Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning

Vid användning av litiumjonbatterier kan yttre påverkan eller funktionsfel leda till termisk rusning vilket resulterar i brand, explosioner och utsläpp av giftiga gaser. Även om förekomsten av incidenter är liten kan konsekvenserna av en enda incident vara allvarliga. Tyvärr är bränderna som härrör från termisk rusning i litiumjonbatterier svåra att släcka och leder ofta till fullständig förstörelse av fordonet och allvarlig risk för människor och byggnader.

Projektet bygger på hypotesen att kemiska ämnen som appliceras i batteripaketet eller externt kan kemiskt ändra processerna till ett mindre skadligt tillstånd. Kemisk inhibering förväntas hämma produktionen av brandfarliga och giftiga gaser, och processen kan därmed dämpas eller släckas helt. Målet med projektet är således att identifiera kemiska ämnen som kan användas som inhibitorer, i batteripaket eller externt. Den grundläggande förståelsen för de processer som leder till batteribränder och förbränningsprocessen i sig är dock inte tillräcklig. Därför kommer kärnan i projektet att vara att förstå batteribränder och att utveckla lämpliga experimentella- och beräkningsverktyg för studier av processerna.

Projektet kommer att främja förståelsen för batteribränder relaterade till fordon och de identifierade kemiska inhibitorerna kan användas av batteritillverkare för att utveckla säkrare batterier. Dessutom har modellerings- och experimentverktygen som utvecklats och använts i projektet potential att användas för att ytterligare främja batteriforskning. Projektet är ett samarbete mellan Lunds universitet, Uppsala universitet och Volvo Cars, finansierat av Swedish Electromobility Centre.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna som ingår främst att bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ska det ges möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning. Arbetsuppgifterna innefattar även:

  • Planering och konstruktion av en experimentell uppställning för undersökningar av batteriprocesser med optisk diagnostik.
  • Experimentella studier med laserdiagnostiska metoder, till exempel Raman-spektroskopi, för in situ-mätning av kemiska ämnen.
  • Samarbete med industripartnern, inklusive en periods praktik vid Volvo Cars i Göteborg.
  • Administration kopplat till arbetsuppgifterna ovan.

Krav för anställningen

  • Avlagd doktorsexamen.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • En god förmåga att utveckla och genomföra forskning av hög kvalitet
  • Kandidaten måste ha omfattande erfarenhet av experimentell forskning, inklusive konstruktion och test av experimentuppställningar.

Meriterande för anställningen

  • Erfarenhet av optiska, helst laserbaserade och spektroskopiska metoder för kemisk analys är meriterande.
  • Erfarenhet och analys av spektra och bilder från optiska mättekniker är meriterande.
  • Erfarenhet av kemisk kinetisk modellering är meriterande.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad till max 1 år och 4 månader och avser heltid.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Redovisa dina meriter enligt LTHs akademiska meritportfölj, se länk nedan. Ladda upp som PDF-filer i rekryteringssystemet. Läs mer här: http://www.lth.se/jobb/sokalararanstallning/

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/81
Kontakt
  • Elna Heimdal Nilsson, universitetslektor, Elna.Heimdal_Nilsson@forbrf.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-02-11
Sista ansökningsdag 2021-03-18

Tillbaka till lediga jobb