Lunds universitet, Fysiska institutionen, Kärnfysik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och 7 600 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Vid Naturvetenskapliga fakulteten bedrivs forskning och utbildning inom biologi, astronomi, fysik, geovetenskap, kemi, matematik och miljövetenskap. Verksamheten bedrivs vid nio institutioner samlade inom norra universitetsområdet. Fakulteten har ca 1 500 studenter, 330 forskarstuderande och 700 anställda.

Fysiska institutionen är en av Lunds universitets största institutioner med cirka 350 anställda. Vid institutionen finns sju forskningsavdelningar och ett antal större centrumbildningar. Forskningen vid institutionen täcker ett brett spektrum av modern fysik.
www.fysik.lu.se

Avdelningen för kärnfysik vid Lunds universitet har ett etablerat samarbete med European Spallation Source ERIC och speciellt med ESS detektorgrupp vad gäller utveckling av nästa generationens neutrondetektorteknologi. Vår nyligen installerade ”Source-Testing Facility (STF)” är ett specialdesignat system med en tidsmässigt väldefinierad ”trigger” för snabba neutroner vilket då producerar energimässigt väldefinierade neutroner för användaren dygnet runt. Målet är att utveckla en forskningsprofil med inriktning mot tillämpad neutronforskning med ESS relevans inom neutronspridning i små vinklar inom det föreslagna svenska instrumentet GRAZE.

Arbetsuppgifter

Inom arbetet förväntas den anställde vara koordinator för STF, utveckla neutron faciliteten för neutron tester samt att delta i ESS relaterad forskning vad gäller nästa generations neutrondetektorteknologi. Inom tjänsten förväntas den anställde också initiera och utveckla neutronrelaterade kurser på kandidat- och mastersnivå, delta i undervisningen på dessa samt utföra tillhörande administrativa plikter.

Bedömningsgrund

En bakgrund inkluderande konceptuell design, utveckling, konstruktion, instrumentering, kalibrering och utvärdering av högupplösande neutrondetektorsystem krävs. Vidare krävs erfarenhet från undervisning på universitetsnivå och därtill hörande administration. Visat engagemang för och erfarenhet av den tredje uppgiften är ett krav. Erfarenhet av anläggningar för detektortester, starka neutronkällor och ”tagging” teknik är önskvärt. Kunskap om modern digital datainsamling, Python- eller ROOT-baserade analys och simuleringspaket t ex Geant4 är meriterande.

Krav för anställning

För tjänsten krävs en doktorsgrad i kärn- eller högenergifysik med fokus mot utveckling av högupplösande detektorsystem. Postdoktorerfarenhet inkluderande utveckling av detektorprototyper för mätning av neutroner baserad på digital instrumentteknologi är ett måste. Erfarenhet av att utveckla och driva en forskningsfacilitet för externa användare krävs. För anställningen krävs också erfarenhet av handledning och undervisning av studenter på alla universitetsnivåer.

Övriga krav

  • Flytande skriven och talad engelska.
  • Goda kunskaper i skriven och talad svenska
  • Erfarenhet av internationella forskningskollaboration av olika storlek
  • Förmåga att arbeta enligt tidtabeller och leva upp till uppsatta tidsramar
  • Bra presentationsteknik

 

Tjänsten kommer endast att bli tillsatt efter ett slutligt godkännande av Fysiska institutionens styrelse.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20190301
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2018/4491
Kontakt
  • Kevin Fissum, Universitetslektor, +46 46 222 9677
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2019-01-14
Sista ansökningsdag 2019-01-28

Tillbaka till lediga jobb