingår också i ett nationellt nätverk kring epidemiologisk modellering och samarbetar med andra forskare både i Norden och internationellt.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Vår forskargrupp finns på Forum Medicum i Lund, vilket ger goda möjligheter till utbyte med andra forskare såväl inom som utanför den medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Det övergripande syftet med doktorandprojektet är att studera variation i känslighet för nedre luftvägsinfektioner, identifiera bidragande orsaker, bedöma konsekvenser och utvärdera förebyggande åtgärder. Projektet består av fyra studier. De specifika forskningsfrågorna i de fyra studierna är:

  • Hur kan heltäckande befolknings- och hälsoregisterdata användas för spatio-temporal övervakning av befolkningens sårbarhet vid utbrott av infektionssjukdomar, epidemier och pandemier?
  • Hur kan bioövervakningsdata användas för att förklara skillnader i sårbarhet genom skillnader i immunsvar, förbättra riskstratifieringar och förutsägelser om sjukdomsutfall?
  • Vilka förhållanden på områdesnivå (exempelvis i olika bostadsområden) kan förklara skillnader i effekter på folkhälsan vid stora sjukdomsutbrott, epidemier och pandemier?
  • Hur kan förebyggande åtgärder, vaccinationsstrategier såväl som icke-medicinska insatser utformas för att möta och motverka variation i känslighet på individ- och områdesnivå?

Förutom att följa studieplanen för forskarutbildningen, samt delta i relevanta kurser för utbildningen, ingår även följande uppgifter:

  • Underhålla och bygga ut den registerdatainfrastruktur som finns tillgänglig vid Lunds universitet för forskningsprojektet. I denna uppgift ingår arbete med ansökningar till Etikprövningsnämnden, samordning av kontakter med registerinnehavare samt viss grundläggande datahantering.

Doktoranden ska aktivt delta i seminarier och andra viktiga forskarmöten samt presentera projektet vid möten i enlighet med studieplanen. Doktoranden har dessutom eget ansvar att:

  • söka kontakt med de kollegor som bäst stöttar en diskussion kring resultaten
  • finna vägar för karriärsstöd
  • formulera, utveckla och optimera de vägar för kommunikation med handledare och kollegor som bäst främjar doktorandens arbetssätt och moment. 

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

  • Masterexamen i epidemiologi, folkhälsa, biostatistik eller annat hälsorelaterat ämnesområde
  • Mycket god läs- och skrivförståelse på engelska
  • Stort intresse för att bedriva registerbaserad epidemiologisk forskning
  • Iver att skaffa sig en grundlig förståelse för kvantitativa epidemiologiska metoder både självständigt och tillsammans med kollegor
  • Hög motivation och god förmåga att samarbeta i en mångvetenskaplig och mångkulturell forskningsmiljö

Meriterande för anställningen är:

  • Erfarenhet av statistisk programmering med Stata eller R
  • Dokumenterad förmåga att hantera och analysera stora datamängder, inklusive befolknings- och hälsodataregister
  • Erfarenhet av att arbeta med forskning eller forskningsnära
  • Goda kunskaper i vetenskaplig kommunikation, både skriftligt och muntligt
  • Erfarenhet av geospatiala analyser eller med GIS-mjukvara (t.ex. ArcGIS, QGIS)
  • Goda kunskaper i svenska i både tal och skrift

Mycket stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. Vi söker dig som är målmedveten, nyfiken och tar ansvar. Eftersom forskargruppen verkar i en internationell miljö krävs god kommunikationsförmåga och samarbetsförmåga. Dessutom kräver arbetsuppgifterna organisatorisk förmåga och förmåga att prioritera arbetsuppgifter.

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad till fyra år på heltid enligt Högskolesförordningen (HF 5 kap 7§) med önskat tillträdesdatum den 1 augusti 2025 eller enligt överenskommelse. Intervjuer kommer att genomföras som en del av rekryteringsprocessen i våra lokaler i Lund eller digitalt.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Så här söker du

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 1 augusti eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2025/1442
Kontakt
  • Jonas Björk, +46462226916, jonas.bjork@med.lu.se
  • Dominik Dietler, +46793361002, dominik.dietler@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2025-04-24
Sista ansökningsdag 2025-05-18
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb