Lunds universitet, Konstnärliga fakulteten, Musikhögskolan i Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Vi söker nu dig som vill leda och utveckla arbetet på Musikhögskolan och som har dokumenterad chefserfarenhet samt en vetenskaplig och/eller konstnärlig skicklighet motsvarande behörighetskraven för en anställning som universitetslektor.

Denna tjänst innebär en grundanställning som universitetslektor, med ett tillhörande uppdrag som rektor/prefekt. Anställningen som universitetslektor är tillsvidare, medan rektors-/prefektuppdraget är 3 + 3 år, med ett hörande/en utvärdering efter den första mandatperioden och med möjlighet till förlängning därefter. Tillträde sker den 1 januari 2021.

Ämne

Ämnet för grundanställningen ska ligga inom området musik alternativt musikpedagogik.

Arbetsuppgifter

Rektor/prefekt ska:

  • verka för att institutionens forskning och utbildning bedrivs med hög kvalitet och verka för att främja institutionens samverkan med det omgivande samhället
  • företräda institutionen inom och utom universitetet
  • leda och utveckla institutionen med utgångspunkt i Lunds universitets och Konstnärliga fakultetens styrdokument. I uppdraget ingår att ha ett övergripande ansvar för det strategiska arbetet i verksamheten, dess ekonomi, personal, studenter och arbetsmiljö
  • inneha rollen som ordförande i Musikhögskolans institutionsstyrelse och leda verksamheten tillsammans med institutionens utbildningschefer och administrativ chef

Ytterligare en viktig uppgift för rektorn/prefekten är att i samarbete med fakultetsledningen och fakultetens två andra institutioner leda arbetet mot en samlokalisering i ett gemensamt campus.

Behörighet

För anställning som universitetslektor krävs enligt Lunds universitets anställningsordning att du har:

  • visat pedagogisk skicklighet,
  • avlagt konstnärlig/vetenskaplig doktorsexamen, eller har motsvarande konstnärlig/vetenskaplig skicklighet,
  • visat vetenskaplig eller konstnärlig skicklighet, eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen,
  • högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor eller motsvarande kunskaper

Om särskilda skäl finns, exempelvis om du i din tidigare anställning inte har haft förutsättningar att inhämta sådana kunskaper, kan anställning ändå ske. Du ska då genomgå högskolepedagogisk utbildning under de två första åren av anställningen, så att kravet om högskolepedagogisk utbildning uppnås.

Behörighetskrav för anställning som universitetslektor finns angivna i Lunds universitets anställningsordning https://rektor.blogg.lu.se/files/2019/06/Anstallningsordning_2019.pdf

För uppdraget som rektor/prefekt krävs att du har:

  • dokumenterad erfarenhet från chefsuppdrag inom musikområdet,
  • haft ett ansvar för ekonomi och personal,
  • erfarenhet av att leda genom chefer,
  • vana att hantera en verksamhet i utveckling,
  • mycket god förmåga att kommunicera såväl muntligt som skriftligt på skandinaviska och engelska

Vidare krävs att du har kunskap om musiksektorn, att du är lyssnande och kommunikativ samt har kunskap om forskning och erfarenhet av högre utbildning. Du har dokumenterad förmåga att leda andra och att verka inom de ramar som en myndighet har att förhålla sig till. Du har också ett intresse för samverkansfrågor samt kunskap om Musikhögskolans båda delar; ämneslärarutbildningen i musik- och musikerutbildningen.

Bedömningsgrunder

För anställning som universitetslektor råder enligt Lunds universitets anställningsordning följande bedömningsgrunder;

  • god nationell och internationell nivå som forskare eller som konstnärlig utövare/forskare, där kravet på internationell meritering ska bedömas med hänsyn till ämnesinriktningens karaktär och tradition,
  • god pedagogisk förmåga, vilket innebär god förmåga att bedriva, utveckla och leda undervisning och annan pedagogisk verksamhet på olika nivåer och med varierande undervisningsmetoder,
  • förmåga att delta i handledning av doktorander i studier till doktorsexamen och/eller studerande vid konstnärliga utbildningar till konstnärlig självständighet,
  • förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om sin verksamhet,
  • förmåga i övrigt att leda och utveckla verksamhet

Vid bedömningen av din lämplighet som rektor/prefekt kommer störst vikt att läggas vid dina ledaregenskaper, det vill säga din förmåga att leda och utveckla verksamhet. Särskilt meriterande är erfarenhet av ledningsuppdrag inom universitet eller högskola. Vidare bedöms din förmåga att driva utveckling av ämneslärarutbildning i musik och musikerutbildning, med tillhörande forskarutbildningar inom musikpedagogik och konstnärlig forskning i musik.

Du är visionär och har förmågan att lyfta blicken för att se helheten och är van att arbeta utifrån fattade beslut. Du har ett brett nätverk samt god förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om verksamheten. Vidare lägger vi stor vikt vid mycket god samarbetsförmåga och förmåga att bygga relationer och skapa förtroende och engagemang. Stark drivkraft, självständighet samt mycket god förmåga att planera och strukturera arbetet bedöms också vara viktigt, såväl i rollen som rektor/prefekt som i rollen som universitetslektor.

Då kandidater bedöms ha lika kvalifikationer för rollen som universitetslektor, kommer chefs- och ledaregenskaperna att ges störst vikt i den sammanvägda bedömningen.

Hänsyn kommer att tas till hur du genom din erfarenhet och kompetens, inom de beskrivna arbetsuppgifterna samt områden relevanta för ämnet, kan bedömas leda, stärka och komplettera institutionens strategiska utveckling.

Vid ansökan ska den akademiska meritportföljen användas, se länk nedan. Ladda upp dina handlingar som PDF-filer i rekryteringssystemet.

https://www.performingarts.lu.se/anstalld/nedladdningsbara-dokument/lararanstallning-och-befordran

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-01-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/452
Kontakt
  • Ann-Charlotte Carlén, rektor/prefekt, +4640325743
  • Linn Broman, personalsamordnare, +46462221508
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-04-02
Sista ansökningsdag 2020-05-18

Tillbaka till lediga jobb