Lunds universitet, Humaniora och teologi, Historiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Kravprofil
Universitetslektor i mänskliga rättigheter med inriktning mot filosofi

Tidsperiod: 2020-01-20 - 2020-02-19, heltid

Placering:

Historiska institutionen Om avdelningen för mänskliga rättigheter: Vikariatet är vid den flervetenskapliga avdelningen för mänskliga rättigheter, som är en del av Historiska institutionen.

Ämnet erbjuder ett kandidatprogram med eget huvudområde och fristående kurser i ämnet mänskliga rättigheter. Verksamheten vid avdelningen förenar historiska, filosofiska, etiska och juridiska perspektiv inom ett brett humanistiskt ämne med inslag av samhällsvetenskap. Huvuddelen av undervisningen på grundutbildningsnivån bedrivs inom ramen för kandidatprogrammet. Söktrycket till utbildningen är mycket högt. Mänskliga rättigheter är ett eget forskarutbildningsämne och vid avdelningen finns för tillfället sex doktorander. Flervetenskapliga studier i mänskliga rättigheter är ett nytt och växande forskningsfält och utveckling av nya forskningsprojekt och forskningssamarbeten är en prioriterad verksamhet vid avdelningen.

Arbetsbeskrivning och uppgifter:

Anställningen avser undervisning och uppsatshandledning på kandidatprogrammets tredje termin. Fördjupningskursen (termin 3) på kandidatprogrammet i mänskliga rättigheter syftar till att ge en fördjupning av kunskaper och färdigheter i huvudområdet mänskliga rättigheter, med viss valfrihet avseende litteratur och fokus på självständigt arbete.

Tjänsten innebär undervisning och examination på två olika delkurser. Delkursen MRSG31:1 Mänskliga rättigheter i teorin (10 hp) har inriktning mot filosofiska teorier om mänskliga rättigheter och begreppsbildning. På delkursen studeras centrala teoretiska perspektiv på rättigheter, med inriktning på ontologi, kunskapsanspråk, begrepp och värderingar, samt analytiska metoder. Delkursen MRSG31:3 Uppsatskurs (10 hp) innefattar handledning och examination av uppsatser i mänskliga rättigheter, särskilt dem med filosofisk inriktning.

Kravprofil och kvalifikationer:

Den vi söker har sin meritering i ämnet praktisk filosofi och har dokumenterad erfarenhet av undervisning och forskning inom universitetsämnet mänskliga rättigheter. Avdelningen har ett kollegialt arbetssätt och ser lärargruppen som ett arbetslag som tillsammans ansvarar för utbildningens kvalitet och för pedagogisk utveckling av ämnets utbildningar.

God samarbetsförmåga och beredvillighet att arbeta tillsammans i grupp värderas högt på arbetsplatsen.

Vikariatet innefattar samundervisning och examination ihop med andra lärare.

Du som söker har avlagt doktorsexamen i praktisk filosofi eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämne och de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, har visat pedagogisk skicklighet samt genomgått h

Som bedömningsgrund gäller allmänt graden av sådan vetenskaplig, pedagogisk, administrativ och annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter sam

Lika stor omsorg ägnas prövningen av den pedagogiska skickligheten som prövningen av den vetenskapliga skickligheten. Lunds universitet eftersträvar jämställdhet, likabehandling och mångfald inom organisationen. Vi välkomnar alla behöriga sökande och arbetar aktivt mot diskriminering.

Anställningsform Visstidsanställning (kortare än 3 månader)
Anställningen avslutas 2020-02-19
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 200120
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/4308
Kontakt
  • Lina Sturfelt, studierektor, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2019-12-17
Sista ansökningsdag 2020-01-06

Tillbaka till lediga jobb