Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för synkrotronljusfysik (www.sljus.lu.se) är en del av fysiska institutionen och har mer än 50 anställda. Tyngdpunkten i forskningen är experimentella studier av materialets elektroniska, strukturella och kemiska egenskaper samt acceleratorer, instrumentering och metoder för synkrotronljusforskning. Vid avdelningen använder och utvecklar vi ett brett urval av synkrotron- och lab-baserade tekniker, såsom röntgenfotoelektronspektroskopi / -avbildning och röntgendiffraktion/avbildning. Vi är också värd för en av Sveriges största anläggningar för svepspetsmikroskopi. Vi är dessutom engagerade i utvecklingen av MAX IV-laboratoriet och arbetar med strålrör, experimentstationer och acceleratorsystem.

Ämnesområdet
Medan ljus i stor utsträckning används för transport och lagring av information, är det sällan fallet för informationsbehandling. Detta kan komma att förändras i närmsta framtiden, eftersom många framsteg har gjorts inom koncentration och manipulation av ljus med komponenter som är mindre än optiska våglängder, vilket möjliggör den nödvändiga miniatyriseringen av optiska beräkningskretsar och bättre kompatibilitet med integrerad elektronik. Mycket intressant är möjligheten att använde neurologisk arkitektur från biologiska system, speciellt insekter. Dessutom når traditionella datorer snart deras gränser både när det gäller hastighet och strömförbruk. Implementering av olika icke-von-Neumann-beräkningsmetoder, som till exempel djuplärande nätverk, kan eventuellt också dra nytta av att använda optoelektroniska kretsar.

Arbetsuppgifter
Den framgångsrika kandidaten ska bedriva forskning inom ämnesområdet. Mer specifikt inkluderar arbetsuppgifterna följande:

  • Designa och simulera nya nanoskalakomponenter för neurala nätverk baserat på ljus, speciellt kopplat till modeller av insekthjärnan.
  • Utveckla nya grundläggande tillämpningar av beräkning med hjälp av designat ljus- och nanoskala strukturer.
  • Arbetet kommer att pågå båda på enskild komponent och system nivå, för analog, neuromorphic eller liknande typer av databehandling.
  • Samarbete med experter inom nanoskala fotonik / elektronik, biologi, avancerade lasrar, nanoskalasyntes och karakterisering är essentiellt.
  • Projektet är huvudsakligen tänkt att vara teoretiskt, men kommer att vara kopplat till experimentellt orienterade forskning.

Kandidaten kommer att jobba inom NanoLund (www.nano.lu.se), centret för nanovetenskap. Arbetet ska genomföras i samarbete med flera andra forskare vid institutet samt ett antal doktorander och mastersstudenter

Krav för anställningen

  • Avlagd doktorsexamen.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Erfarenhet av teoretiska räkningar, speciellt FDTD och Comsol för simulering av nanotråder och optiska system med nanotråder

Meriterande för anställningen
Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet och vid tidigare erfarenhet ha förmågan att genomföra arbetsuppgifter inom projektets tidsperiod.

Viktiga punkter i evaluering är:

  • Praktisk erfarenhet att genomföra simuleringar av nanofotoniska kretslopp där arkitekturer från biologiska baserade modeller av insekthjärnan används.
  • Praktisk erfarenhet av att simulera III-V nanotrådskomponenter för neurale netvärk användningar.
  • Både optiska och elektriska simuleringar av sådana kretsar.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad till 24 månader och avser heltid. Startdatum för tjänsten 2021-02-17.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska och ska sammanställas till en PDF-fil som innehåller:

  • Ett motivationsbrev där sökande beskriver sig själva och sina särskilda forskningsintressen, inklusive bidrag till det beskrivna forskningsprojektet (högst 2 sidor)
  • CV inklusive publikationslista
  • Kontaktuppgifter till minst två referenser.

Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-02-17
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/3326
Kontakt
  • Anders Mikkelsen, professor, +46 46 222 96 27
  • Magdalena Brossing, personalsamordnare, +46 46 222 95 62
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2020-11-02
Sista ansökningsdag 2020-11-15

Tillbaka till lediga jobb