Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, geologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

En av vår tids största miljöutmaningar är minskad syrgashalt i världshaven. Hypoxi i bottenvatten, där syrgaskoncentrationen är lägre än 2 mg/l, blir allt mer utbredd. Vi vet att minskad syrgashalt i världshaven främst orsakas av ökande vattentemperaturer och ökad vertikal skiktning av vattenmassan. Men i kustområden finns det dessutom andra processer som bidrar till minskningen, till exempel mänskligt orsakad övergödning och förändringar av cirkulationsmönster. Miljöförändringar i kustnära hav har skapat ett behov av att bättre förstå hur miljön har sett ut tidigare. I Östersjöregionen har det funnits flera tidsperioder med uppvärmning. Stor miljöförändringar har skett i området sedan den senaste nedisningen och det finns bevis för att dessa perioder också präglades av syrebrist. Analyser av spårämnens sammansättning i marina mikroorganismer med skal av kalciumkarbonat har bidragit till vår förståelse av klimat- och miljöförändringar på kort och lång tidsskalor.

Arbetsuppgifter
Inom ramen för tjänsten ska det ske analyser av spårelement kvoter och stabila syre och kolisotoper på foraminiferer från Östersjön och Skagerrak tillsammans med analyser av mXRF och XAS data. Forskaren skall vara behjälplig vid etableringen av ett nytt laboratorium TRACEP3 (TRACE Elemental Preparation facility for Proxy calibration and Paleo records of marine carbonates – plasma analytical and synchrotron X-ray spectroscopy methods). En begränsad mängd undervisning inom forskarens specialområde kan förekomma, inklusive handledning av doktorander på ovannämnda tekniker. Resultaten från projektet skall publiceras i peer-reviewed tidsskrifter.

Projektet är del av Linnémiljön ”Lund University Centre for Studies of Carbon Cycle and Climate Interactions (LUCCI)”, www.lucci.lu.se

Kvalifikationer
Sökande skall ha avlagt doktorsexamen i geovetenskap med en tydlig inriktning mot paleoceanografi och mikropaleontologi. Dokumenterad, praktisk erfarenhet av foraminifer-baserad geokemiska analyser, innefattande stabila kol- och syreisotoper och spårämnen, genom ICP-MS, och då speciellt med avseende på bor, uran, magnesium. Erfarenhet av att utveckla nya foraminifer- baserad geokemiska proxy kalibreringar är önskvärt. Kandidaten skall ha dokumenterad praktisk erfarenhet av synkrotornljusbaserad mXRF och XAS analyser på mikrofossil. Ett ytterligare krav är erfarenhet av publicering i vetenskapliga tidskrifter. Kandidaten skall ha erfarenhet av att arbeta i Östersjöregionen samt omfattande erfarenhet av fältarbete till havs. Det är mycket viktigt att sökande har god kommunikations och organisatorisk förmåga. Sökande bör ha ett dokumenterat intresse för populärvetenskaplig kommunikation med allmänheten och förmåga att arbeta i ett multidisciplinärt team.

Villkor
Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2018-01-01 till och med 2018-09-14
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2017/2999
Kontakt
  • Helena L Filipsson, professor, +46(0)46 222 82 26; helena.filipsson@geol.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2017-09-21
Sista ansökningsdag 2017-10-05

Tillbaka till lediga jobb