Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

SXL-projektet
SXL (Soft X ray Laser)-projektet är ett projekt för en frielektronlaser i mjukröntgen-området vid MAX IV laboratoriet vid Lunds universitet. En designstudie har nyligen blivit finansierad och kommer att färdigställas under de kommande två åren. Finansieringen kommer från Knut & Alice Wallenberg stiftelsen och flera svenska universitet. SXL kommer att baseras på den 3 GeV linac som redan är i drift vid MAX IV.

Anställningen som postdoktor är placerad vid naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet. Modelleringen av FEL leds av universitetslektor Francesca Curbis och gruppens arbete med SXL-projektet koordineras av prof. Sverker Werin.

Beroende av ytterligare finansiering kan den utlysta anställningen utvidgas till två.

Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften är att sätta upp och utföra simuleringar av FEL för SXL-projektet. Grunddesignen innehåller en parameterrymd som behöver undersökas. I ett första steg ska en grundlig studie av optiken och design av matchningsdelen göras, följd av tidsoberoende simuleringar med en 3D FEL kod (Genesis eller motsvarande).

I en andra del av projektet ska "start-to-end"-simuleringar göras och postdoktorns roll är central i kontakten mellan linac-simuleringar och FEL-simuleringar samt i studier av känsligheten för vissa parametrar i simulering av elektronkanonen. Uppgifterna kommer eventuellt också innehålla koncept och simuleringar av avancerade FEL-pulser.

Dessutom kan projektet också komma att innehålla mätningar på den existerande acceleratorn för att verifiera modellerna.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har en grundlig erfarenhet av FEL-simulering och modellering. Du ska kunna arbeta både självständigt och samarbeta med övriga personer i gruppen. Förmåga att diskutera och dela kunskap och resultat är fundamentalt för att bygga kompetens inom projektet. Kreativitet och förmåga att diskutera och tillsammans utveckla en andra fas av SXL-projektet med nya avancerade funktioner är mycket viktigt.

Krav och urvalskriterier:

  • Doktorsexamen i FEL-fysik, acceleratorfysik eller motsvarande ämne.
  • Erfarenhet av och god kunskap om FEL-simuleringar (inklusive tidsberoende simuleringar):
  • Kunskap och förmåga att modellera och analysera acceleratorsystem.
  • Erfarenhet av drift av FEL och acceleratorer är meriterande.
  • Erfarenhet från tidigare FEL-designstudier är meriterande.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2018-03-01 eller efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2017/3731
Kontakt
  • Francesca Curbis, francesca.curbis@maxiv.lu.se, 070 932 33 54
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2017-12-05
Sista ansökningsdag 2018-02-15

Tillbaka till lediga jobb