Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskningen vid avdelningen för fasta tillståndets fysik omfattar olika aspekter av halvledarfysik, från materialvetenskap till kvantfysik till biofysik och olika tillämpningar. Avdelningen leder också NanoLund, Lunds Universitets stora tvärvetenskapliga forskningscenter kring nanovetenskap och nanoteknik. Lund Nano Lab utgör en central och gemensam facilitet för framställning av material och komponenter på nanoskalan. Avdelningen har även ett starkt engagemang i grundutbildningen, inte minst inom civilingenjörsprogrammet “Teknisk Nanovetenskap” vid LTH.

Under de senaste tio åren har vi på avdelningen kraftigt utvecklat vår verksamhet inom biofysik och vår expertis inom mikrofluidik. Här har partikelsortering tagit en framstående plats främst med vår utveckling av separationsanordningar baserade på nya parametrar såsom form och deformabilitet med en precision som överstiger den som för närvarande är tillgänglig med konventionella metoder. Vårt mål är att utveckla enkla anordningar och metoder för provpreparation, diagnos och biofysik för tillämpningar inom biomedicin och biologi.

Laboratoriet är välutrustat med flera uppställningar för mikrofluidik och fluorescensmikroskopi, cellodling, mjuklitografi, 3D-skrivare. Utöver detta har vi avancerad mikroskopiutrustning för STED-mikroskopi med upplösningen ner till cirka 30nm och möjlighet att avbilda med fluorescenslivstid och polarisation.

För närvarande ligger fokus på sortering av biopartiklar av olika typ och olika längdskalor. Inom projektet evFOUNDRY sysslar vi med att rena upp extracellulära vesiklar, biopartiklar på nanoskala med stor betydelse bland annat för hur cancer sprids och hur immunsystemet fungerar. I ett projekt finansierat av Vetenskapsrådet undersöker vi hur bakteriers form påverkar deras möjlighet att infektera och hur de växelverkar med immunsystemet med hjälp av avancerad mikrofluidik, cellbiologi och mikroskopi.

För mer information, se: www.ftf.lth.se, www.nano.lu.se och https://tegen.ftf.lth.se/

Projektbeskrivning

Initialt kommer projektet att handla om att genomföra nanofluidisk sortering och biofysikalisk karaktärisering av extracellulära vesiklar. Detta kommer att äga rum med hjälp av avancerad mikrofluidik såsom elektrokinetisk så kallad 'deterministic lateral displacement'.

Under ett senare skede handlar projektet om att använda så kallad 'deterministic lateral displacement' tillsammans med visko-elastisk sortering för att utröna vilken roll formen hos bakterier har för deras möjlighet att infektera och att undvika immunsystemet. Det är känt att vissa bakterier kan bilda strukturer, såsom par av bakterier eller längre kedjor. Det har dock varit svårt att studera dessa strukturer då det saknats lämpliga sorteringsmetoder. Vi har nyligen utvecklat en anordning som kan sortera bakterier i olika fraktioner beroende på deras form. På detta sätt kan vi studera varje morfologisk subpopulation i detalj, hur den utvecklas över tid, hur de ingående bakterierna växelverkar med varandra, hur de växelverkar med värdorganismens celler och med värdorganismens immunsystem.

Projektet genomförs i nära samarbete med relevanta forskargrupper inom fysikalisk kemi och biomedicin.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ska det ges möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning. Arbetsuppgifterna innefattar även:

  • Postdoktorn kommer att arbeta i ett interdisciplinärt projekt med huvudansvar för utveckling av enkla och användarvänliga mikrofluidiska sorteringsmekanismer för extracellulära vesiklar och för bakterier baserade på storlek och form, och mikrofluidiska anordningar för att hålla fast bakterierna så att de kan observeras när de växelverkar med andra bakterier och med värdorganismens celler.
  • Arbetet är i huvudsak experimentellt med fokus på mikrofabrikation, utformning av sorteringsanordningar och tillämpning av resultaten på biomedicinskt och kliniskt relevanta frågeställningar.
  • Projektet kan också innefatta modellering med fluidiksimuleringsverktyg.
  • Det kan också innefatta användning av avancerad superupplösningsmikroskopi, till exempel STED.
  • Postdoktorn kommer att vara ansvarig för hantering av de modellsystem, dvs cell-linjer och bakterier, som kommer i fråga.
  • Det förväntas vidare att postdoktorn samverkar med studenterna och doktoranderna i forskningsgruppen och deltar i möten och seminarier.

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde och som avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Övriga krav:

  • Ämnesområdet för doktorsexamen ska vara fysik, ingenjörsvetenskap eller motsvarande med fokus på mikrofluidik.
  • Mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga. I denna kategori ingår även relaterade erfarenheter, såsom handledning av studenter och träning av nya användare på utrustning/instrument.

Övriga meriter:

  • Förmåga att arbeta laborativt kommer att vara väsentlig, och erfarenhet av experimentellt arbete är meriterande, speciellt renrumsarbete, mikrofluidik, odling av mikroorganismer och celler, samt optisk mikroskopi.
  • Mycket god kommunikativ förmåga.
  • Grundexamen bör inkludera kurser inom fysik, statistik, biofysik, mikrofluidik. Forskningen är dessutom i stor utsträckning tvärvetenskaplig, varför en bred kompetens och erfarenhet inom relevanta områden av fysik, biologi och mikro/nanovetenskap är av värde.
  • Viktiga egenskaper hos den sökande är, förutom kreativitet och nyfikenhet, förmåga att arbeta både självständigt och i grupp, samt förmåga att samverka med forskare från andra discipliner och från andra länder.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2008-09-04 (Arbetsgivarverket, OFR:s, Saco-S och SEKO).

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska och ska innehålla en eller flera pdf-filer med:

  • CV.
  • Beskrivning av tidigare forskningserfarenhet, speciellt inom områden av relevans för den aktuella tjänsten.
  • Kontaktinformation till minst två referenser.
  • Kopior av diplom och betyg.
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/1879
Kontakt
  • Professor Jonas Tegenfeldt, jonas.tegenfeldt@ftf.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-06-28
Sista ansökningsdag 2021-08-15

Tillbaka till lediga jobb