Lunds Universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för kärnfysik är involverad i såväl tillämpad forskning som grundforskning. Avdelningen för kärnfysik har ett långtgående samarbete med medicinsk strålningsfysik, Malmö, inom flera forskningsfält.

Inom några få år kommer världens mest kraftfulla spallationskälla, European Spallation Source (ESS), att tas i drift i Lund. Avdelningen för kärnfysik (KF) och medicinsk strålningsfysik, Malmö (MSM), genomför för tillfället ett projekt med titeln ”Regionspecifik utvärdering av radioekologin vid drift-/olycksutsläpp vid ESS”. Projektet finansieras av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består av att, i samarbete med forskare på KF och MSM: 1) granska och sammanställa de radioekologiska modeller som används idag för ämnen av relevans för utsläpp vid såväl normal drift som vid ett olycksscenario, med särskilt fokus på jordartsmetaller som gadolinium, hafnium och samarium. Två aspekter kommer att utvärderas: i) identifiering av kunskapsgap; ii) bestämning av till vilken grad existerande modeller kan appliceras på de regionspecifika tillstånden runt ESS-anläggningen och i staden Lund. 2) Assistera forskare vid KF och MSM i utvecklingen av mättekniker för ESS-specifika radionuklider. 3) Delta i pågående ”nollpunktsmätningar” rund nya kärntekniska anläggningar.

Behörighet
Sökanden måste inneha en doktorsexamen i fysik och ha postdoktoral erfarenhet. Erfarenhet från arbete med prediktion av radionuklidinventariet i spallationskällor är ett krav. Erfarenhet av modellering med koden FLUKA är ett krav. Erfarenhet av fältarbete inom omgivningsradiologi är ett krav. God kunskap i engelska är ett krav, i tal såväl som i skrift. 

Bedömningsgrund
Djupgående kunskap om joniserande strålning är ett krav. Erfarenhet av arbete med simulering av kärnreaktioner är ett krav, liksom fältarbete inom omgivningsradiologi. Erfarenhet av att arbeta effektivt i ett forskarlag är också en förutsättning. Förmåga att på ett oberoende sätt följa tidsplaner och att leverera enligt dessa är högt önskade kvalifikationer.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2020-07-02
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-04-03
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/113
Kontakt
  • Kristina Stenström, professor, +46462227643
  • Magdalena Brossing, personalsamordnare, +46 46 222 95 62
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2020-01-17
Sista ansökningsdag 2020-01-30

Tillbaka till lediga jobb