Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för synkrotronljusfysik (www.sljus.lu.se) är en del av fysiska institutionen och har mer än 50 anställda. Tyngdpunkten i forskningen är experimentella studier av materialets elektroniska, strukturella och kemiska egenskaper samt acceleratorer, instrumentering och metoder för synkrotronljusforskning. Vid avdelningen använder och utvecklar vi ett brett urval av synkrotron- och lab-baserade tekniker, såsom röntgenfotoelektronspektroskopi / -avbildning och röntgendiffraktion/avbildning. Vi är också värd för en av Sveriges största anläggningar för svepspetsmikroskopi. Vi är dessutom engagerade i utvecklingen av MAX IV-laboratoriet och arbetar med strålrör, experimentstationer och acceleratorsystem.

Ämnesområdet
Ett intressant ämne inom nanomaterialvetenskap är hybridkombinationen av material som III-V halvledare och grafen. För att rationellt utforma komponenter från dessa strukturer behöver deras fabrikation, elektroniska, kemiska och optiska egenskaper studeras. För nanobjekt är ytor och gränssnitt av särskild betydelse, eftersom de ofta direkt definierar funktionalitet och starkt påverkar fysiska egenskaper.

Detta projekt syftar till att studera kombinationen av III-V nanotrådar och grafen med hjälp av sveptunnelmikroskopi/spektroskopi (STM/S) med den avancerade Lund III-V halvledare nano-komponent plattformen. Dessutom kommer synkrotronbaserad spektroskopi att användes. Syftet är att utforska och förstå tillverkningen och funktionen hos nya nanoskalakomponenter för elektronik, fotonik och kvantteknik baserat på nya materialkombinationer. Fokus ligger på ytor och gränssnitt för nanoskalaobjekt, som är av särskild betydelse, eftersom de ofta direkt definierar funktionalitet.  Medan det kommer att läggas vikt på III-V nanotråds heterostrukturer  i kombination med grafen, kommer studier av materialadsorption och nanokomponenter baserade på III-V nanotrådar att studeras.

Forskargruppen har idag tillgång till sex svepspetsmikroskopisystem i ultrahögt vakuum, varav flera är utrustade med elektriska kontakter för in situ-studier av elektroniska komponenter. Dessutom har vi nyligen förvärvat ett nytt STM för mätningar vid låga temperaturer (10K), t.ex. för att undersöka kvantiseringseffekter i nanostrukturer. Resultat från experiment som utfördes vid MAX IV-laboratoriet i Lund, världens mest briljanta synkrotronljusanläggning (www.maxiv.lu.se), och vid andra internationella synkrotroner kommer också att vara del av projektet.

Arbetsuppgifter
Den framgångsrika kandidaten ska bedriva forskning inom ämnesområdet. Mer specifikt inkluderar arbetsuppgifterna följande:

  • Utveckling och studier av kombinerade grafen / III-V nanotrådsprover.
  • Utföra och analysera STM/S-experiment på III-V nanotrådar och nanokomponenter
  • PEEM / LEEM och andra fotoemissionsstudier av ovan nämnda prover.

Kandidaten kommer att jobba inom NanoLund (www.nano.lu.se), centret för nanovetenskap. Den framgångsrika kandidaten kommer att jobba med experter inom tillverkning av halvledar nanostrukturer. Arbetet ska genomföras i samarbete med flera andra forskare vid institutet samt ett antal doktorander och mastersstudenter

Krav för anställningen

  • Avlagd doktorsexamen.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Praktisk erfarenhet att genomföra och analysera STM/S experiment vid både rums och låga temperaturer
  • Praktisk erfarenhet av att arbeta med både grafen och III-V halvledarnanotrådar

Meriterande för anställningen
Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet och vid tidigare erfarenhet ha förmågan att genomföra arbetsuppgifter inom projektets tidsperiod.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad till 12 månader och avser heltid. Anställningen bör börja senast 11 februari 2021.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska och ska sammanställas till en PDF-fil som innehåller:

  • Ett motivationsbrev där sökande beskriver sig själva och sina särskilda forskningsintressen, inklusive bidrag till det beskrivna forskningsprojektet (högst 2 sidor)
  • CV inklusive publikationslista
  • Kontaktuppgifter till minst två referenser.
  • Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-02-11
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/3041
Kontakt
  • Anders Mikkelsen, professor, +46462229627
  • Magdalena Brossing, personalsamordnare, +46 46 222 95 62
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2020-11-02
Sista ansökningsdag 2020-11-15

Tillbaka till lediga jobb