Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för synkrotronljusfysik (http://www.sljus.lu.se) är en del av fysiska institutionen och har mer än 50 anställda. Tyngdpunkten i forskningen är experimentella studier av elektroniska, strukturella och kemiska egenskaper hos material, särskilt på ytor och gränssnitt eller fria molekyler och kluster. Vid avdelningen använder vi och utvecklar ett brett spektrum av synkrotronbaserade och ultrasnabba laserbaserade tekniker, såsom röntgenfotoelektronspektroskopi/avbildning och röntgendiffraktion/ avbildning. Vi har också Sveriges största anläggning för svepspetsmikroskopi.

Arbetsuppgifter

Detta projekt syftar till att utveckla och använda två nyförvärvade svepspetsmikroskop med avancerad laserteknik och synkrotronkällor vid låga temperaturer (~ 10K). Arbetet kommer att utföras vid avdelningen för synkrotronljusfysik, men ett omfattande samarbete med andra forskningsmiljöer inom Lunds universitet som t.ex. NanoLund, Lund Laser Center (LLC) och MAX-IV-laboratoriet, blir också aktuellt. Som forskare förväntas du att genomföra de nya svepspetsmikroskopi-studierna i samarbete med experter inom tillverkning av halvledarnanostrukturer. Arbetet kommer att utföras i samarbete med flera andra forskare vid institutet.

Kvalifikationer

Denna anställning är i första hand inriktad på forskning och du som söker ska vara i inledningen av din karriär med max 2-4 år av tidigare postdoktoralt arbete.

Du måste ha avlagt en doktorsexamen i fysik, kemi, nanovetenskap, materialvetenskap, eller i ett annat för sammanhanget lämpligt ämnesområde. Att behärska engelska flytande i tal såväl som skrift är ett krav.

Vidare är erfarenhet av svepspetsmikroskopi ett krav. Erfarenhet av att kombinera dessa metoder med laser- eller röntgenkällor är ett krav. Erfarenhet av svepspetsmikroskopiarbete med halvledarytor och nanostrukturer är meriterande. Slutligen är erfarenhet med mätningar av spridning vid synkrotronljuskällor meriterande. Viktiga personliga egenskaper är, förutom kreativitet och nyfikenhet, förmågan att arbeta såväl självständigt som i grupp. Erfarenhet av vetenskapligt samarbete med forskare från andra fält och i andra länder är också meriterande.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2020-03-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-10-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/2606
Kontakt
  • Anders Mikkelsen, professor, +46 46 222 96 27
  • Magdalena Brossing, personalsamordnare, +46 46 222 95 62
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2019-07-10
Sista ansökningsdag 2019-07-23

Tillbaka till lediga jobb