Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och fler än 8 000 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Ekonomihögskolan är en av åtta fakulteter inom Lunds universitet. Över 4 000 studenter och cirka 450 forskare, lärare och övrig personal studerar och arbetar här med utbildning och forskning inom ekonomisk historia, företagsekonomi, handelsrätt, informatik, nationalekonomi, statistik och forskningspolitik.

Ekonomisk-historiska institutionen är forskningsintensiv och sysselsätter ca 100 personer: forskare, lärare, teknisk/administrativ personal och doktorander. Institutionen har en omfattande forskarutbildning och samordnar tre internationella masterprogram. Institutionen har ett väl etablerat renommé för sin breda forskning med tonvikt på långsiktiga processer, och med ekonomisk teori och kvantitativa metoder som viktiga forskningsverktyg. Starka forskningsområden är ekonomisk tillväxt och strukturförändring, innovation, energi och hållbarhet, utvecklingsekonomi, ekonomisk demografi, finanshistoria samt utbildning och arbetsmarknad. Mer information finns på institutionens hemsida www.ekh.lu.se.

Ämnesområde

Forskaren ska vara kompetent och erfaren nog att utföra självständig forskning i ekonomisk historia. Anställningen är knuten till ett projekt finansierat av Riksbankens jubileumsfond med titeln ”Dynamiska bönder? Om aktörskap och ojämlikhet i Sveriges modernisering”. Forskaren förväntas specifikt bidra med att fördjupa projektets forskning om folklig mobilisering och partibildning i Sverige under 1800-talet.

Behörighet och arbetsuppgifter

Den är kvalificerad för anställningen som innehar en doktorsexamen i ekonomisk historia eller historia.

Vetenskaplig skicklighet är det främsta kravet för anställning. Tjänsten innebär självständig forskning i ekonomisk historia inom det specificerade ämnesområdet.

Bedömningskriterier

För anställning ska den sökande ha uppvisat en hög grad av vetenskaplig kompetens som visar sig i publikationer.

Utöver ovanstående kommer följande kriterier att tillämpas vid bedömningen av de sökande:

  • erfarenhet av forskning i det specificerade ämnesområdet
  • forskningsplanens relevans och genomförbarhet

I bedömningen kommer erfarenhet, kunskap och andra personliga egenskaper beaktas. De sökandes förmåga att använda sina kunskaper och erfarenheter för att stärka och komplettera befintlig forskningsverksamhet vid ekonomisk-historiska institutionen kommer också att beaktas.

Ansökan

Ansökan ska skrivas på svenska och ska innehålla:

  1. Följebrev
  2. Meritförteckning
  3. Publikationslista
  4. Forskningsplan, cirka en sida

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.


Anställningsform Visstidsanställning 3-6 månader
Anställningen avslutas 2020-10-31
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 1 maj eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/1047
Kontakt
  • Mats Olsson, 046-222 31 18
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-03-26
Sista ansökningsdag 2020-04-09

Tillbaka till lediga jobb